Bírósági végzés

2024.06.11. 12:41

Megsértettük Korányi Dávid személyiségi jogait

MW

Megállapítja a bíróság, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott Metropol papír alapú ingyenes kiadvány 2022. március 2-án a kiadvány címlapján megjelent „Újabb Gyurcsány-fióka! Luxusélet New Yorkban a budapestiek pénzén” című és „Közel 1 milliót kap havonta Budapesttől Karácsony Gergely barátja 4-5 oldal” alcímű, majd a kiadvány 4.-5. oldalán két teljes oldalas, képekkel illusztrált írásában (a továbbiakban a 1.Cikkben) és a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott Metropol internetes hírportálon (www.metropol.hu) azaz sajtótermékben 2022. március 2-án 07.30 órakor megjelent, „Luxusélet New Yorkban a budapestiek pénzén: közel 1 milliót kap havonta Budapesttől Karácsony Gergely barátja” című írásában (a továbbiakban a 2.Cikkben), és a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott www.bama.hu, www.baon.hu, www.beol.hu, www.boon.hu, www.delmagyar.hu, www.duol.hu, www.erdon.ro, www.feol.hu, www.haon.hu, www.heol.hu, www.kemma.hu, www.kisalfold.hu, www.nool.hu, www.sonline.hu, www.szoljon.hu, www.szon.hu, www.teol.hu, www.vaol.hu, www.veol.hu, www.zeol.hu hírportálon (honlapon), azaz sajtótermékekben, vagyis húsz (20) internetes hírportálon megjelent húsz (20), szövegében és képi tartalmában is azonos módon közzétett cikkben 2022. március 2-án megjelent „Döbbenetes. Luxusélet New Yorkban a budapestiek pénzén: közel 1 milliót kap havonta Budapesttől Karácsony Gergely barátja” című írásokban (a továbbiakban a 3.Cikkekben), és a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott www.ripost.hu internetes hírportálon azaz sajtótermékben 2022. március 2-án megjelent, „Luxusélet New Yorkban a budapestiek pénzén: közel 1 milliót kap havonta Budapesttől Karácsony Gergely barátja” című írásban (a továbbiakban a 4.Cikkben), és a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott www.origo.hu honlapon azaz sajtótermékben 2022. március 2-án megjelent, „Luxusélet New Yorkban a budapestiek pénzén: közel 1 milliót kap havonta Budapesttől Karácsony Gergely barátja” című írásban (a továbbiakban a 5.Cikkben), a továbbiakban együtt Cikkekben az alperesek, mint a nevezett lapok kiadói azt a valós tényt, hogy Korányi Dávid, Karácsony Gergely Budapest főpolgármesterének városdiplomáciai főtanácsadója közel egymilliós javadalmazásért cserébe, abban a hamis színben tüntették fel, hogy Korányi Dávid ebbéli munkájáért úgy kap fizetést, hogy érdemi munkát nem végez. A hamis színben feltüntetést azon állítással követték el alperesek, hogy a felperes megbízatását a Cikkek kamunak titulálták, és azt tartalmazták, hogy felperes nagy néha kiruccan Magyarországra és emellett úgy él New York-ban, mint egy gondtalan milliomos, azonban elhallgatták, hogy felperes 2020-ban 193 napot, 2021-ben 161 napot tartózkodott a városdiplomáciai főtanácsadói munkájával összefüggésben Magyarországon, miközben a Magyarország és New York-i lakhelye közötti utazásához szükséges repülőjegyeket minden esetben ő fizette, ezzel megsértették a felperes jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát.

A Mediaworks Hungary Zrt., mint a fent nevezett lapok kiadója, az 1.Cikkben, a 2.Cikkben, a 3.Cikkekben, a 4.Cikkben összesen huszonhárom (23) sajtótermékben huszonhárom (23) cikkben, továbbá a Mediaworks Hungary Zrt. mint a fent nevezett lap kiadója az 5.Cikkben azaz egy (1) sajtótermékben egy (1) cikkben (I. és II rendű alperesek által összesen megjelentetett huszonnégy azaz 24 cikk a továbbiakban együtt Cikkekben) az ismeretlen személy által felperesről privát tevékenysége kapcsán, valamint családi életének színhelyéül szolgáló ingatlanról felperes tudta és beleegyezése nélkül készített felvételeket, illetve a felperes által készített képet felperes tudta és hozzájárulása nélkül közzétette, megsértette a felperes magánszférához, és a családi élet tiszteletben tartásához fűződő jogát. Ezt egyrészt azzal valósították meg alperesek, hogy a felperest titokban megfigyelő személy által a felperesről készített fényképeket közzétették. Másrészt a nagy nyilvánosság számára megismerhetővé és azonosíthatóvá tették felperes lakóhelyét, amely tekintetében még közszereplőként sincs tűrési kötelezettsége. Harmadrészt a felperesről a privát szféráján kívüli közönségnek nem szánt, felperest alsónadrágban ábrázoló fényképet tettek közzé a nagy nyilvánosság számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában