Ferenc pápa békekövete Moszkvába utazott – frissül

965. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ferenc pápa (b) Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadja magánkihallgatáson a Vatikánban 2024. október 11-én

Forrás: MTI/EPA/Vatikáni Média

Cikkünk frissül!

Az EU iráni személyek és szervezetek ellen vezet be szankciókat

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács korlátozó intézkedéseket fogadott el hét iráni állampolgár és hét szervezet ellen, amiért rakétákat és drónokat szállítottak Oroszországnak – közölte a testület hétfőn.

A szankciós listán három iráni légitársaság – a Saha Airlines, Mahan Air és Iran Air – valamint két beszerző cég szerepel. Ezek a cégek felelősek az Iránban gyártott drónok és a kapcsolódó alkatrészek technológiák Oroszországnak történő, transznacionális beszerzési hálózatokon keresztül történő átadásáért és szállításáért, amelyeket Moszkva Ukrajna elleni háborújában használnak. A listán szerepel továbbá két olyan vállalat is, amely rakéták és rakéták indításához használt hajtóanyag gyártásával foglalkozik.

A tanács továbbá úgy döntött, hogy korlátozó intézkedéseket rendel el Szejid Hamza Galandari, Irán védelmiminiszter-helyettese, a Forradalmi Gárda neves tisztviselői, valamint két iráni katonai repülőgépeket gyártó nagyvállalat ügyvezető igazgatói ellen is.

A célszemélyekre vagyonbefagyasztás és beutazási tilalom vonatkozik.

Ezen túlmenően tilos a felsorolt természetes vagy jogi személyek, szervezetek vagy szervek számára javára közvetlenül vagy közvetve pénzeszközöket vagy gazdasági erőforrásokat biztosítani.

Ferenc pápa békekövete Moszkvába utazott

Matteo Zuppi bíboros, Ferenc pápa békekövete Moszkvába utazott újabb misszióra – közölte az Ansa olasz hírügynökség vatikáni forrásokra hivatkozva.

Zuppi bíboros a következő órákban érkezik meg az orosz fővárosba. Az Ansa információ szerint látogatása humanitárius kérdéseket érint.

Ferenc pápa pénteken fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a Vatikánban. A témák között szerepelt az Oroszországba vitt ukrán civilek, felnőttek és gyermekek sorsa.

A szentszék több mint egy éve közvetít a fogolycserékben, valamint az ukrajnai gyermekek hazatérésében is segítséget igyekszik nyújtani.

Matteo Zuppi bolognai érseket, az olasz püspöki kar (Cei) elnökét a katolikus egyházfő 2023 májusában nevezte ki közvetítőnek.

Az orosz védelmi minisztérium 2024. október 8-án közreadott videójáról készített képen orosz katonák harckiképzésen vesznek részt egy nem megnevezett ukrajnai helyen
Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Fokozott orosz kémtevékenységre figyelmeztettek a német hírszerző szolgálatok

Az oroszországi titkosszolgálatok „agresszív tevékenységére” hívták fel a figyelmet hétfőn a német hírszerző szolgálatok a német parlament alsóházában, a Bundestagban tartott nyilvános meghallgatáson.

Thomas Haldenwang, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) elnöke a parlamenti ellenőrző testület (PKGr) ülésén elmondta, hogy

„mennyiségileg és minőségileg” is nőtt az orosz szereplők által Németországban elkövetett kémtevékenység és a szabotázsok száma is.

„A Kreml ellenségként tekint a Nyugatra, és így Németországra is” – hangsúlyozta Bruno Kahl, német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) elnöke.

Martina Rosenberg, a Katonai Elhárító Szolgálat (MAD) elnöke pedig a német hadsereg elleni kémtevékenységekről tájékoztatta a testületet. Mint mondta:

a külföldi hírszerző szolgálatok az az Ukrajnába irányuló német fegyverszállításokról, a kiképzéssel vagy fegyverkezéssel kapcsolatos projektekről is igyekeznek információkat szerezni, illetve szabotázsakciókat is terveznek, hogy a bizonytalanság érzetét keltsék.

A Bundestag bizottsága általában zárt ajtók mögött ülésezik, azt ott elhangzottak titkosak, a hivatalok vezetői azonban évente egyszer nyilvánosan válaszolnak a képviselők kérdéseire.

Hatalmas evakuáció a Szumi területről

Összesen közel 37 ezer lakost evakuáltak a Szumi területéről, köztük több mint 6400 gyermeket – közölte a Szumi terület katonai közigazgatása október 13-án, írja az Origo.

Az Ukrajna és Oroszország északkeleti határán fekvő Szumi területet napi szinten támadják az oroszok, a Kurszki területtel szemben fekszik, ami az orosz offenzíva egyik fő iránya.

Az evakuálást az is indokolta, hogy az oroszok rengeteg légibombát vetnek be a területen.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 5268-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5592-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 27 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában