a vízirendőr válaszol

2021.08.19. 11:30

Folyóvízben fürdeni? Na, még mit nem?! – nagyon veszélyes

Az idei nyár eddig különösen forrónak ígérkezik. Azonban mielőtt nyakunkba vennénk a napszemüveget, a strandpapucsot és a fürdőruhát, hogy azon nyomban a habokba vessük magunkat, álljunk meg egy pillanatra!

Morva Dávid

Fotó: LI

Dunaújváros – Sajnos az idei év is bővelkedik a szerencsétlenségekben. A múlt héten csütörtökön elmerült egy 15 éves fiú a Balatonban, akit az első hírek szerint a sikeres újraélesztést követően mentőhelikopterrel szállítottak a veszprémi kórházba, ahol azonban életét vesztette.

Egy hónappal korábban pedig a Dunába fulladt bele egy férfi a Csepel-szigetnél, szintén júliusban pedig a dunaújvárosi élményfürdőben csak Szlávik Bence úszómester és a fürdőzők lélekjelenlétének köszönhetően nem történt tragédia.

A fenti példákból is jól látszik, hogy teljesen mindegy az, hogy álló- vagy folyóvízről, esetleg élményfürdőről van szó, fontos az odafigyelés és a szabályok betartása. Erre hívja fel a figyelmet Varsányi Gyula rendőr alezredes, a Dunaújvárosi Vízirendészeti Rendőrőrs parancsnoka is.

Az újvárosi szakaszon semmiképpen!

A szakember elmondása szerint a Duna főágának dunaújvárosi szakaszán, mivel itt a hajózó úton kívüli veszteglőhelyek vannak kijelölve, tilos a fürdőzés, bármennyire csábító is a part.

A Duna főágának helyi szakaszán tilos a fürdőzés, hajózó úton kívüli veszteglőhelyek vannak kijelölve

Varsányi Gyula, a Dunaújvárosi Vízirendészeti Rendőrőrs parancsnoka

Folyóvízre az a szabályozás vonatkozik, hogy csak ott lehet fürdeni, ahol ez a tevékenység nem esik tiltó rendelkezés alá. Erre egyébként van egy külön belügyminisztériumi rendelet is, amely szabályozza a szabad vízen való tartózkodást. Tilos fürdeni például hajóútban, nagy ­hajók, munkagépek és úszóművek 100 méteres, vízi munkák 300 méteres körzetében, a kompátkelők közelében. Illetve kikötő- és veszteglőhelynél – fogalmazott a parancsnok. Hozzátette, éppen ezért ajánlják a kijelölt fürdőhelyeket, ami városunkban a szabadstrand, a Felső-öbölben kijelölt rész. Itt folyamatos a mentőőri felügyelet, emellett bójával van kijelölve a terület, ahol biztonságosan lehet fürdeni.

Más helyeken is ésszel, elővigyázatosan!

Ez persze nem azt jelenti, hogy a kijelölt fürdőhelyeken korlátozások nélkül lehet fürdeni.

Az adott fürdőhelyre vonatkozó szabályokat mindenképpen be kell tartani, a nyitvatartási időben lehet csak ott tartózkodni, illetve a mentőőr utasításait is figyelembe kell venni.

Emellett a kijelölt helyeken is érdemes betartani a rendőrség baleset-megelőzési tanácsait. Ezek egyebek mellett a következők:

Kijelölt helyeken is érdemes figyelni a rendőrség megelőzési tanácsaira

  • A strandokon és természetes vízparton tartsák be a fürdőzésre vonatkozó szabályokat!
  • Értéktárgyakat lehetőség szerint ne vigyenek magukkal, készpénzt pedig csak annyit, ami feltétlenül szükséges lesz!
  • A kulcsokat, iratokat, értékeket helyezzék el biztonságos értékmegőrzőben!
  • A kamaszok tájékozódjanak a vízterület sajátosságairól, a várható időjárásról és a segélykérés módjáról!
  • A következő pedig életmentő óvintézkedésnek számít: felhevült testtel soha ne ugorjanak vízbe! Bizonyos gyógyszerek hatása, no és az alkoholos állapot is tiltó tényező a fürdőzéskor.
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!