Reménykedés

2024.06.26. 14:16

Bizakodnak a portugálok elleni folytatásban

A skótok elleni, heroikus csatában kivívott győzelemmel megteremtette az esélyt a folytatásra a magyar futballválogatott az Európa-bajnokságon. A mieink bíznak a portugálokban és a törökökben.

Horog László

Sallai Roland

Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton

Jócskán elmúlt éjfél, sőt, éjjel kettőt ütött az óra, amikor a magyar futballválogatott tagjait szállító jármű, hétfőre virradóra kigördült a stuttgarti stadionból. A drukkerek tízezrei már nem voltak jelen, de így is akadtak szurkolók, akik a főkapunál ünnepelték a csapatot. Elképesztő tettet hajtott végre Marco Rossi együttese, a tízperces hosszabbítás utolsó másodperceiben, Csoboth Kevin góljával nyert, ezzel tovább reménykedhet. 

Azóta napok teltek el, azonban az emlékek nem fakulnak, élénkén élnek még mindenkiben. A mieink a szigetországiakat hazaküldték, saját reményeiket viszont életben tartották.

 Amennyiben a portugálok és a törökök sem kapnak ki szerdán este a grúzok, illetve a csehek ellen, úgy a mieink megszerzik a negyedik legjobb pozíciót a csoportok harmadik helyezettjei között. Ha ez megvalósul, Portugáliával találkozhatnak hétfőn, Frankfurtban. De ez még messze van. Ami fájó, hogy az angolok kedden este nem tették meg azt a szívességet, hogy legyőzik a szlovénokat, ezért folytatódik a számolgatás.

- Elképesztő meccset vívtunk a skótokkal, óriásit küzdött a csapat, megérdemelten nyertünk. Rendkívüli hullámvasút volt, a második félidő elején Varga Barnabás fejsérülésével – mondta Bolla Bendegúz, aki az Eb-t követően az osztrák Rapid Wien együttesében folytatja pályafutását.

Bolla Bendegúz
Fotó: MLSZ/Thaly Zoltán

 - Mindenki nagyon meg volt ijedve, amikor Barni mozdulatlanul feküdt a gyepszőnyegen, hatalmas megnyugvást jelentett, hogy visszanyerte az eszméletét, lezajlott az ilyenkor szokásos orvosi protokoll és folytatódhatott a játék. Szörnyű volt látni a társamat mozdulatlanul, nem is mertem odanézni a folytatásban. A meccs utolsó húsz perce - különösen az eset után - rendkívül feszült hangulatban telt, természetesen Barniért is küzdöttünk a későbbiekben. A végjátékban Csoboth kilépett, jól lőtt, azonban a labda a kapufáról nem befele, hanem kifele pattant. Éreztem, lesz még esélyünk, Kevin pár perccel később betalált, elképesztő érzések szabadultak fel mindenkiből, én ki tudtam volni futni a stadionból örömömben. 

Az utolsó két meccs sikertelensége szabadult fel hirtelen mindenkiből, az égiek velünk voltak, remélem, segítenek még bennünket a csoportküzdelmek utolsó játéknapján is.

- Tudtuk, hogy hatalmas küzdelem lesz a britek ellen, nem volt egyszerű meccs, hatalmas küzdelem zajlott a pályán. Azóta természetesen számolgatunk, nézzük a többi meccset, a legfontosabb az volt, hogy megverjük Skóciát, amit megtettünk.

Természetesen nagyon csalódott lennék, ha egy ilyen győzelem után nem szerepelhetnénk az egyenes kieséses szakaszban.

A mieink csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik végig bízott a skótok elleni sikerben. Csoboth Kevin – akivel egy éven át együtt futballoztak a fehérvári Főnix FC-ben gyerekként – találata a legjobbkor jött, fél perccel a záró sípszó előtt.

- Kevin nagy küzdő, kicsi korunk óta ismerjük egymást és vagyunk barátok. Tudom, mekkora küzdő, mennyi munkát beletett a futballba, nem adta fel akkor sem, ha pályafutása során nem jött ki jól a lépés. A gólja után mondtam is neki, nagyon megérdemelted, ez a te pillanatod, élvezd ki, amennyire csak lehet. Ez a diadal hihetetlen boldogság volt mindannyiunknak, a győzelem után a hangulat nyilván várakozással teli. A lábam még fáj, a skótok elleni két napon nem is tudtam edzeni, a regenerálódáson volt a hangsúly, ahogy azóta is.

Fotó: Horog László

Voltam már jobb fizikai állapotban, de természetesen nagyon szeretnék hétfőn pályára lépni, a portugálok ellen. Így vagyunk ezzel mindannyian. Hatalmasat küzdöttünk a skótok ellen Varga Barniért is, aki nagyon fontos láncszeme a csapatunknak, rettenetes volt a sérülése, ahogy ütközött a kapussal.

- Többen nem értették, miért én rohanok a hordággyal, de úgy éreztem, ezt kell tennem, mert a társam élettelenül feküdt a földön. A pontos protokollt nem ismerem ilyen helyzetekben, csak arra gondoltam, jöjjön már a segítség, ugyanis pár másodperc is életet menthet. A legfontosabb, hogy Barni jól van és tökéletesen fel fog épülni. Szörnyű volt a várakozás, remélem, ilyen soha többé nem kell megélnem a pályán, a többieknek sem. Nem kívánom senkinek ezeket a végtelennek tűnő perceket. Barni nem kímélte a testi épségét, úgy ment bele abba az ütközésbe, hogy mindenáron gólt akart szerezni, segíteni a csapatot. Később kötelességünk volt nekünk is mindent megtenni a siker érdekében. Megérdemeltük a győzelmet, amit a harcosságunk eredményezett. Az utolsó húsz perc hektikus volt, a csapat mindent feltett egy lapra, ezúttal mellénk állt a szerencse. Az első, svájciak elleni meccsen gyengén játszottunk az első félidőben, a szünet után feljavultunk, de ez nem volt elég a fordításhoz. A németek ellen jól kezdtünk, jobban is játszottunk, voltak lehetőségeink, például nekem is, de a házigazdák összességében megérdemelten nyertek. A skótok ellen viszont mi szolgáltunk rá a sikerre. 

Nagyon bízom abban, hogy hétfőn folytathatjuk a portugálok ellen, küzdhetünk tovább az Európa-bajnokságon.

A német Freiburg támadója, Sallai Roland volt a Skócia elleni mérkőzés legjobbja, végig remekül futballozott, ő adta a gólpasszt Csoboth Kevinnek. A siófoki születésű támadó kiválóan teljesít a kontinensviadalon.

- Pontosan tudtuk, hogy ki-ki meccs lesz, ötven százalék az esélye mindkét együttesnek a győzelemre. Ez be is jött. A végsőkig küzdöttünk, ahogy a korábbi meccseken is, a harcosságunk eredményezte a diadalt. Csoboth passzolt hozzám az utolsó akciónál, kicsit felpattant a labda, de tudtam korrigálni, sikerült jól beadnom, Szoboszlai nem érte el az átadásomat, viszont Kevin igen, jól érkezett és a kapuba helyezett, életben maradtak az esélyeink.

Fotó: Horog László

Mindig a csapat sikere a legfontosabb, mindent ennek rendelek alá mindent, de annak természetesen örülök, hogy megy a játék, jó formában vagyok, a mérkőzéseken hozzá tudok tenni a csapat teljesítményéhez.

- Igyekszem minél előbb bekapcsolódni a játékba, nem csak az ellenfél térfelén. Követjük az edzői utasításokat, ez a taktika része is, hogy akár a saját térfelünkön elkérem a labdát. Az nagy öröm, hogy csatár társam, Varga Barni már jól van, nagyon aggódtunk érte az ütközés után. Nagyon remélem, hogy folytathatjuk, a jövő hét elején pályára léphetünk a 2016-os Európa-bajnok ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában