A baracsi fiatalember a világranglista harmadik helyén áll

2024.06.29. 11:30

Volman Ferenc második helyen végzett a malom Európa-bajnokságon

Már négy éve birtokolja a malommesteri címet, idén májusban pedig az Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett a baracsi Volman Ferenc. Egyáltalán nem kis teljesítményről van szó, a 34 éves fiatalember az aktív malom-játékosokat nyilvántartó Welt-Mühlespiel-Dachverband, vagyis a WMD szervezet világranglistáján jelenleg a harmadik helyet foglalja el. Az összesített statisztikája 18 verseny és 694 játékot követően 452 győzelem, 230 döntetlen és mindössze 12 vereség.

Molnár Emese

Fotó: amatőr felvétel

Ferenc születése óta Baracson él, s jelenleg a Ferrobetonnál dolgozik. Mint azt elmesélte, először az apukája tanította meg malmozni, a nagypapája testvére pedig remek versenytársnak bizonyult az évek során, akivel gyakorolhatta ezt a stratégiai-logikai táblás játékot. Ahogy lassan felnőtté vált, nem hagyott alább a malom iránti szenvedélye. Sőt, 2006-tól már komolyabban kezdett vele foglalkozni és két ismert online platformon hódolt a játéknak. A nemzetközi versenyzés gondolata ekkor még távolinak tűnt számára. 

Aztán 2013 tavasza egy fordulópontot jelentett, ugyanis lehetősége nyílt arra, hogy segítsen egy adatbázisos malomprogram létrehozásában (www.brillant-mill.eu). Három társával együtt egy olyan malomprogramot készítettek, amely minden helyzetet tartalmaz, s nemcsak a játékra, hanem elemzésre is alkalmas, mutatja a nyerő és a vesztő útvonalakat is. 

Ferencnek ezzel együtt egy álma is teljesülhetett, ugyanis kiutazhatott a Németországban megrendezett 2015-ös malom Európa-bajnokságra. Ezen a megmérettetésen 25 játékos vett részt, és első nemzetközi erőpróbáján a baracsi fiatalember a harmadik helyen végzett. Nem mellékes, hogy a bajnoki címet a játékostársa, Bándy György szerezte meg. Innentől kezdve pedig a két magyar versenyző igencsak átrendezte a mezőnyt (amelyet addig német és svájci játékosok uraltak), ugyanis rendszerint dobogós helyezéseket értek el. György már ötszörös Eb-bajnok, Ferenc pedig négy bronzérmet és már két ezüstérmet tudhat magáénak Európa-bajnokságról. 

Fotó: Amatőr fotó

A legutóbbi második helyezést idén szerezte, a megmérettetést május 25-26. között rendezték meg Neufahrn bei Freising-ben, abban a német kisvárosban, ahol kilenc évvel ezelőtt első alkalommal is versenyzett. Ezúttal tizenhét játékos ült az asztalokhoz, és mindegyikőjüknek 32 mérkőzést kellett lejátszaniuk, fejenként 10-10 perc gondolkodási idővel. Ferenc jól kezdett, hiszen az első napon sikerült győzedelmeskednie a verseny egyik nagy esélyese, Karl-Heinz Andraschko ellen. A harmadik helyről várta a folytatást, amelyet a maximális pontszámmal teljesített is, így végül 51 ponttal (20 győzelemmel, 11 döntetlennel és 1 vereséggel) a második helyen végzett. 

Ferenc már öt alkalommal szerepelt a WMD égisze alatt szervezett Bayerwald-Cup nevű nemzetközi megmérettetésen, ahol két bronzérmet, 2017-ben pedig aranyérmet nyert. Abban az évben egy svájci versenyen is kitűnően helyt állt, és a dobogó harmadik fokára állhatott. Érdekességként, Svájcban évente hét versenyt és egy nagy bajnokságot (Schweizermeisterschaft) szerveznek, a baracsi játékos pedig az utóbbin szerezte a bronzérmet.

Mindemellett hazai viadalokon is indul, 2022-ben például országos bajnok lett. Tavaly októberben versenyasztalhoz ült a csíkszeredai Parázska Kupán, ahol az újdonsült Európa-bajnok Orbán Csabát és a verseny szervezőjét, Sánta Elemért is megelőzte 5 ponttal. 

Mint azt elmondta, a versenyeken a saját félretett pénzéből tud részt venni. Számára nagyon fontos, hogy a nemzetközi megmérettetéseken nemcsak magát, hanem Magyarországot, azon belül is Baracsot képviselheti. A célja pedig az, hogy megszerezhesse idővel a malom nagymesteri rangot.

Ehhez már csak két dobogós helyet kell elérnie, ami akár még idén meg is valósulhat, hiszen augusztus végén ismét szerepel a németországi Bayerwald Cup-on, szeptemberben az országos bajnokságon, valamint lehet sikerül kijutnia a csíkszeredai Parázskára is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában