Hiába jött Lewandowski

2024.06.21. 19:55

Egyszer felálltak a lengyelek, de felőrölték őket az osztrákok

Keményen meg kellett küzdenie a sikerért, de legyőzte Ausztria Lengyelországot a labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjában. Ezzel az osztrákok megszerezték első pontjaikat, míg a lengyelek egységek nélkül állnak a csoport utolsó helyén.

Kvanduk Bence

Szczesny kihúzta az őt kicselező Sabitzer lábát, amivel megpecsételte a lengyelek sorsát

Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP

Nem kezdett jól Lengyelország Ausztria ellen, s ez már a kilencedik percben gólban is megmutatkozott. Egy óriási balról érkező bedobást még kifejeltek a lengyelek, de a labda így visszakerült Mwenéhez. A védő beadása aztán már megtalálta Traunert, aki az ötös sarkáról a kapu jobb oldalába fejelt.

A korai pofon felébresztette a lengyel együttest, s ahogyan haladt előre az idő, egyre jobban kezébe vette az irányítást. A 18. percben Zalewski elemi erővel eleresztett kapáslövése még épp csak, de elkerülte a keresztlécet, azonban a próbálkozások végül a 30. percben góllá értek. Egy balról érkező beadást Bednarek szúrt rá kilenc méterről, de egy védő ezt még blokkolta. Így viszont Piatek elé került a labda, aki közelről a bal alsóba lőtt.

Az egyenlítés az osztrákokat is feltüzelte, s nem sokkal később már Sabitzer próbálkozhatott a lengyel kapu előtt, de lövésébe egy védő bele tudott lépni. A 42. percben ismét ő játszotta a főszerepet, de távoli kísérlete ezúttal elkerülte a kaput.

A ráadás sem telhetett le akció nélkül. Zielinski szabadrúgása tartott a kapu jobb oldalába, de Pentz hárította a lengyel lövést.

Már a szünetben úgy döntött mind a két szövetségi kapitány, Michal Probierz és Ralf Ragnick is, hogy változtat csapatán a folytatásra. Ez azonban nem hozott gyökeres változást a játékban. Mindkét gárdának voltak lövései, de igazán veszélyes egyik sem tudott lenni. Így hát a 60. percben jöhetett a lengyelek sérülésől épp csak felépült sztárja is a pályára, Robert Lewandowksi. Ennek ellenére nem tőle jött a következő gól, hanem az osztrákoktól. Nem egész hét perccel később balról kapott Baumgartner egy labdát Prasstól a tizenhatos előterében, tolt egyet a labdán, majd a kapu bal oldalába lőtt.

A folytatásban egy Wimmer kísérlet után Szczesnynek kellett nagyot védenie. Majd Sabitzer kiugrásánál a lengyel kapus elkaszálta a támadó lábát, amiért sárgát kapott, az osztrákok pedig büntetőt lőhettek, amit Arnautovic lőtt magabiztosan a kapu bal alsó sarkába, eldöntve a meccset.

Ezt követően Laimer is kicselezte Szczesnyt, de éles szögből leadott lövése elgurult keresztben a kapu előtt.

Több gól már nem esett, de ezt az osztrákok aligha bánták.

Labdarúgó Európa-bajnokság
D csoport, 2. forduló.
LENGYELORSZÁG–AUSZTRIA 1–3 (1–1)
Berlin, Olympiastadion, 69 455 néző. Vezette: Halil Umut Meler (török). 
LENGYELORSZÁG: Szczesny – Bednarek, Dawidowicz, Kiwior – Frankowski, Piotrowski (Moder, a szünetben), Slisz (Grosicki, 76.), Zalewski – Zielinski (Urbanski, 87.) – Buksa (Lewandowski, 60.), Piatek (Swiderski, 60.). Szövetségi kapitány: Michal Probierz. 
AUSZTRIA: Pentz – Posch, Trauner (Danso, 59.), Lienhart, Mwene (Prass, 63.) – Seiwald, Grillitsch (Wimmer, a szünetben) – Baumgartner (Schmid, 81.), Laimer, Sabitzer – Arnautovic (Gregoritsch, 81.). Szövetségi kapitány: Ralf Ragnick.
Gólszerzők: Piatek (30.), ill. Trauner (9.), Baumgartner (67.), Arnautovic (78. – büntetőből).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában