Letarolták a törököket

2024.06.22. 17:32

Elképesztő öngól is segítette Portugáliát

Portugália nagyon simán verte Törökországot a labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának 2. fordulójában, így már biztosan ott lesz a kieséses szakaszban is.

Kvanduk Bence

A végén már Cristiano Ronaldo is unta a berohangáló szurkolókat

Fotó: Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Labdarúgó Európa-bajnokság
F csoport, 2. forduló
TÖRÖKORSZÁG–PORTUGÁLIA 0–3 (0–2)
Dortmund, Signal Iduna Park, 61 047 néző. Vezette: Felix Zwayer (német).
TÖRÖKORSZÁG: Bayindir – Celik, Akaydin (Demiral, 75.), Bardakci, Kadioglu – Calhanoglu, Ayhan (Yuksek, 59.) – Akgün (A. Güler, 70.), Kokcü (Yazici, a szünetben), Aktürkoglu (Yildiz, 59.) – Yilmaz. Szövetségi kapitány: Vincenzo Montella.
PORTUGÁLIA: Costa – Cancelo (Semedo, 68.), Dias, Pepe (A. Silva, 83.), Mendes – Vitinha (J. Neves, 88.), Pahinha (R. Neves, a szünetben), Bruno Fernandes – Bernardo Silva, C. Ronaldo, Rafael Leao (P. Neto, a szünetben). Szövetségi kapitány: Roberto Martinez.
Gólszerzők: B. Silva (22.), Akaydin (28. – öngól), B. Fernandes (56.).

ÖSSZEFOGLALÓ

Az első pillanatoktól kezdve irányítani akarta a Törökország elleni meccsét Portugália, s már a második percben kapura is lőhetett Cristiano Ronaldo Rafael Leao keresztlabdája után. A lövés viszont gyenge volt, s Bayindir könnyedén fogta. Ugyanakkor a portugál védők sem lehettek nyugodtak, mert Aktürkoglu többször is megforgatta Cancelót, s így Diasnak és Pepének is be kellett segítenie arra az oldalra.

A 22. percben aztán a bal oldalon Rafael Leao indította a felmerészkedő Nuno Mendest, aki egyet tolt a labdán, majd laposan centerezett. A labda egy védőről épp Bernardo Silva elé pattant, aki kapásból 7 méterről ballal a rövid, bal kapufa mellett középmagasan a hálóba lőtt.

Törökország–Portugália
Cancelo (20) talán jobban örült Bernardo Silva találatának, mint a gólszerző
Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

A góltól nem zavarodtak meg a törökök, de minden Aktürkoglu akcióra három portugál kísérlet jutott. A 28. percben pedig óriási ajándékot adott Törökország. Cancelo szerzett labdát a felezőnél, majd Cristiano Ronaldót ugratta volna ki, de a támadó nem arra indult, mint azt a védő gondolta. A labdát Akaydin érte csak el, azonban hazaadása elszáguldott Bayindir mellett, s átgurult a gólvonalon.

Ez már összetörte a török válogatottat, de a szünetben összeszedte sajátjait Vincenzo Montella, viszont ezt követően sem tudtak hatékonyak lenni a portugál kapu előtt. A mérkőzést végül az 56. percben le is zárta Portugália. Cristiano Ronaldót Vitinha ugratta ki nagyszerűen, a támadó már csak a török kapussal állt szemben, de ő úgy döntött, hogy Bruno Fernandes elé készít, akinek így csak az üres kapuba kellett gurítania a labdát.

Ugyan a meccs végén Arda Güler beállításával benne volt a törökök játékában egy egyenlítő gól, de a záró percek inkább a pályára befutó négy-öt szurkolóról szóltak, akik Cristiano Ronaldóval szerettek volna szelfizni.

PERCRŐL PERCRE

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Meglátjuk, hogy mire mennek Cristiano Ronaldóék a lendületes török támadójáték ellen.

90+5. perc: Vége a mérkőzésnek! Köszönjük a figyelmet!

90+4. perc: Egy negyedik szurkoló is bejutott.

90+2. perc: Bernardo Silva esett el a tizenhatoson belül, de nincs tizenegyes. Közben még egy szurkoló berohant a pályára. Ez már nevetséges!

88. perc: Csere a portugáloknál. Joao Neves jött Vitinha helyére.

87. perc: Most jól jött ki Bayindir, felszedte Bernardo Silva elől a labdát. 

83. perc: Csere a portugáloknál. Pepét Antonio Silva váltotta.

82. perc: Újabb néző rohant be a pályára, áll a játék.

81. perc: Güler becserélése felrázta a török támadójátékot, de a védők eddig megoldották a lövései semlegesítését.

75. perc: Akaydin megsérült Demiral váltotta.

70. perc: Cseréltek a törökök. Akgün helyére Arda Güler állt be.

68. perc: Miközben cseréltek a törökök, egy kisfiú futott be a pályára fotózkodni Cristiano Ronalóval. Cancelo helyére Semedo érkezett.

67. perc: Yilmaz került helyzetbe, de kísérlete Costa kezébe került, míg a támadó eltűnt egy védő mellett. A társak meg is rohamozták a játékvezetőt.

59. perc: Kettőt cserélnek a törökök! Aktürkolgu és Ayhan helyére Yildiz és Yuksek érkezett.

56. perc: GÓÓÓÓL! Cristiano Ronaldo gólpasszt adott! Egy kiugratást követően állt szemben már csak a török kapussal Ronaldo, de végül legurította a labdát Bruno Fernandesnek, akinek így az üres kapuba kellett csak lőni. 0–3

46. perc: Folytatódik a mérkőzés! Mindkét szövetségi kapitány cserélt a pihenő alatt. A portugáloknál Rafael Leao és Palhinha helyett Pedro Neto és Ruben Neves folytatja, míg a törököknél Kokcüt Yazici váltotta.

45+1. perc: Vége az első félidőnek!

45. perc: Sárga lap! Palhinha kapta lerántásért.

43. perc: Sárga lap! Celik kapta reklamálásért.

42. perc: Sárga lap! Akaydin kaszálta el Rafael Leaót.

39. perc: Sárga lap! Rafael Leao műesés miatt kapott lapot, csak úgy, mint az első mérkőzésen, így az utolsó csoportmeccsen nem játszhat.

31. perc: Aktürkoglu tört be a bal oldalról, majd 7 méterről lőtt, de Costa bravúrral védett.

29. perc: GÓÓÓÓL! Már kettővel mennek a portugálok! Cancelo szerzett labdát, majd Cristiano Ronaldót indította volna, de nem értették meg egymást. A hazaadni akaró Akaydin viszont elgurította Bayindir mellett a labdát, ami átszelte így a gólvonalat. 0–2

25. perc: Sárga lap! Bardakci kihagyja a következő meccset.

22. perc: GÓÓÓÓÓL! Vezet Portugália! Nuno Mendes futott fel a bal oldalon, keményen középre lőtt labdája megpattant egy védőn, de az így épp Bernardo Silvánál kötött ki, aki kapásból tíz méterről a kapu bal, rövid oldalába lőtt. 0–1 

6. perc: Aktürkoglu robbant be egy jobbról érkező beadásra, de Cancelo mellől kibújva, estében nem tudta kapura irányítani a labdát.

2. perc: Cristiano Ronaldo lőtte el kapásból a balról érkező keresztlabdát, de nem volt elég erő a kísérletében.

1. perc: Elkezdődött a találkozó! A labdát a piros-zöldben játszó portugálok indították útjára! A törökök fehérben játszanak.

17:50 – Roberto Martinez is átszervezte csapatát

Ugyan a portugál kezdőben egy játékos nem felel meg a Csehország elleni meccshez képest, ezúttal Dalot helyett Palhinha szerepel a névsorban, ez nagyobb változásokat feltételez. A három belsővédős játékrendszer helyett most inkább egy extra középpályást játszat Martinez.

17:46 – Vincenzo Montella belenyúlt a csapatába

A törökök kapitánya négy helyen is változtatott a kezdőjén a Gergia elleni meccshez képest. A kapuba Günok helyett Bayindir került. A jobb szélső védő posztján ezúttal Celik játszik Müldür helyett. A hatalmas gólt ragasztó Arda Güler összeszedett egy sérülést, így Akgun rohamoz a posztjáról, míg a másik oldalon Yilmiz helyett a gólszerző Aktürkoglu játszik majd.

17:33 – A török szurkolókra se lehet panasz

17:31 – Portugál fieszta Dortmundban

17:30 – Megérkeztek a főszereplők

Törökország–Portugália
Máris fantasztikus a hangulat a stadionban
Fotó: BERND THISSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában