A Liberty Steel állásfoglalása az elindított felszámolással kapcsolatban

Az alábbiakban olvashatják a Liberty Steel Group szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalását az ISD Power Kft. „f.a.” által kezdeményezett felszámolással kapcsolatban.

Duol.hu

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

2022 decemberében a magyar kormány felkérte a Liberty Steel Group-ot (továbbiakban: Liberty), hogy lépjen be a Dunaferr vas- és acélmű irányításába, megelőzve annak összeomlását, elkerülve a működés visszafordíthatatlan károsodását, valamint egy egészségügyi és biztonsági katasztrófa bekövetkezését.

A Liberty által kötött szerződések és az európai hálózathoz való hozzáférés lehetővé tette, hogy a vállalat a csoport műszaki és kereskedelmi szakértelmére támaszkodva megszervezze a kohó újraindítását, valamint visszatérjen a piacra.

A Liberty a Dunaferr vas- és acélmű felvásárlása után bízott abban, hogy reális esélyek nyílnak a termelés felfuttatásához szükséges működőtőke megszerzésére. Annak ellenére, hogy a magyar kormány nagyon konstruktívan támogatta a folyamatot, a piac hanyatlása és az európai acélipar bizonytalansága miatt a vállalatnak nem sikerült új működőtőkét szereznie a magyar bankoktól. Ezek a tényezők a vártnál alacsonyabb termelési volumenhez és időszakos működéshez vezettek. Mindezek ellenére a Liberty megtartotta összes munkavállalóját, és 10%-os bérfejlesztést, valamint bónuszt biztosított számukra. Ezen felül beszállítói kapcsolatokat épített ki, létrehozott egy kínai állami támogatású konzorciumot az új elektromos ívkemencék beruházásához, és külső működőtőkét szerzett a termelés újraindításához.

Az ISD Power által indított intézkedés vitatott, és egy olyan megállapodáson alapul, amely még a Dunaferr felvásárlása előtt jött létre. A Liberty határozottan megvédi álláspontját ebben az ügyben, miközben folyamatosan egyeztet a magyar kormánnyal a kérdés gyors megoldása érdekében, hogy hosszú távon fenntartható üzleti működést biztosíthasson. Továbbra is elkötelezettek vagyunk terveink iránt, és bízunk abban, hogy sikeresen rendezni tudjuk az ISD Power-rel kapcsolatos vitás kérdéseket.

A Liberty tájékoztatja munkavállalóit és az érdekképviseleteket a kialakult helyzetről, és támogatásukat kéri, miközben a kihívások megoldásán dolgozik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában