fontos lehet

2018.02.16. 11:30

Országgyűlési választás: hétfőtől lehet gyűjteni az ajánlásokat

A képviselőjelöltek számára hétfőn eldördül a választási startpisztoly: február 19-én vehetik át az ajánlóíveket a választási irodán, kezdődhet az ajánlásgyűjtés az április 8-ra kiírt ország­gyűlési választásokra.

Körmendi Erzsébet

A menetrendről dr. Sürü Re­ná­tától, a Dunaújvárosban működő országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetőjétől kértünk hivatalos tájékoztatást.

– A Választás.hu hivatalos honlapon minden információhoz hozzájuthatnak az érdeklődők, és nagyon jól használható „Választás” füllel egészült ki Dunaújváros hivatalos honlapja, érdemes tájékozódni – mondja Sürü Renáta.

Megtudtuk egyebek mellett azt is, hogy az ajánlóíveket legkorábban február 19-én, vagyis jövő héten hétfőn reggel 8.00 órától adhatják át az egyéni választókerületi választási irodák. Az ajánlásokat március 5-én 16 óráig lehet gyűjteni. Jelölt ajánlására az jogosult, aki a választókerületben választójoggal rendelkezik. Az ajánlóívet saját kezűleg kell aláírnia.

Dr. Sürü Renátától, a Dunaújvárosban működő országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetőjétől kértünk hivatalos tájékoztatást Fotó: Hankusz K.

Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet csak egy ajánlással támogathat, ami nem vonható vissza. Vannak helyek, ahol tilos aláírást gyűjteni (munkahely, tömegközlekedési eszköz, hivatali helyiség, felsőoktatási és köznevelési intézmény, egészségügyi szolgáltató helyisége, honvédség).

Közterületen külön engedély nélkül gyűjthetők ajánlások. A választópolgárnak az ajánlásért előnyt adni vagy ígérni tilos, és nem is kérhető érte semmi. Aki nem viszi vissza határidőre az ajánlóívet, azt ívenként 10 ezer forintos bírsággal sújtják az Ország­gyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságok, ebben a jogszabály nem enged mérlegelést.

Pártok, pártlisták

Pártlistát az a párt állíthat, amely legalább 27 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított. A pártlista állításának további feltétele, hogy a párt legalább 9 megyében és a fővárosban is jelöltet állítson. Nemzetiségi listát országos nemzetiségi önkormányzatok állíthatnak. Ehhez a szavazóköri névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább 1 százalékának ajánlása, de legfeljebb 1500 ajánlás szükséges. A nemzetiségi listákról a kedvezményes kvóta alapján lehet listánként egy mandátumhoz jutni (2014-ben nem volt erre példa). Ha a nemzetiség nem szerez mandátumot, szószóló képviseli az Országgyűlésben az adott nemzetiséget, szavazati jog nélkül.

A választás folyamata, dátumok

A Nemzeti Választási Iroda már megkezdte az értesítők kiküldését azoknak a választópolgároknak, akik február 9-én szerepeltek a szavazóköri névjegyzékben. Az értesítőt február 19-ig, hétfőig kell megküldeni. Aki február 9. után került vagy kerül a névjegyzékbe, azt a helyi választási iroda értesíti.

A választási eseményektől függetlenül folyamatosan benyújthatók a központi névjegyzéket érintő kérelmek (nemzetiségi névjegyzékbe vétel, személyes adatok kiadásának tiltása, segítség a fogyatékossággal élők szavazásához stb.). Emellett már a választás kitűzésétől benyújthatók a szavazóköri névjegyzéket érintő kérelmek is (mozgóurna igénylése, átjelentkezés másik szavazókörbe, külképviseleti névjegyzékbe vétel).

A külképviseleti névjegyzékbe vételt március 31-én, szombaton 16 óráig lehet kérvényezni, ez a határidő jogvesztő, tájékoztatott dr. Sürü Renáta. Az átjelentkezések határideje április 6., 16 óra. Mozgóurnát is eddig az időpontig lehet igényelni a választási szervektől, ezt követően a választás napján a szavazatszámláló bizottságtól 15.00 óráig.

A kampány hivatalosan a szavazást megelőző 50. napon, ezúttal 2018. február 17-én kezdődik, és a választás napján a szavazás befejezéséig, 19 óráig tart.

Egyéniből 106, listáról 93 képviselő

A magyar Országgyűlésben 199 képviselő foglal helyet. Az ország 106 egyéni választókerületének mindegyikében egy jelölt szerez mandátumot, a szavazatok relatív többségét megszerző jelölt lesz a képviselő. Szavazategyenlőség esetén időközi választást kell tartani. A listás rendszerből 93 képviselő szerezhet mandátumot. Részvételi küszöb a választás érvényességét tekintve nincsen.

Az országos listánál a mandátumszerzési küszöb 5 százalék. Közös pártlistánál ez a határ 10, kettőnél több párt által állított közös pártlista esetében 15 százalék. A pártokra vonatkozó mandátumkiosztás a pártlistára közvetlenül leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján, a nemzetiségi lista esetén a nemzetiségi listára közvetlenül leadott szavazatok figyelembevételével történik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában