Különleges rendezvények

2023.09.03. 20:00

Íjászverseny és csónaktalálkozó a rácalmási Duna-parton - galériával

A hétvégén két különleges rendezvény számára is helyszínül szolgált a rácalmási Nagy-sziget. Míg az erdőben a VAJK 3D Sziget-Kupa közel 150 íjásza versenyzett, addig a kikötőben az Alu Boat Team baráti hajós találkozóján vehettek részt az érdeklődők.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A rácalmási VAJK Íjász Szakosztály és a Magyar Íjász Szövetség DDR Vezetősége által szervezett, a Dél-Dunaúntúli Régió 3D versenysorozatának fordulójaként is számon tartott rácalmási Sziget-Kupán 28 csapat vágott neki a szombati megmérettetésnek. Tóth Csaba, a verseny szervezője elmondta, idén is minden korosztályból indultak lelkes íjászok és íjászat iránt érdeklődők, azaz kadell (13-14 év), junior (15-17 év), fiatal felnőtt (18-20 év), felnőtt (21-54 év), és veterán (55 év feletti) versenyzők is megmutathatták, mit tudnak.

A játszmán különféle fegyvereket használhattak, egyebek mellett tradicionális íjjal, hosszú angol íjjal (longbow), vadászreflexes íjjal, csigás íjjal, és számszeríjjal is lőhettek a versenyzők. A cél az erdő 28 különböző állomásán elhelyezett gumiállatokra adott minél pontosabb találat, amelyet a csapatok tagjai pontoztak. Amint azt a verseny szervezője elmondta, a gumifigurákon különféle zónák találhatóak: a tüdő 8 pontot ér, a szív 10, a szív kellős közepe 11, az állat egyéb testrészére adott találat után pedig 5 pontot kapnak a résztvevők. A verseny szoros volt, de remek hangulatban telt, az állomások teljesítése után pedig egy finom ebédet is elfogyaszthattak az íjászok, majd pedig eredményhirdetés során díjazták a legjobbakat. 

A Nagy-sziget kikötőjében az íjászversennyel egy időben egy különleges hajókat felsorakoztató, kiállítással egybekötött találkozó várta a vendégeket. Sárosdi Zsolt, a sukorói Alu Boat Team több mint négy évtizedes családi vállalkozásának oszlopos tagja elmondta, a találkozó már hagyománynak számító rendezvény, ami idén először vált nyilvános eseménnyé. A Sárosdi Jenő hajóépítő műhelyben készült, alumíniumból álló vízi járművei tartósak, szépek, gyorsak (9.9-től 130 lóerőig) és remek hajózási élményt nyújtanak, ezt pedig a találkozó résztvevői saját bőrükön is tapasztalhatták. Igény szerint ugyanis a tulajdonos mellett ki is lehetett próbálni a hajókat.

A rendezvényen különféle előadásokon is részt vehettek a jelenlévők: Schäffer Károly elismert versenyhorgász bemutatót tartott a szonárfelszerelésekről, valamint a Hydrodrive Steering Systems is előadást tartott a hidraulikus kormányművel előnyeiről-hátrányairól. A rendezvény szervezői ínycsiklandó gulyáslevessel és halászlével is kedveskedtek a résztvevőknek, amit a gyönyörű napsütésben, hangulatos zene és a hajók ringatózása közben fogyaszthattak el a vendégek.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában