Hasznos ajándékok

2024.07.08. 18:50

100 éves a Pusztaszabolcs Önkéntes Tűzoltó Egyesület (képgalériával és videóval)

A jubileum alkalmából egész napos rendezvénnyel ünnepeltek, melyben zászlót és új szerkocsit avattak.

Horváth László

Fotó: Horváth László

Július 6-án, szombat reggel hangos szirénázásra ébredtek a város lakói. Ezúttal azonban nem tűzhöz, vagy balesethez igyekeztek a helyi önkéntesek, hanem a társegyesületekkel karöltve, látványos felvonulással tudatták a településen élőkkel, hogy pontosan egy évszázada szolgálják közösséget. A hogy az ünnepi alkalomra kiadott könyv borítóján olvasható:

A mindennapokban és a veszélyben együtt

Reggeli vendégfogadás tűzoltó módra
Fotó: Horváth László

A megalakulása óta a mai napig nagy megbecsülésnek örvendő Pusztaszabolcsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület a PusztaÖTE a város és környékén tűz és egyéb katasztrófák esetén hozzáértő tagjaival biztosítja az emberi élet és a vagyon védelmet. 1924-től kezdetét vette egy gazdag civil élet. A tűzoltók szervezete az egyetlen olyan társulat, amely túlélte a történelem viharait és 100 éve szolgálja a településen lakókat. Kezdetben a templomtéren (az új bölcsőde területén), majd a tanácsháza, mai városháza előtti téren lévő szertárban rendezkedett be. A velencei úton, a jelenlegi szertár épületét 1981. novemberben adták át. A háború előtti egyesületi elnök volt Graffy István jegyző, majd 1945 után Spánicz Ferenc, Bodor József önkéntes tűzoltók, Tóth Sándor tanácselnök... 1993-tól Koczkás József töltötte be az elnöki tisztséget, Varga János tűzoltó parancsnokkal, Kövecses Péter, majd Németh László titkárral. 2013-tól Baloni László elnök vezette az egyesületet, Kaszás János parancsnokkal, az alelnök Hopka András, a titkár Darvas Tímea volt. 2014 végétől Kaszás János az elnök, Hopka András alelnökkel, Palákovics Tamás, majd Wasszer István parancsnokkal és Darvas Tímea titkárral. 2021-től Varga Csaba vállalta az elnökei teendőket, a parancsnokit Hopka Viktor, majd Popovics Ilona. Jelenleg Kiss Ferenc a parancsnok, az alelnök Kővágó Dezső. Titkár Szabó-Juszkó Szilvia, pénztáros Papacsek Árpádné Kati, ifjúsági vezető Dobai-Popovics Ilona – olvasható az ünnepi kiadványban. A hivatalos percek előtt Varga Csaba elnököt kérdeztük.

Varga Csaba jelenlegi elnök szerint összetartó, jó csapat a pusztaszabolcsi
Fotó: Horváth László

– Nem minden egyesület mondhatja el, hogy 100 éves. Akár két emberöltőnek is nevezhetnénk. Boldogok vagyunk, hogy megértük. Jelenleg 29 felnőtt és 12 ifjúsági tagunk van. Rendszeresen járunk oktatásokra versenyekre. Büszkék vagyunk, mert tavaly sikerrel rendeztük a vármegyei tűzoltó versenyt itt Pusztaszabolcson, ahol 26 csapat vett részt. Felnőtt, ifjúsági és lány kategóriában mérkőztünk, melyben a lány kategóriában a harmadik helyen végeztünk. Az idén Iszkaszentgyörgyön tarják a versenyt. Ők bevállalták a 140 éves évfordulóra. Tehát ott kettős ünnepet tartanak.

Látványos felvonulással kezdődött a 100 éves jubileumi ünneplés
Fotó: Horváth László

Emlékezetes történet?

– A közelmúlt árvize komoly feladat elé állított minden katasztrófavédőt hivatásost és önkéntest egyaránt. Jó emlékek fűződnek a 90 éves jubileumunkhoz. Tűzesetek közül maradandó emlék, amikor itt Pusztaszabolcson egy szalmabála gyújtogató adott munkát a tűzoltóknak. Nagy fejtörést okozott a megoldás, de szerencsére idővel megfogták az illetőt és le is csukták a tettéért.

Tizenkét fős ifjúsági csapat is van a PusztaÖTE-nek
Fotó: Horváth László

Népszerű az egyesület a városban?

– Szerintünk igen. Érezzük a megbecsülést és még a köszönet hangjai is eljutnak hozzánk egy-egy beavatkozás, vagy más segítség alkalmával – hallottuk az ünnepi pillanatokat megelőzően.

Szabó Andrea a Baracs ÖTE-től feltűzi a szalagot a pusztaszabolcsi önkéntes tűzoltók zászlajára
Fotó: Horváth László

A 10 órakor kezdődő zászlóavató ünnepségen először Varga Csaba köszöntötte a megjelenteket, majd a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól Rabóczki Zsolt tűzoltó alezredes méltatta az önkéntes tűzoltók önzetlen és önfeláldozó munkáját. Egy rövid kulturális blokk után Czöndör Mihályné a Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány létrahozója beszélt a Pusztaszabolcsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület történetét. Kiemelte, a 100 év egy önkéntes civil szervezet életében igen nagy idő. A kezdeteben a templom tornyából figyelték, hogy a faluban minden rendben van-e? A szertárban állta lovaskocsi a kis kézi fecskendővel és bizony szükség volt a beavatkozásra, akkor indultak a lovaskocsival és oltották a tüzet, mentették az életet, a vagyont. Óriási dolog, hogy civil munkában végzik a tevékenységüket. Külön dicséret illeti azt a fajta munkamegosztást, mellyel a hivatásos, vagy más szervezetekhez kapcsolódnak – hangzott el többek között az egyesületi ismertetőben.

Egy saját szerkocsival is gazdagodtak a móri felajánlással
Fotó: Horváth László

A folytatásban a közös összefogással elkészíttetett, Geiszt Gellért tervező által létrehozott csapatzászlót adták át az egyesületnek. Eddig még nem volt zászlaja a pusztaszabolcsi önkénteseknek. A társ szervezetek erre az új zászlóra tűzték fel szalagjaikat. Szintén nagy ajándék volt a móriaktól a saját szerkocsi átvétele. Eddig ilyen formában szintén nem volt a pusztaszabolcsiaknak. A jubileumi pillanatokat a tűzoltó autó és a zászló megáldása tette még ünnepélyesebbé Jakab Erika nyugalmazott tiszteletes asszony és Nagy Gábor református lelkész közreműködésével. A színpadi események befejezésében ajándékok, elismerések átadása következett.

A nap kulturális kínálatában többféle gyermekprogram, lovaskocsikázás, bábelőadás, habparti, és zenei koncertek, közös ebéd és bulizás szerepeltek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában