Kisapostagi felújítás

2024.07.01. 07:00

Már a Széchenyi–Petőfi utca kereszteződésében dolgoznak

Legutóbb örömteli hírről számoltunk be Kisapostagról. Miszerint elkezdődött az Élhető települések projekt keretében a beruházás, melynek alapkőletételénél mi is jelen voltunk. Akkor a 6-os úthoz közel lévő közpark építésével kapcsolatban tudósítottunk, most már újabb területen dolgoznak a Strabag szakemberei.

Duol.hu

Szabolcs László, a projekt műszaki ellenőre avatta be szerkesztőségünket a jelenleg folyó munkafolyamatokba

Szabolcs Lászlóval, a projekt műszaki ellenőrével beszélgettünk a Széchenyi utca és a Petőfi utca kereszteződésénél, ahol jelenleg a munkák központi helyszíne található. A kisapostagi vízfolyás mederrendezésének megkezdése és a Petőfi utcai járda Széchenyi utcához való csatlakozása miatt összpontosították ide az erőforrásokat. Ezen felül örömmel számolhatunk be arról is, hogy megkezdődött az ivóvíz rekonstrukció első üteme a Széchenyi utcában. A helyszínen ivóvízaknákat, mederelemeket és félig elkészült járdát lehet látni, amelyek a Kossuth utca felé haladnak. Tervezik a buszmegálló áttelepítését is a Shalbert Alapítvány kis háza mellé, az új járdára, hogy az utasok biztonságosan tudjanak leszállni a buszról. A buszmegállónál egy támfalat is építenek majd, hogy biztosítsák a „hegyoldal” stabilitását.

Tervezik a buszmegálló áttelepítését is a Shalbert Alapítvány kis háza mellé, az új járdára, hogy az utasok biztonságosan tudjanak leszállni a buszról. 

Kisapostag dombos területe mindig kihívás elé állítja a munkásokat, amit a két héttel ezelőtti nagy esőzés és az általa hozott hordalék is bizonyított. Ez az időjárási esemény hátráltatja a mederrendezési munkákat, mivel a patakban még mindig magas a vízszint, és az iszapot sem sikerült teljesen eltávolítani. Továbbra is nagy ütemben dolgoznak, az ivóvíz rekonstrukció, akadályozzák a Széchenyi és Petőfi utca építésének haladását.

Az ivóvíz rekonstrukció, bár nem része a TOP-os beruházásnak, szükséges volt a biztonságos ivóvízhálózat megteremtése érdekében a Széchenyi utcában. Ez a munka megakadályozza a későbbi havária eseményeket és a folyamatos burkolatbontásokat is. Az önkormányzat saját forrásból finanszírozza a munkálatokat, amelyeket már el is kezdtek. A provizor vezeték kiépítése folyamatban van, amelyen keresztül a lakosok ivóvizet kapnak a gerincvezeték és házi bekötések felújításának ideje alatt. A nyomáspróba és vízminta megfelelő eredményeket mutatott, így a provizor vezeték használatba vétele után kezdődhet a rekonstrukció. Az utcában található közműfedettség azonban jelentős problémát okoz, különösen a gázvezetékek nem várt nyomvonala, ami lassíthatja a munkát. Remélik, hogy augusztus közepére befejeződik, és folytatódhat az útépítés.

A Petőfi utca útburkolatának megújulása szintén önkormányzati finanszírozásból történik. A kivitelező kiválasztása hamarosan megtörténik, és a munkálatok a Széchenyi utca és a 6-os út közötti szakaszon zajlanak majd. Az aknákat szintre emelik, és új aszfalt kerül az útcsatlakozásokba, érintve a Kossuth utcai tervezett gyalogátkelőt is. Céljuk, hogy az iskolakezdésre, augusztus végére elkészüljön az új aszfaltburkolat és felfestett gyalogátkelőhelyek.

A lakossági visszajelzések alapján elmondható, hogy a Petőfi utcai szakaszban a lakosok nagyon konstruktívak, aktívan részt vesznek a munkálatokban kérdéseikkel és problémáik megosztásával. A kapubejárók kialakítása különösen fontos számukra, de eddig minden felmerülő kérdést meg tudtak oldani. Az útszegélyek állapota is felülvizsgálatra került, és a sérült szegélyeket kicserélik a beruházás keretében, hogy megfelelő alapot biztosítsanak a térkövezéshez és járdaépítéshez.

 

A Széchenyi utcai beruházás nagy felfordulást okozhat, de a lakosokat folyamatosan tájékoztatják a munkálatok állásáról. Az iskolaidő végeztével kezdik a munkálatokat, az ivóvíz rekonstrukcióval, majd a burkolatok elbontásával. Lesznek nehéz időszakok, de mindent megtesznek, hogy a lakók zavartalanul közlekedhessenek az utcákon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában