Dunaújváros

2024.08.07. 06:55

Az Esőemberek Szülei találkoztak a kempingben

A békés, nyugodt, vendégcsalogató környezetről jó emlékeket őriztek „Az Autizmus a Családban Debrecen Egyesület” vezetői, akik a közelmúltban egy ötnapos táborozást szerveztek a kötelékükhöz tartozó autizmussal élő gyermeket nevelő, vagy felnőttet gondozó családoknak. Az eseményre több településről is érkeztek résztvevők, mint például, a probléma által érintett Nagy-Kovács Andrea Nagykarácsonyból, aki tájékoztatott róla bennünket.

Balogh Tamás
Sipos Zsuzsanna és a csapat
Fotó: Balogh Tamás

– Nagy kihívás egy ilyen családban élni, mint a miénk és jó, ha a hasonló helyzetben élőkkel megismerkedve tapasztalatot szerezhetünk az általuk járt útról, valamint az előre soha nem kiszámítható problémák eredményes megoldásairól. 

A tábort szervezőkről annyit mindenképpen kell tudni, hogy ők egy olyan szervezet, amely az autizmusban érintett családokat támogatja. Céljuk közösséget kialakítani és segíteni a diagnózis feldolgozásában és elfogadásában. A munkájukat nem csak az ellátást illetően végzik eredményesen, hanem más téren is. Ezúttal az általuk nyert pályázatból befolyt összegből finanszírozták az ideérkező tizennyolc fő költségeit. Örömöt okozott a számukra, hogy ez a táborozás remek lehetőséget nyújtott a számukra megismerni Dunaújvárost és környékét.

Balról Nagy-Kovács Andrea, Kálmanné Tóth Mária, Temenuska Ibolya, Hegyes Imréné
Fotó: Balogh Tamás

Ami másnak természetes…

– Az nekünk sajnos egyáltalán nem az. A távolról érkezőknek is jelentős kihívás volt, és nem kis próbatételnek számított az, hogy a gondozottjaikkal ezúttal a tömegközlekedést vették igénybe, ami számos új, eddig nem tapasztalt kihívást jelentett a számukra. Szerencsére zökkenőmentesen telt az útjuk. 

Igazi szabadidős programok tették színesebbé az itt töltött idejüket

– A tábor szervezője Sipos Zsuzsanna a debreceni egyesület vezetője érintett szülőként szívügyeként viseli az autista gyermeket nevelő vagy felnőttet gondozó családok sorsát. Erre az öt napra is gondosan szervezett programot állított össze a résztvevők számára.

Így tömegközlekedéssel utaztak el Kiskőrösre, Székesfehérvárra. A szalonnasütés, a tábortűz, a közös zenélés énekelés, és a kézműveskedés tette teljessé a programjukat.

Fotó: Balogh Tamás

A hangulatra jellemző hogy mindenki nagyon jól érezte magát, sikerült új barátságokat építeni, új dolgokat megtapasztalni és sokat beszélgetni. 

A tábor célja 

– Az autista gyermekek látókörének szélesítése volt. A csoport négy szakemberrel érkezett, akik a programokat vezették és remek kikapcsolódási lehetőséget biztosítottak. Gyermek felügyeletet is vállaltak, hogy a szülőket egy-két órára tehermentesítsék. Ezt kihasználva a szülők külön programot szervezhettek. Sétát a Duna-partra, egy kiruccanást a városba, vagy egy önálló csobbanást a Szabad strandon.

A csütörtöki egy dunaújvárosi nap lett

– A debreceniek Az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete által több éve megrendezésre kerülő Szalki-tali kapcsán már korábban ismerhették meg a dunaújvárosi kempinget, hiszen több alkalommal vettek már részt azokon a rendezvényeken. Ismerős helyre, barátokhoz érkezhettek.

Csütörtök délután a Székesfehérvárról visszaérkező csoportot a dunaújvárosi egyesület képviseletében Kálmánné Tóth Mária, Hegyes Imréné és jómagam vártuk. Nem üres kézzel. Az egyesület gondoskodott a vendéglátásból, amihez csemegének én egy jó adag dinnyét vittem magammal. A csoportban három születésnapost köszönthettünk ezért aztán kezdődhetett a közös éneklés és a tortázás.

Nagy-Kovács Andrea és Balázs
Fotó: Balogh Tamás

A folytatás

– A következő közös eseményre az augusztus végi, már hagyományosnak mondható Szalki-talira kerül sor, ahová már vissza várjuk a vendégeinket, akik a majd szeptember 7-én, már a nyolcadik éve megrendezésre kerülő Fuss Velünk Fuss Értünk futóversenyen is jelen lesznek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában