Interjú

2024.08.14. 07:00

Gulyás Péter ha kell, feltekeri a hangerőt, és egy végsőkig küzdő DKKA-t szeretne

Nagy ambícióval, a csapatmunka híveként vágott neki Gulyás Péter, a DKKA kézilabdázóinak új vezetőedzője a felkészülésnek. A fiatal szakember szerint példaértékű a lányok hozzáállása, s olyan együttest szeretne látni, amelyik felszántja a pályát és az utolsó percig küzd. A távlati cél újra nemzetközi porondra vezetni a Kohászt, de már az első szezonban is magasra tenné a lécet.

Gallai Péter

Gulyás Péter irányt mutat csapatának

Fotó: Szabóné Zsedrvits Enikő

Gulyás Péter, a veszprémi csapat egyik klubikonja, aki tizenhét szezont játékosként, majd még hetet edzőként dolgozott a királynék városában. Előbb az utánpótlásban, majd 2021-től Momir Ilic mellett dolgozott másodedzőként az NB I-es csapattal, azaz a világ egyik legjobb klubjában szerezhetett tapasztalatokat. Amiket most Dunaújvárosban szeretne kamatoztatni, miután a nyáron őt nevezték ki a DKKA élére. Vele beszélgettünk a kihívásról, motivációról, tervekről.

Fotó: SzZsE

– Veszprémben nehéz volt az utolsó másfél hónap, mindenki tudja az előzményeket. Ennek ellenére úgy volt maradok, és az akadémián fogok dolgozni. Ám a sok negatív információval és dologgal már torkig voltam, így a szezon vége előtt Horváth Tiborral elkezdtünk beszélgetni. A Kohász ügyvezetőjét, aki kiváló erőnléti edző, már régről ismerem, évekkel korábban volt róla szó, Veszprémben fogunk együtt dolgozni. Ez akkor nem jött össze, de most Dunaújvárosban igen, miután a beszélgetésekből az lett, hogy miután hivatalossá vált, nem maradunk Iliccsel, egymás tenyerébe csaptunk. Momo kérdezte, vele tartanék-e külföldre, de jelenleg ez most nem volt opció. A DKKA-nál nyugodtabb környezetben, csak a munkára figyelhetek, a hajcihő elmúlásával teljesen friss vagyok. 

Bizonyítani szeretnék, a karrierem szempontjából ez újabb fontos lépcsőfok. Részese voltam a Fotex felemelkedésének, hogy lett a kis klubból a világ egyik élcsapata. Aztán edzőként is belekóstolhattam a komoly munkába. Iliccsel három éves projektben kellett csapatot építeni, most is ebben állapodtunk meg

 – kezdte.

Jelezte, amennyiben szisztematikusan építkeznek, beleértve az utánpótlást is, akkor mindig tudnak kinevelni olyan játékost, aki feljebb léphet, és nevesebb csapatoknál folytathatja. Ez jó vonzerő lehet a fiataloknak, mert látják, itt megkapja mindenki a lehetőséget a kiteljesedésre. Ám az csak egy része a projektnek, ugyanis ha jól dolgoznak, akkor az sikerrel is jár, ezzel együtt pedig elérhetik a kitűzött célt. Ez pedig nem más, mint visszakerülni a nemzetközi porondra, az Európa Ligába. Ehhez legalább ötödik helyen kell végezni. 

Szóval, ezt szeretnénk felépíteni és ebbe van kőkemény ambíciónk a klubvezetéssel, a szakmai stábbal együtt.

Gulyás három hete edz a lányokkal, akiknek minden nap elmondja, miért dolgoznak, mit miért csinálnak, mi a céljuk. Értsék meg egymást, azt, hogy miért akarnak győzni és jobbak lenni. Eddigi szakmai életútját férfi klubban töltötte a pályán és azon kívül, nyilván kikerülhetetlen kérdés, azért más egy női együttessel dolgozni. Mosolyogva jegyezte meg, akkor ezúttal is szóba kerül, amivel nincs is gond. Ehhez a másfajta szemlélethez, ami a hölgyek esetében kell, kiváló alapot adott számára, hogy 2008 óta folyamatosan foglalkozott különböző korú gyerekekkel. 

– Emiatt van a magabiztosságom, hogy elvállaltam egy női csapatot. A DKKA is többféle korosztályból áll, az, hogy összehozzam őket, kohéziót kell kialakítani. Ehhez pedig alapot szereztem azzal, hogy a felnőtt előtt az U11-től a juniorig volt több csapatom, és rendre váltottam közöttük, amit tudatosan csináltam, hogy ne ragadjak le egy generációnál. 

Az összekovácsolódás része, hogy a gyakorlásokon angolul is szokott beszélni, így a légiósok egyből értik mit mond. Akik lelkesen igyekeznek elsajátítani magyarul is az alap kézilabdás, és egyéb szavakat. 

Fotó: SzZsE

Három év alatt amit a legnagyobb klubban tanultam az, hogy egy siker sosem jön magától, vagy másnap. Ez előre belátható, szisztematikus munka után érik be, aminek a legfontosabb eleme a türelem.

- Veszprémben hiba volt a részünkről, hogy nagyon hamar, túl korán szerettük volna viszont látni azt, amit elképzeltünk. Így akár a taktikában, akár egy meccsen a cserékben is rontottunk. Ám a hibákból lehet fejlődni, megtanultam a türelmet, Dunaújvárosban erre építve szeretnénk haladni a kitűzött úton.

Előző csapatánál óriási eredménykényszerben dolgoztak, csak a győzelem volt elfogadható, s az sem volt mindegy – legalábbis a közvélemény egy részének –, egy magyar bajnokit mennyivel nyernek meg. A Kohásznál azért más lesz a helyzet ilyen téren. A negyvenéves szakember szerint az éremnek két oldala van, az egyik, nincs ilyen eredménykényszer. A másik viszont az, akkor hiányzik az a nyomás, hogy neked teljesítened, nyerned kell. 

A sportot sikerre játsszák, s neki ezt kell minden pillanatban erősíteni.

– A szakmai stábunk utál veszíteni, mindenki győzni szeretne. Ezt a felfogást szeretném, ha mindenki magáévá tenné, senki ne álljon oda a Győr, vagy a Fradi ellen, úgyis legalább tíz lesz közte. Azért küzdjön, csak öttel kapjunk ki. A meccset ha csak tizenöt percig hozzuk le jól, akkor mi lesz a maradék negyvenöttel? 

A klub filozófiája az legyen, soha nem adjuk fel, és szolgáljuk ki azokat az embereket, akik miattunk jönnek ki. Ők aztán vigyék hírünket, hogy lám, ez a csapat a végsőkig küzd, izgalmas és jó meccseket vív, jó kézilabdával. Amennyiben ezt közösen megérti mindenki, akkor nagyon szerethető csapatunk lehet, amelyikre még többen lesznek kíváncsiak.

A tréner egyik legfontosabb megállapítása az eddigek alapján, hogy a lányok száz százalékot beleadnak minden edzésen, hozzáállásban óriási különbséget lát a férfiakhoz képest. Szóval, a munkamoráljuk elképesztő. Gulyás azt is kérte mindenkitől, élvezzék ezt az egészet, nagyon fontos a jó hangulat, egyébként játékosként ő volt az egyik legnagyobb mókamester Veszprémben. 

Most például az edzéseken szól a zene – sokszor ő hangosítja fel –, ne érezze senki, ez egy nyomott közeg, egy „bánya”, ahonnan alig várja, hogy hazamehessen. 

 

Fontos a jó hangulat is
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fontos, a fiatalok is beépüljenek a közegbe, amihez nekik is lépéseket kell tenni az öltözőben, a pályán, s fontos az önbizalom, amit nagyon kell építeni. Ezért ha négyszer elront valaki egy lövést, akkor ötödször is odakiabál neki, hogy vállalja el. Így lehet fejlődni, s ha nem kap esélyt a játékos, akkor legközelebb már meg sem próbálja. A hiba benne van a játékban, viszont a lövésig vezető utat jól csinálja meg az ember. Sokszor jelezte, a sebesség nem jó, így túl lassú a támadás, s ilyenkor az út sem, amit használ valaki. 

Ami a világelitet illeti, ott már férfi kézilabdát játszanak, a sportág változik, abszolút az egyének képességére van építve minden mindkét nemnél. A jövő ez lesz, jelenleg a legjobb válogatottak és csapatok játsszák ezt, mert ott vannak a sztárok. A kicsik ehhez akarnak majd felnőni, nekik is ezt az utat kell követni. 

– Miért ne kezdjük minél hamarabb? Ezért nagyon sok olyan dolgot be fogok építeni, amit Veszprémben csináltuk, de a technikai képzettség és a fizikai eltérés miatt ez lassabban megy. A kézilabda folyton változik, korábban a nagy termetű játékosok helyett jöttek a kicsik, most van a közepesek ideje. Akik gyorsak, agresszívek, a legjobbak is döbbenetes sebességre képesek a nőknél. 

Ezért próbálunk ezen is dolgozni, eleinte ez több hibát hoz, de aztán amikor hozzászoknak az edzéseken, ez egyre kevesebb lesz, de ehhez is idő kell.

A DKKA jellemzője a folyamatos pörgős játék lesz ezek szerint – vetettük fel.

– Nagyon jó a kérdés, pont ma reggel beszélettünk erről. A pénteki edzőmeccsen a Vasas ellen is belementünk egy adok-kapokba, öt másodpercenkét gól esett. Ha gyors tempójú kézilabdát akarok játszani, akkor vissza is kell érni, vagy megszervezni, ki lő és ki fut vissza védekezni. Amikor erre van válasz, akkor van eredmény is. Szóval, kell a tempó, de tudni kell mikor és miért. 

Az előző szezonban átlag tizenhét technikai hibánk volt meccsenként, ezt le szeretném szorítani tizenegyre, ami hattal több lehetőséget jelent gólt szerezni.

Fotó: SzZsE

Gulyás Péter a posztokkal kapcsolatban elmondta, manapság már nincs külön irányító és balátlövő, ezért a belső emberek mindkét helyen szerepet kaphatnak, forgatni is lehet őket. Továbbá a fiatal Agócs Alexandrára szél helyett jobblövőként számít, aki hiheteten jól olvassa a játékot, remekül passzol. Igaz, még nagyon fiatal, de az idő neki dolgozik. 

A szakmai stábban Bulath Anita lesz a másodedzője, aki a napi munkából is kiveszi a részét, Gulyás szerint jó, ha nem csak mindig az ő hangját hallják a lányok. Tapasztalata, rutinja sokat segít, vele bizalmi kapcsolatban is vannak a játékosok. 

Az edző a csapatmunkában hisz, az egoizmus megöli azt, ezért fontos a többiek véleménye. – Nincs nálam a bölcsek köve, nem vagyok a világ legjobb edzője, majd egyszer szeretnék az lenni. Egyébként, mi alapján ítélnek meg valakit, hogy jó-e? Egy topklubot irányít, vagy folyamatosan nevel ki játékosokat? Az egyik lehet, nagyon jó szakember, de nem tud kezelni tizenhat világsztárt, mert nem kap elég időt, a másik meg minden évben ad az NB I-be nyolc embert, csak a nevét senki nem tudja.

Szóba került az első szezon elvárása is, amivel kapcsolatban nem kertelt, már most is az ötödik helyet célozzák meg. Ez nem egy irreális, azonban iszonyú kemény feladat, esetükben olyan eredmény lenne, mintha bajnokságot nyernének. 

– Ha hetedikek akarunk lenni, az nem előrelépés. Tűzzük ki a legmagasabb célt a bajnokságban, ezt erősítjük a csapatban is minden nap. Hihetetlen szoros és kemény a mezőny az első négy mögött. Az előző szezonban is minden fordulóban jöttek a körbeverések, meglepetések, azaz bármi megtörténhet. 

Fontos az önbizalom felépítése, amit a hétről, hétre végzett következetes munka, az abba vetett hit ad meg. Persze, ehhez a célhoz a mi munkánk mellett a sportszerencse, a sérülések elkerülése is szükséges. 

 

Fotó: SzZsE

Az új vezetőedző nagyon örül, hogy elkezdődött a csarnok felújítása és kiemelte, olyanról még nem is hallott, hogy a B-közép segített a bontásnál. Az ő szeretetüket és támogatásukat úgy tudják meghálálni, ha az utolsó percig küzdenek, hajtanak. A Vasas elleni első edzőmeccsen benne is ott volt az izgalom, ami természetes dolog, de az első sípszóval elmúlik. 

– Ha ez nincs meg, akkor neked nem fontos a dolog. 

A sikert azt abszolút az emberek adják, nem a kigondolt út, hanem mindig az ő munkájuk. Ez így van egy vállalatnál is, s remélem így lesz a mi csapatunknál is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában