Csomagolástörténet és digitális papírművészet

2024.09.23. 11:30

A Magyar Papírmúzeum kiállítással és konferenciával köszöntötte az Európai Kultúra Napját (képgalériával)

Az Európai Kultúra Napjához kapcsolódott a Magyar Papírmúzeum új időszaki kiállításainak megnyitója 2024. szeptember 20-án, a Papírgyári úti Hamburger Látogatóközpontban. A kiállítók között találkozhattunk a Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Társasággal, dunaújvárosi dobozgyári emlékekkel, Dunapack relikviákkal, lézervágó művészek alkotásaival.

Szente Tünde

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A Magyar Papírmúzeum igazgatója, a kiállítások kurátora, Pelbárt Jenő üdvözölte a vendégeket. Szabó Zsolt, Dunaújváros Megyei Jogú Város alpolgármestere reményének adott hangot, hogy minél többen megtekintik a legújabb kiállításokat. Elmondta, hogy sokunknak van kötődése a papírgyárhoz, amely városunk fejlődésének egyik bástyája. A Dunapack nyugállományú termelési igazgatója, a dunaújvárosi gyárnak emléket állító Csomagolástörténet – Volt egyszer egy dobozgyár című kiállítás társkurátora, Gyurina László köszöntőjét követően Szőnyi Zoltán, a Dunapack értékesítési igazgatója nyitotta meg a kiállítást.

Pelbárt Jenő múzeumigazgató, a kiállítások kurátora
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Téti Istvánnak, valamint Gyimóthy Gábornak külön erre az alkalomra született „A papír” című verseit Kollárné Jánoki Anna előadásában hallhattuk.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Vezetői visszaemlékezések

A Dunapack és a dobozüzem története főbb állomásait, érdekes epizódjait, Galli Miklós nyugállományú elnök-vezérigazgató, valamint Kuminka József nyugállományú termeléstechnikai vezető elevenítette fel.

Galli Miklós egykori elnök-vezérigazgató
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A Hullámvertikum tervezésének hivatalos kezdete az 1971. év volt, de valójában már 1969-ben megindult a tervezés 

– tekintett vissza a múltba Galli Miklós. – A kormány több ponton is beavatkozva, 1974-ben gyorsított az ütemezésen, annak érdekében, hogy korábban megindulhasson a csomagolóanyag import csökkentése, előbbre hozva az indítást is. A dobozüzem 1976 novemberében, a papírgép pedig 1977 decemberében a próbaüzem után elindult. A dobozüzem 1991-ig a Papíripari Vállalat keretein belül működött. A vállalat egységei vetélkedtek egymással a kedvezőbb rendelésállományért, a gyárak között némileg korlátozott, valós verseny alakult ki. A Dunapack fő feladata 1996-tól az extenzív piacbővítés lett. Idehaza a magas piaci részesedés megőrzése kapacitásoldalról biztosított volt, ezért a csekély fejlesztési forrás külföldi gyárak megszerzésére irányult. A dobozüzem még viszonylag jó technikai felszereltséggel rendelkezett, ezért a belső tartalékok feltárására volt szükség. Ekkor jött a „Kuminka-korszak”. 

Kuminka József, a dunaújvárosi dobozüzem megmentője
Fotó: Szente Tünde

Az egykori termeléstechnikai vezető, Kuminka József folytatta az emlékezést. Dunaújvárosban az 1980-as évek végén a rotary rendszerű telefonközpontot felváltotta a crossbar. Ezzel egyidőben, Székesfehérváron bevezették a digitális központot, s az akkori igazgató, Bozsits Béla elintézte, hogy kapjon 22-es körzetszámú vonalat Dunaújvárosban. Amikor az igazgató nem volt bent, megkérte a titkárnőt, hogy kapcsoljon át hozzá (Kuminka úrhoz – a szerk.), hadd tudja könnyebben intézni telefonos megbeszéléseit. Egyik alkalommal bizonyos Watson úr tárcsázta egyenesen az USA-ból.

Az új időszaki kiállítás anyagának egy része
Fotó: Szente Tünde

 Szalmacellulózt keresett, mert azt a gyárat, amelyik addig kiszolgálta, Dániában bezárták. Így jött létre az üzlet Watson úrral. 

Eljött a privatizáció, megindult a Dunapack 1991. január 1-jén.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ebben az időben omlott össze a KGST-piac, ami az összes ágazat exportját visszavetette. Mivel csomagolóanyagra sem volt szükség, a dobozgyártás hatvan százalékkal esett vissza. Láthatóvá vált, hogy a három hazai dobozgyárból egyet előbb utóbb be kell zárni. Amikor átvette az üzemet, négy műszakból csak egy termelt, 100 dolgozóval. Meg kellett menteni a dobozüzemet a bezárástól! Stricik osztrák urat bízták meg a felszámolással. Karon fogta és azt mondta neki: - Látja ott azokat az épületeket, amelyek a 26-os Állami Építőipari Vállalaté voltak? Üresen állnak. Ha elviszi a gépeket, és munka nélkül marad 100 szakember, akkor holnap jön egy másik befektető, idehozza a saját gépparkját erre a szaktudásra és máris konkurenciát csinál. Ezt akarja? Ugyanezt elmondta Galli Miklós elnök-vezérigazgatónak is, aki ezt a gondolatsort olyannyira magáévá tette, hogy szállóigévé vált: „Nem nyitunk teret a konkurenciának!” A dolgozókban tudatosították: 

Dolgozz úgy, mintha örökké tehetnéd! Érd tetten a sikert!

 A siker nem maradt el.

Kovács Tímea a PAPYRUS képviseletében
Fotó: Szente Tünde

A jövő: környezettudatosság és fenntarthatóság

A délutáni előadók a jelen és a jövő technológiai változásai felé irányították a figyelmet, Kovács Tímea, a Papyrus Hungária Zrt. képviseletében a Kreatív együttműködés számtalan módját ismertette a környezettudatosság, a fenntarthatóság szem előtt tartásával. 

Pétervári László a lézertechnika avatott ismerője
Fotó: Szente Tünde

Az iparban, a konferencia tematikájához kapcsolódva, a papíriparban alkalmazott lézervágási eljárásokban segített eligazodni a Trodimp-R Kft. színeiben Pétervári László. 

Szó esett a lézer széleskörű felhasználási lehetőségeiről, előnyeiről és hátrányiról.

Bemutatta az eljárás egyik gyakorlati alkalmazását.

A Magyar Papírmúzeum legújabb időszaki kiállításai 2025. április 10-ig tekinthetők meg Dunaújvárosban, a Papírgyári út 46. szám alatti Hamburger Látogatóközpontban.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában