Hétfőn még mindig éreztük a szagát

1 órája

Dunaújvárosban gázolaj szennyezte a kiáradt Duna vízét

Használaton kívüli, felszín alatti tartályból szénhidrogén-származék került a Duna vizének felszínére Dunaújvárosban, amely körülbelül ötszáz négyzetméteren szennyezést okozott- tájékoztatta lapunkat a katasztrófavédelem.

Molnár Emese

Fotó: Laczkó Izabella

A Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az elmúlt hétvége kapcsán összegezte, a figyelőszolgálat biztosításával kísérték végig a Dunai árhullám tetőzését Ercsiben és Kisapostagon, az árvíz elleni védekezésben szombaton és vasárnap egyaránt több mint százan vettek részt. A vármegyében fokozatosan húzódik vissza a megáradt Duna, a part közeli ingatlanoknál szemmel láthatóan is csökken a víz magassága. A katasztrófavédelmi összekötő tisztek, a vízügyi műszaki irányítók és a hivatásos tűzoltók mellett a figyelőszolgálatokban részt vesznek a Fejér Önkéntes Mentőszervezet tagjai és polgárőrség is.

Vasárnap 680 centiméterrel tetőzött a Duna Dunaújvárosnál. Szerencsére nem érte el az árvíz a 2013-as szintet (akkor 755 centiméteren tetőzött nálunk az áradó folyó). Viszont a Szalki-szigeten, az egykori hajóállomás környékén olaj-szennyeződést tapasztalhattak a kiáradt vízfelületen. Az elsődleges információink szerint egy régi, föld alatti olajtartály lyukadhatott ki, és abból szivárgott a benne lévő olaj. A katasztrófavédelem perlitet szórt a szárazföldre kiáradt vízre, amely felszívja az olajat és megakadályozta, hogy a visszahúzodó ár az olajat a Dunába vigye.

Erről az esetről Orbán Viktor miniszterelnök is említést tett az árvízvédelmi operatív törzs hétfői reggeli ülését követően. A kormányfő úgy fogalmazott, Dunaújvárosnál, a Szalki-szigetnél fáradtolaj-elfolyás nehezíti a védekezést. Az ügyben hivatalos tájékoztatást kértünk a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól. Azt szerettük volna megtudni, hogy mi történt pontosan; hogyan jutott az olaj a vízbe; mekkora mértékű volt a szennyezés; kinek a tulajdonába, illetve kezelésébe tartozik a tartály; és fennáll-e a veszélye annak, hogy megismétlődik ez az olajszivárgás (ez utóbbi abból a szempontból is lényeges kérdés, mert ha nincs árvíz, akkor egyenesen a talajba ömlik az olaj a tartály sérülése esetén?). 

Amíg vártuk a katasztrófavédelem válaszát, körbenéztünk az érintett helyszínen. A Halászcsárdával szemközt lévő nagyparkolóról van szó (egyébként a csárda személyzete már gőzerővel készül az újranyitásra, szerdától ismét várják a vendégeiket). Jól látható, hogy már apad a Duna, ám igen erős gázolaj szag keringett még a levegőben, és a medrébe visszahúzódó folyó fehér poros nyomot hagyott maga mögött (ez lehet az olajszennyezést mentesítő anyag maradványa).

Időközben megkaptuk a hivatalos tájékoztatást is. A katasztrófavédelem azt írta, szeptember 21-én (múlt szombaton) a Szalki-szigeten egy "használaton kívüli, felszín alatti tartályból szénhidrogén-származék került a Duna vizének felszínére, amely körülbelül ötszáz négyzetméteren szennyezést okozott. A Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi mobil laborja gázolajként azonosította az anyagot, továbbá vízvédelmi hatósági helyszíni szemlét tartott és kezdeményezte az azonnali intézkedések megtételét. A katasztrófavédelem a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal együttműködve a szennyezést lokalizálta és a mentesítő anyagot kihelyezte, annak összegyűjtését és eltávolítását az érintett ingatlan kezelője jelenleg is végzi".

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában