Vasvárisok lettek

2024.09.03. 11:26

Meghitt évnyitó a kisapostagi iskolában

2024. szeptember 2-án, 9 órától évnyitót tartott a kisapostagi iskola. Az esemény különlegességét az adta, hogy az idei évtől a Dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskola kihelyezett telephelyeként működik majd a jó hírű iskola.

Kállai Félix

Fotó: Kállai Félix / duol.hu

A diákok szépen évfolyam szerint felsorakoztak az iskola udvarán, három diák (Áron Fanni, Csák Léna, Látó Amina) az iskola zászlaját fogta nagy gonddal. Tőlük kicsit távolabb a szüleik nézték büszkén az ünneplőbe öltözött gyermekeket. Minden adott volt, hogy elkezdődjön az évnyitó.

A Himnusz dallamai tették méltóságteljessé a kezdést, majd az iskolások jó hangosan, egyként köszöntötték a pedagógusokat: Jó reggelt kívánok! Az iskola pedagógusainak szemében büszkeség csillogott. 

Elsőként Szolnokiné Varga Zsuzsanna lépett a közönség elé, köszöntve őket, Gálosfai Tímeát, a Vasvári iskola intézményvezetőjét, és Nagy Attila polgármestert.  Zsuzsa néni egy kedves verset adott elő Némethné Mondi Nóra: Évindító alku című művét. Ez arról szólt, hogy milyen hamar véget ért a nyár, és máris újra iskolapadba ülhetnek a gyerekek. De ez nem baj, hiszen jön az ősz és a tél megannyi csodájával, és elkezdődik az iskola is. 

Szeretem az újat, szépet, nagyon. És jöhet egy fogadalom: ígérem, az iskolában kipróbálom magam; jöhet angol, matek, izgi ez a sok feladat.

Ezt követően két elsős gyermekre nézett mindenki, Áron Botond és Rácz Lelle a sorból előre lépve egy verset adtak elő: Agnyija Bartó: Első nap az iskolában. 

Első nap az iskolában, padban ülök, figyelek, nem moccantom fejem, lábam – nagy dolog ez, gyerekek!

Őket a negyedikes Áron Fanni váltotta, aki Kálnay Adél: köszöntő című versével kedveskedett a jelenlévőknek. 

Táskámban könyvek, füzetek, vár rám egy pad és sok gyerek, számok, betűk és dallamok… Szervusz! Iskola! Itt vagyok!

A gyerekek nagyon ügyesek voltak, előadásuk kedves és szívet melengető pillanata volt a megnyitónak.

Gálosfai Tímea a tanévnyitó beszédében őszinte szavakkal köszöntötte a jelenlévőket, különös figyelemmel a legkisebbeket és szüleiket. Elmondta, hogy bár már jól ismeri az intézményt, most először áll itt új szerepkörben, ami számára is kihívást jelent. Megosztotta, hogy ennek a kis iskolának a meghitt és kedves légköre különösen megérinti, és nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy részt vehet ebben az új kezdetben.

A frissen érkezett elsősöket arra biztatta, hogy bátran lépjenek be a tanulás világába, ahol a tanító nénik és a szüleik támogatásával csodálatos kalandok várnak rájuk. A szülőknek szólva elismerte, hogy a tanév eleje mindenkinek kihívást jelent, de biztosította őket arról, hogy együtt könnyedén megbirkóznak majd az új feladatokkal.

Beszédében kiemelte Dortné Tibay Emese és Szolnokiné Varga Zsuzsanna szakértelmét és elhivatottságát, hangsúlyozva, hogy a gyerekek a legjobb kezekben vannak. Az igazgató biztató szavaival zárta beszédét, sok sikert kívánva az előttük álló tanévre, és arra ösztönözve mindenkit, hogy bátran kérjenek segítséget, ha szükséges.

Miután az igazgató asszony hivatalosan is megnyitotta a 2024-2025-ös tanévet, a tanulók szépen sorban bevonultak a tantermekbe, ahol két összevont osztály tanul majd. Az egyikben az elsősök és a negyedikesek, a másikban a második és harmadik évfolyam bővíti ismereteit.

Dortné Tibay Emesétől azt kérdeztem, hogy miért így osztották el a gyermekeket. 

– Összesen 26 tanulónk van, így 13-13 gyermek tanul majd az összevont osztályokban, valamint az elsősöknek a rutinos negyedikesek tudnak segíteni a tanulásban. Idén 7 elsős gyermekünk van, tehát több, mint az előző évben. Mindenki a szomszéd óvodából jött hozzánk, aminek nagyon örülünk. Ugyan most még nehezen megközelíthető az iskola az útépítés miatt, de hamarosan ez is kész lesz.

Adódik a kérdés, fordultam Nagy Attilához, mikor lesz kész az út és milyen előnyökkel jár majd a felújítás?

– Most már a véghajrában vagyunk egy összetett projektnek. A Széchenyi utca sokkal biztonságosabb lesz, hiszen egyirányú forgalmat vezetünk be rajta, valamint stabilizált padka tölti majd be a járda szerepét. A közlekedőket szolgálják még a kiépülő parkolóhelyek is. Ami az átadást illeti, reményeink szerint még pár hetes kellemetlenséget kell elviselniük az óvodába, iskolába igyekvőknek és az utca lakosainak.

A kellemetlenség kapcsán az igazgató asszonyt kérdeztem: A nagy hőség hogyan befolyásolja a tanítást?

– Sajnos a megváltozott éghajlati viszonyokat nézve, hozzá kell szoknunk ehhez. Kisapostagon még szerencsések vagyunk, hiszen az épület vastag falai kellemesebb hőmérsékletet biztosítanak, mint más típusú épületek. A tanítónénikkel beszélve, úgy gondoljuk, a gyermekek órarendjét lazábbra véve, több szabadidős programot becsempészve az órákba, kellemesebbé lehet tenni a hőséget, főleg gyakori folyadékpótlás mellett. Örömmel hallgattam polgármester úr szavait a közlekedésbiztonságról, reményemet fejezem ki, hogy a külső területek után a belső fejlesztés is sorra kerül. 

Nagy Attila erre válaszolva elmondta: – Ezt megígérhetem, hiszen tavasszal meg fog kezdődni az iskolatető felújítása. Egy új iskolatetőt fogunk építeni, ehhez a forrásokat már rendelkezésre bocsátottuk, illetve rendelkezésre is áll. Továbbá az iskola melletti két ingatlant megvásárolta az önkormányzat, ahol az elkövetkezendő években szeretnénk egy csarnokot építeni, ami egyrészről közösségi célt is szolgál, másrészről pedig az óvodának és az iskolás gyermekeknek egy tornatermet is tudunk ezáltal garantálni.

Ezek a mondatok megnyugtatják a hallgatót, hiszen van elképzelés, koncepció és akarat. Mindez a tanulók javát szolgálják, mint ahogy a kiváló pedagógusok is, akik lelkiismeretesen dolgoznak akár a katedra mellett, akár az igazgatói teendőknek eleget téve.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában