Sok dunaújvárosi diák is ott „szocializálódott” egykoron

2024.09.16. 15:00

Megújul a legendás egyetemi klub

A közel 60 éves épületegyüttes a szerkezetig történő visszabontás és a szerkezeti megerősítések után vadonatúj külsőt is kap. A Miskolc Egyetemen lévő legendás Rockwell Klub több ezer rendezvény, sok százezer vendég és több generáció megannyi meghatározó pillanatának volt helyszíne – írja társlapunk a boon.hu. És e sorok írója is egyetemi évei alatt szabadidejében (és nem csak akkor) ott szocializálódott több egykor Dunaújvárosból indult egyetemi társával együtt.

Duol.hu

Már látszik a bontás nyoma az egyetemi menza épületén

Fotó: Szaniszló Bálint

Egy korszak lezárult, a munka bontási munkálatokkal már megkezdődött. Az épület egy teljesen új külsőt és belsőt kap annak érdekében, hogy Rockwell Klub megújulva a jövő nyártól a régió legújabb és legmodernebb szórakozó komplexumává váljon.

Egy 2023-ban született döntés értelmében a Rockwell Klubot is magába foglaló egyetemi étterem és környezetének felújításával fejlesztik Miskolcon az Egyetemvárost. A projekt nettó 3,3 milliárd forintba kerül, amely összesen 5536 négyzetméter alapterületet érint, magába foglalja az egyetemi étterem és hallgatói klub épületének, illetve a környezetének teljes körű felújítását.

Így néz ki most a volt Rockwell Klub és környéke
Fotó: Szaniszló Bálint

Járható tetővel rendelkező külső büfé épül

Az 1966-ban átadott épületegyüttes földszinttel és két emelettel bír. A megújuló épületben többek közt étterem, konferencia terem és irodák kapnak helyet. A meglévő épület tartószerkezeti rendszerét csak a szükséges mértékben alakítják át. A szerkezetig történő visszabontás és szükséges szerkezeti megerősítések után az épület új külső héjat kap. A közösségi térhez kapcsolva vasbeton szerkezetű, járható tetővel rendelkező külső büfé épül.

Hővisszanyerős légkezelés, LED-lámpák és napelemek

A teljes létesítményben új épületgépészeti rendszert alakítanak ki, az épület tetejére napelemes rendszer készül. A víz, szennyvíz, csapadékvíz, oltóvíz ellátás is új rendszert kap. A szellőzést hővisszanyerős légkezelőgépekkel oldják meg. Mindezek mellett a világításhoz LED-es lámpatesteket helyeznek el, a hőközpontba új gázkazánok kerülnek.
A nyertes ajánlattevő feladata az épület átalakítása és felújítása mellett az előírt konyhatechnológiai berendezések, eszközök leszállítása, beépítése és beüzemelése, a sikeres próbaüzemmel együtt. 

Az észak-nyugati oldalon a hallgatói klub közvetlenül kapcsolódik az épület előtti 2200 négyzetméteres burkolt térhez. A kialakítandó gyalogos utak átszövik majd az épület körüli tereket, a tervek szerint ezek egyike adja az épület előtt kiemelve a konferencia tér külső teraszát. Ha minden a tervek szerint halad, egy éven belül befejeződhet a munka – írja társlapunk a boon.hu.

A zacskós sör legendája

No, kérem ne valamilyen zöld átállásra vagy egy takarékos megoldásra gondoljon a kedves olvasó! Nem! Képzeljék csak el, hogy az egyetemi Rockwell Klub étterem felé megnyitott büféjében – akkor, amikor 40 éve magam is erre az egyetemre jártam - lehetett ezt a zacskós sört kapni napközben, az egyetemisták nagy örömére. Ida néni ugyanis, aki a diákok és persze pénztárcája nagy barátja volt ebben a helyzetben olyan innovációval állt elő, amit aztán – vélhetően – más egyetemeken is „szabadalmaztattak”. Fényes nappal a papírzacskóba rejtett és úgy kiadott üveges sör nagy népszerűségnek örvendett. Persze így utólag azért valószínű, hogy az akkor ezen a helyen, ebben a napszakban hivatalosan tiltott alkohol, e kreatív formában már átsorolódott a tűrt kategóriába. A Rockwell Klub azért nem csak erről volt híres, hiszen abban az időben gyakori vendég volt az innen indult EDDA együttes is. (Várkonyi Zsolt)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában