Közösen keresik a megoldást

2024.09.06. 10:00

Nyílt testületi ülés a terjengő bűzzel kapcsolatban Mezőfalván

Mezőfalván a Sittara Kft. 2028-ig kapott engedélyt, hogy a műtrágyát kiváltó fermentlevet tároljon a falu határától néhány kilométerre. A vállalat állítja, az anyagnak csak a terítéskor van szaghatása, a helyiek viszont már két hónapja küzdenek a szaggal.

Duol.hu

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Most egy nyílt testületi ülésen megjelentek a cégcsoport képviselői, hogy lehűtsék a kedélyeket, a mezőfalvaiak azonban nem nyugodhatnak meg, ugyanis a vállalat nem tudja megígérni, hogy megszűnik a szaghatás. – tudósított a helyszínről az index.hu.

A helyiek azért akartak a nyílt testületi ülése felszólalni, mert fermentlétárolók miatt a településen már hetek óta elképesztő bűz terjeng, ami súlyosan rontja a helyiek életminőségét. Az ablakokat gyakorlatilag lehetetlen kinyitni a szagok miatt reggel vagy este, amikor még hűvös van, így a napi szellőztetés szinte lehetetlenné vált – mondta egy mezőfalvai lakos a helyszínen.

"A problémák a községben az utóbbi hónapokban kezdődtek, amikor Mezőfalvától néhány kilométerre három hatalmas medencét, úgynevezett lagúnát ástak ki kierjedt fermentlé tárolására." 

Ez az anyag a biogáz előállítása közben, a biomassza erjesztésekor keletkező melléktermékből készül – esetünkben a helyben előállított kukorica- és árparostból –, ami tápanyagként a talajba kerülve a talajt az istállótrágyánál is jobban tudja szerves anyagokban gazdagítani, így az ezzel való trágyázás nemcsak a terméshozamokat fokozza, hanem a talajok kémiai, mikrobiológiai tulajdonságait is javítja. Ebből az anyagból – a klasszikus műtrágyákhoz hasonlóan – ammónia szabadul fel, ezért lezárt tárolókban vagy – megfelelő eljárással kezelve – az előbb említett lagúnákban helyezik el a felhasználásig.

Alapesetben a fermentlé környezeti szagterhelése kisebb, mint a klasszikus trágyáé, erről írnak a témában megjelent egyetlen cikkben is, mely szerint „a fermentlé nagyon korlátozott – mezőgazdaságban megszokott – illattal rendelkezik, mivel kizárólag növényi eredetű, s a tározókban nagy felületen kérgesedik (szárad), ezért sem kellemetlen a szaga”. Azonban ez csak akkor igaz, ha megfelelően van kezelve a termék, ellenkező esetben megnövekedik az anyag ammónia- és hidrogén-szulfid kibocsátása, ami a mezőfalvaiak számára súlyos következményekkel jár.

A nyílt testületi ülésen elhangzott, hogy minden a jogszabályi előírások szerint történt és történik. Ezzel együtt „a testületi ülés közben az önkormányzat levelet kapott az illetékes hatóságoktól, hogy lakossági bejelentések hatására eljárás indul a szaghatás miatt.”

Részletek az index.hu-n.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában