Gyertyákat gyújtottak

2 órája

Aradi vértanúk példája életre kelt az Arany-iskolában

Az 1849. október 6-án kivégzett hősök öröksége nemcsak a szabadságharc leverésének fájdalmát hordozza magában, hanem a magyar nép szabadság utáni vágyának el nem múló jelképe is maradt. Az aradi vértanúk emléknapja minden évben a magyar történelem egyik legmegrendítőbb pillanatára emlékeztet. Tóthné Miss Erika beszélt lapunknak arról, hogyan emlékeztek erre az Arany iskolában.

Török Tímea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Október 6-án az ország különböző pontjain gyertyagyújtással, koszorúzással és csendes főhajtással tisztelegnek azok előtt, akik életüket áldozták a hazáért. Az idei évben a dunaújvárosi Arany János Általános Iskolában is méltóképpen emlékeztek meg a szabadságharc hőseiről. Tóthné Miss Erika, az iskola igazgatója a duol.hu-nak elmondta, hogy minden osztály külön foglalkozott az aradi vértanúk történetével, a tanárok és diákok közösen idézték fel a szabadságharc jelentőségét és a tizenhárom hős tiszteletre méltó helytállását.

Aradi vértanúk
Tótné Mess Erika szerint az aradi vértanúk nem csak történelem, hanem fontos példa mindannyiunknak
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Aradi vértanúk példája életre kelt az Arany iskolában:

„Fontosnak tartjuk, hogy minden évben emlékezzünk ezekre az eseményekre, hiszen ez nemcsak történelem, hanem példa is számunkra – mondta az igazgatónő. – A szabadságharc hősei bebizonyították, hogy a nemzeti öntudat és a szabadság iránti elkötelezettség mindig felülkerekedik a megpróbáltatásokon.”

Az iskola aulájában az aradi vértanúknak szentelt emlékfal állt, ahol a diákok elhelyezhették saját készítésű emlékműveiket, rajzaikat, verseiket, amelyek mind a hősökre való emlékezést tükrözték. A megemlékezés szívhez szóló pillanatai, a gyerekek művészi alkotásai mind arra emlékeztettek, hogy a múlt hősei és áldozatai soha nem merülhetnek feledésbe.

Október 6. a hazafiság, a bátorság és a hit napja. A diákok számára pedig egyúttal fontos lehetőség arra, hogy megértsék: a hősök áldozata nem volt hiábavaló, hiszen a szabadság és függetlenség eszméje a nemzet jövőjét is formálja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában