Árvízi védekezés

1 órája

A Vöröskereszt dunaújvárosi csapata Kisapostagon segített

Az idei dunai árhullám miatt Kisapostagon is nagyobb fokú védelemre volt szükség. A Vöröskereszt dunaújvárosi csapata itt segítette a hivatásosok és önkéntesek munkáját.

Molnár Emese

A Vöröskereszt helyi csapata Kisapostagon segített az árvízi védekezés idején

Fotó: Magyar Vöröskereszt Fejér Vármegyei Szervezete

A Magyar Vöröskereszt alaptevékenységeinek része a veszélyhelyzetekre való felkészülés, a katasztrófakészenlét és -válaszadás biztosítása, veszély kialakulása esetén közreműködés a védekezésben, kárelhárításban, az érintett lakosság segítése, valamint a hivatalos szervek folyamatos támogatása – olvasható hazánk legnagyobb és legrégebb óta aktív humanitárius szervezetének honlapján. A Vöröskereszt arról számolt be, hogy felkészültségükre és helytállásukra ismét számíthatott az ország az árvíz elleni küzdelemben, hiszen mintegy 500 munkatársuk és több mint 300 önkéntesük vett részt a védekezési és ellátási feladatokban, akik több, mint 18 ezer érintett ellátását biztosították.

Vöröskereszt
A Feth Katalin által vezetett vöröskeresztes csapatra mindig számíthatunk! 
Fotó: Magyar Vöröskereszt Fejér Vármegyei Szervezete

Fejér vármegyében a dunai árhullám Ercsiben és Kisapostagon igényelt nagyfokú védelmet, ezeken a településeken szükség volt nyúlgátakat is építeni a partoldal mentén.

Vöröskereszt: segítenek, ahol kell

Feth Katalin, a Vöröskereszt területi vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, csapatukkal Kisapostagon állítottak fel a bázisukat már az árvízvédelmi előkészületek kezdetekor, és egészen az árhullám levonultáig állomásoztak ott. – Az elsődleges feladatunk az volt, hogy minden itt dolgozó hivatásosnak, önkéntesnek segítsünk, amiben csak tudunk. Többek közt kávéval és teával kínáltuk őket, ételeket szervíroztunk nekik. Természetesen a pihenőponton volt a felszerelésünk is, így szükség esetén cukor-és vérnyomásméréssel ügyeltünk egészségi állapotukra, illetve elláttuk a kisebb sérülésekkel hozzánk érkezőket. Az adminisztrációs feladatokból is kivettük részünket – vázolta Feth Katalin. Mint mondta, minden nap legalább három kollégájukkal szolgáltak a terepen. Hangsúlyozta, a tapasztalatok alapján idén sokkal szervezettebb volt a védelem, mint a 2013-as árvízi helyzet idején.

Orbán Viktor miniszterelnök személyesen is ellenőrizte az árvízvédelmi helyzetet Kisapostagon
Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

Szeptember 22-én, amikor az árhullám a mi térségünkben tetőzött, Orbán Viktor miniszterelnök személyesen is ellenőrizte a Kisapostagon kiépített védművet, s találkozott az itt állomásozó, szolgálatot teljesítő szakemberekkel és önkéntesekkel. A vízügyesek azt jelentették a miniszterelnöknek, hogy a településen két zsáknyi szélességű, négy zsák magas nyomvonal épült ki 500 méter hosszan, ami 50 ház 150 lakóját védi. A védművek jól bírják a terhelést, és a védekezésben dolgozók is kiválóan teljesítenek a Duna térségbeli tetőzése idején – hangzott el a jelentésben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában