A szovjet emlékmű feltárása során

2 órája

Ékszereket is találtak a római kori sírban

Sajtótájékoztató keretében mutattak be olyan római kori leleteket, amelyek a Magyar úti szovjet emlékmű feltárási munkálatai során kerültek elő. Többek közt aranyékszereket, pénzérméket, üvegcsét, bronzedényt is találtak.

Molnár Emese

Kétezer év után szinte tökéletes állapotban került elő ez az aranyból készült nyaklánc. Fotó: Laczkó Izabella

Fotó: LI

Idén augusztusban végezték a Honvédelmi Minisztérium és a Hadtörténeti Intézet szakemberei a Mondbach kúria előtt lévő szovjet emlékmű feltárását. Mint arról már korábban is beszámoltunk, a munkálatok során 28 szovjet, egy német és egy magyar katona holttestét exhumálták. Az volt a cél, hogy a forgalmas Magyar út helyett méltó nyughelyet biztosítsanak az ide eltemetett katonáknak, s ezáltal visszakapja a főtér jellegét ez az óvárosi terület. A feltárás alatt végig jelen voltak az Intercisa Múzeum munkatársai. Bizony őket is váratlan meglepetésként érte, hogy római kori maradványokat is találtak, hiszen ezt a területet nem jegyezték régészeti lelőhelyként - erről beszélt Buza Andrea, a múzeum régésze a szerdai sajtótájékoztatón.

római
Pintér Tamás polgármester és Buza Andrea régész a múzeumban tartott szerdai sajtótájékoztatón. Fotó: Laczkó Izabella

Elmesélte, hogy először 16-17. századi gyöngyök kerültek elő, aztán pedig egy olyan sír, amely bár az elhunyt katonák mellett volt, de kiderült, hogy ez bizony jóval korábbi időkből származhat. A sírban és a sír körül is számos ereklyét találtak, amelyeket az Intercisa Múzeumba szállították, s megkezdték a restaurálásukat. Előkerültek például aranyékszerek (nyaklánc, fülbevaló, gyűrű), bár ezek nem igényeltek sok utómunkát, szép állapotban őrizte meg a föld a nemesfémeket. A leletanyagban volt olyan fülbevaló is, amelynek közepén smaragd ékeskedett. Találtak négy pénzérmét, amelyekkel sikerült beazonosítani, hogy milyen korból származhatnak ezek a régészeti emlékek. Buza Andrea elmondta, az egyik érmén jól kivehető II. Claudius Gothicus római császár arcképe, aki  268 és 270 között uralkodott.

Négy pénzérmét is találtak, az egyiken jól látható II. Claudius Gothicus római császár arcképe. Ez segített beazonosítani azt is, hogy milyen korból való a leletanyag.   Fotó: Laczkó Izabella

Egy numizmatikai weboldalon (numizmarket) azt írják, hogy bár alig két évig tartott az uralkodása, de ez idő alatt jelentős mennyiségben veretett pénzt, elsősorban a gótok feletti győzelem emlékére (többek közt a pannóniai provincia területéről, ami már földrajzilag is köthető hozzánk). Az oldal azt is jegyezte, hogy az aranyból készült pénzeket jellemzően a hadsereg kapta, az ezüstből veretett érméket a polgári lakosság, míg a bronzból készülteket az alacsonyabb rétegek. 

 

A római korból

Ilyen bronzérmét találtak Dunaújvárosban is, és a szakértők szerint egy körülbelül 30 éves nőt temethettek el a feltárt sírban. Mint azt Buza Andrea elmondta, ez a terület nem köthető intercisai temetkezési helyhez. Ráadásul ezek a római kori maradványok csak 1,5-2 méter mélyen voltak, így felvetődik az a kérdés is, vajon miért nem fedezték fel már korábban.

  • Találtak gyöngysort, üveggyöngyöket, sőt, fekete gyöngyöt is, amely gagátból, vagyis egy ritka széntartalmú ásványi anyagból készült.
  • A koporsón kívüli részen bukkant rá egy bronzedény töredékes maradványaira, illetve egy agyagmécsesre is.

Ilyen jelentős római kori sír 1993 óta nem került elő Dunaújvárosban.

Agyagmécses, gyöngyök és koporsószeg, ezeket is megmutatták. Fotó: Laczkó Izabella

Pintér Tamás polgármester köszönettel szólt az Intercisa Múzeum dolgozóinak a feltárás során végzett munkájukért. Az óvárosi szovjet emlékmű története itt még nem zárul le: felújítják az emlékművet és a 28 szovjet katona földi maradványait a dunaújvárosi köztemetőben fogják végső nyugalomra helyezni, ez lesz a folytatás.

Azt már egy korábbi sajtótájékoztatón ismertette Orosz Csaba önkormányzati képviselő, hogy a feltárás során előkerültek az eredeti, '45-ös emlékmű tábladarabjai is. Ezt nem újítják fel, nem fogják a temetőben felállítani, ugyanis kiderült, hogy nem helyesen szerepelnek rajta a katonák nevei (van, akit nem is itt temettek el, és van, aki hiányzik a névsorból). Az eredeti emlékművet az Intercisa Múzeumba szállították, és talán fogalmazhatunk úgy, hogy ideológiailag a legjobb helyet találták meg hozzá: az udvari árkádban álló Lenin-szobor mellett.

A katonai sírkert feltárás során megtalálták az eredeti emléktábla darabjait, amely a Lenin-szobor mellett kapott helyet. Fotó: Laczkó Izabella

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában