Tanács

3 órája

Emelkedik a magánkölcsönök száma: így kerülhetők el a viták

Duol.hu

Fotó: illusztráció

Az elmúlt hónapokban nőtt a magánkölcsönök száma, ahogy egyre többen kérnek kölcsön barátoktól és rokonoktól – állítják a közjegyzők. Bár ezekről nincs hivatalos statisztika, egy tavalyi kutatás szerint a magyarok szükség esetén hasonló arányban fordulnak ismerőseikhez pénzügyi segítségért, mint bankokhoz. Sokan az ismerőseiktől próbálnak pénzt kérni, mivel gyorsabban és kedvezőbb feltételekkel juthatnak hozzá, mint a banki hitelek esetében. Az ilyen kölcsönök gyakran nem írásos szerződéssel történnek, ami növeli a vissza nem fizetés kockázatát, és sok esetben tönkreteszi a kapcsolatokat.

A közjegyzők (MOKK) azt tanácsolják, hogy minden kölcsön esetén célszerű írásban rögzíteni a megállapodást. Nagyobb összegek esetén, például több millió forintnál, ajánlott jogi segítséget kérni, hiszen ha közjegyzői okiratba foglalják a kölcsönszerződést, a hitelező könnyebben hozzájuthat a pénzéhez bírósági eljárás nélkül is. Az ilyen dokumentumok az adós számára is védelmet nyújtanak, mert biztosítják, hogy csak a megállapodás szerinti összeget követelhetik tőle. Ezáltal mindkét fél számára biztonságosabbá válik a kölcsönadás folyamata, és elkerülhetők a félreértések és viták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában