Tesco program

2 órája

Helyi projektötletekkel lehet pályázni

Megszünteti a közkedvelt támogatói pályázatát a Tesco, viszont elindított helyette egy másikat. A „Start a jövőért” program elsősorban a gyermekekre, illetve 25 év alatti fiatal felnőttekre fókuszáló helyi projektötletek megvalósításához nyújt anyagi támogatást.

Molnár Emese

Október 14. és november 8. között lehet pályázni a Tesco új programjára. Fotó: a Tesco honlapja

Bizonyára sokan hallottak a Tesco „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű programjáról, amit 2016-ban indított az áruházlánc: tavasszal és ősszel hirdettek fordulókat, amelynek során először helyi közösségektől, iskoláktól, civil szervezetektől, alapítványoktól vártak projektötleteket. Ezek közül körzetenként kiválasztottak három-három pályázatot, amelyekről aztán a vásárlók szavazhattak a vásárlások után járó zsetonnal. Minél több voksot kapott egy projektötlet, annál nagyobb eséllyel részesülhetett támogatásban. Idővel már mindhárom projektötlet kapott támogatást, és a vásárlói voksok száma határozta meg, hogy mekkora összegben (400, 200, illetve 100 ezer forintban). 

helyi
A Vasvári iskola udvarán 2023. októberében adták át a logikai parkot, amely a Tesco támogatásával valósulhatott meg. Az új programra ilyen helyi kezdeményezésekkel is lehet pályázni
Fotó: Laczkó Izabella

A program indulása óta 15 fordulót bonyolítottak le, és összességében 570 millió forintot biztosítottak több, mint 2200 helyi projektre. Ebből 21 millió forint jutott a Fejér vármegyei közösségi élet fejlesztésére. Most ősszel például a Vasvári iskola 400 ezer forintot nyert egy játéksziget kialakítására, de támogatást kaptak korábban a logikai park létrehozására is. A Petőfi iskola is többször részesült ilyen anyagi segítségben, például az udvaruk szépítéséhez, a játszóterük bővítéséhez. Sikerrel pályázott a Baracsi Egymásért Baráti Egyesület játszótér bővítésre, de Templomoson egy focipályát is kialakíthattak a programnak köszönhetően. A Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítvány egy zenei programra, a Zenélő Kézműves Udvar megvalósítására kapott hozzájárulást, valamint virágosításra is fordíthattak pályázati forrást. Támogatásban részesült többek közt a Találj Haza Rehabilitációs Alapítvány is egy interaktív drogprevenciós kiállítás létrehozására. 

Fókuszban a helyi ifjúság

Ezt a támogatói pályázatot immár befejezte a Tesco, viszont „Start a jövőért” néven október 14-én egy új programot indított, amely elsősorban a gyermekekre, illetve a 25 év alatti fiatal felnőttekre fókuszáló helyi projektek számára nyújt majd évente két alkalommal 57 millió forintos támogatást. Az áruházlánc főként olyan intézmények és szervezetek jelentkezését várja, amelyek javítani szeretnék a közvetlen környezetükben élő gyerekek és fiatalok tanulási lehetőségeit, készségeket és képességeket fejlesztenének, tehetségeket gondoznának, számukra programokat, helyi közösségi eseményeket szerveznének, illetve jobbá tennék az érintettek életkörülményeit. A pályázatokat ezúttal is egy független szakmai testület bírálja el, amely kiválasztja körzetenként azt a három legjobb projektet, amelyek sorsáról aztán a Tesco üzletek vásárlói döntenek a vásárláskor kapott szavazózsetonokkal. A továbbjutott pályázatok az elért helyezésüknek megfelelően 500 ezer, 300 ezer, illetve 150 ezer forintot (a korábbiaknál magasabb összeget) nyernek mind a 60 körzetben országszerte.

helyi
 Például gyermekek és fiatalok körülményeinek javítását célzó tanulmányi kirándulások, kreatív workshopok, közösségi kertek fejlesztése, sporttáborok, maradékok nélküli főzőtanfolyamok, játszóterek felújítása, tornatermek átalakítása is megvalósulhat sikeres pályázat esetén
Fotó: a Tesco honlapja

Október 14. és november 8. között lehet pályázni a Tesco új programjában elsősorban a gyermekekre, serdülőkre és fiatalokra pozitív hatást gyakorló helyi projektek anyagi finanszírozásáért. A vásárlói szavazás 2025. január 20. és február 16. között lesz, és az első forduló nyerteseinek sorrendjét február második felében hirdetik ki. A projekteket március és augusztus között kell megvalósítaniuk a szervezeteknek. 

A Tesco főként civil szervezetek, egyesületek, alapítványok, szociális szövetkezetek; magántulajdonban lévő nonprofit kkv-k; köznevelési, felsőoktatási, szociális és egészségügyi intézmények; könyvtárak és művelődési központok; család- és gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó intézmények; társasházak és lakásszövetkezetek; valamint informális csoportok jelentkezését várja hat kategóriában: 

  • művészet és kultúra; 
  • oktatás és készségfejlesztés; 
  • közösségi tevékenységek és kapcsolatok építése; 
  • környezet- és természetvédelem; 
  • testi és lelki egészség; 
  • valamint az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem.

– Alig várjuk, hogy a gyermekek és fiatalok körülményeinek javítását célzó tanulmányi kirándulások, kreatív workshopok, közösségi kertek fejlesztése, sporttáborok, maradékok nélküli főzőtanfolyamok, játszóterek felújítása, tornatermek átalakítása és más, hasonlóan izgalmas kezdeményezések váljanak valóra. Ezek a projektek az elbíráláskor előnyben részesülnek. Ugyanakkor az „Ön választ, mi segítünk” programunk örökségét is szeretnénk tovább vinni, ezért a pályázati lehetőséget nyitva hagyjuk egyéb jó ügyeket, például az állatokat, az időseket vagy a hátrányos helyzetű felnőtteket szolgáló pályázatok számára – emelte ki Hevesi Nóra, a Tesco-Global Zrt. kommunikációs vezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában