Hogyan lehet kezelni az európai acélipart és annak dolgozóit sújtó súlyos helyzetet

„Sürgősen szükség van egy erős EU Acél Akciótervre” – hangsúlyozza az Európai Acél Szövetség, az EUROFER a mai közleményében. Az acélválság lesz a középpontban az Európai Parlament (EP) október 23-i, szerdai strasbourgi plenáris ülésén. Az Európai Parlament képviselői (EP-képviselők) arról fognak vitázni, hogyan lehet kezelni az európai acélipart és annak dolgozóit sújtó súlyos helyzetet, amelyet a globális acél túlkapacitás, a tisztességtelen kereskedelem, a gyártóipar alacsony kereslete és az EU-ban tapasztalható magas energiaárak okoznak.

Várkonyi Zsolt

Fotó: Getty Images (illusztráció)

Ez a nyilvános vita komoly elvárásokat támaszt egy megfelelő és célzott EU Acél Akcióterv gyors bevezetésével kapcsolatban, amely megmentheti az ágazatot, mint az európai ipar alapját. 

acélválság
„Sürgősen szükség van egy erős EU Acél Akciótervre”

„Üdvözöljük, hogy az Európai Parlament elismeri az európai acélipar jelenlegi súlyos helyzetét. Az EP-képviselők által kezdeményezett időszerű vita elengedhetetlen ahhoz, hogy szélesebb körű figyelmet kapjanak azok a kihívások, amelyekkel szembe kell néznünk, és hogy hatékony, átfogó megoldásokat javasoljanak, amelyeket gyorsan végre lehet hajtani egy EU Acél Akcióterv keretében” – mondta Axel Eggert, az EUROFER főigazgatója. „Nincs vesztegetni való időnk: a globális túlkínálat elpusztítja a fenntartható acélgyártást az EU-ban, valamint az összes gyártási értékláncot támogató minőségi munkahelyeket. Az európai acélgyártók tiszta acélgyártásba történő beruházásai veszélyben vannak, ahogyan az EU ellenállóképessége is a tisztatechnológiai értékláncokban, a szélerőművektől az autóiparig. Ami kockán forog, az nem csak az acél vagy az acélipar, hanem az EU gazdaságának gerince és az emberek megélhetése” – hangsúlyozta.

Forrás: www.eurofer.eu

A legfrissebb adatok kiemelik a globális acélpiac jelentős összeomlását és annak pusztító hatását az európai acélágazatra:

• A globális acéltúlkapacitás 2023-ban elérte az 551 millió tonnát – ez négyszerese az EU éves acéltermelésének – és tovább növekszik. Az OECD szerint további 157 millió tonnányi, nagyrészt nagyon szénintenzív kapacitás épülhet ki 2026-ra.

• Az acéltermelés az EU-ban több mint 30%-kal csökkent 2008 óta, és 2023-ra 126 millió tonnára esett vissza.

• A szerkezetátalakítási és kapacitáscsökkentési folyamatok eredményeként közel százezer munkahely szűnt meg az EU acéliparában az elmúlt 15 évben.

• Az EU-ban a kapacitáskihasználtság nemrégiben fenntarthatatlan szintre, körülbelül 60%-ra esett vissza.

Az európai acélipar vezetői a múlt heti Európai Tanács ülése előtt levelet küldtek az EU vezetőinek, sürgetve őket, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket, különösen a következő területeken:

• Az EU kereskedelemvédelmi eszközeinek megerősítése a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok megállítása érdekében, valamint egy strukturális megoldás javaslása a globális acéltúlkapacitás súlyosbodó hatásainak mérséklésére.

• A Szén-dioxid-határkiigazítási Mechanizmus (CBAM) javítása a kijátszás, az erőforrások átcsoportosítása és az értékláncok külföldre telepítése megakadályozása érdekében, miközben megőrzik az EU acélexportját.

• Az energiaárak csökkentése az olyan iparágak számára, mint az acél, amelyek jelentős globális versenynek vannak kitéve, valamint a nyersanyagokhoz való hozzáférés biztosítása, miközben az acélhulladékot az EU-n belül tartják.

• Vezető piacok létrehozása a zöld acél iránti kereslet növelése érdekében Európában.

Számítunk az Európai Parlamentre, hogy biztosítsa egy erős Európai Acél Akcióterv kidolgozását és megvalósítását, amely minden aggodalmat kezel, és amelyet jó együttműködésben hajtanak végre valamennyi szociális partnerrel

– zárta gondolatait Eggert. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában