Ülés tartott a dunaújvárosi testület

2 órája

Közgyűlés: visszafizetés, állami felajánlás, pótlás

Ebben a hónapban már harmadjára ült össze az új dunaújvárosi képviselő-testület. Először alakulót, majd rendkívülit tartottak, október 24-én pedig a rendes havi közgyűlés volt soron.

Molnár Emese

Ebben a hónapban már a harmadik ülését tartotta a dunaújvárosi közgyűlés

Fotó: Laczkó Izabella

Egy témában, a „Szociális Munkáért – Dunaújváros” díj adományozásáról zárt ajtók mögött döntöttek, a többiről nyílt ülés keretében határoztak. Az eredetileg tervezett harminchárom napirend mellé felvettek még további három sürgősségi indítványt, vagyis harminchét pontot tárgyaltak végig a csütörtöki közgyűlésen.

közgyűlés
Azok a dunaújvárosi idősek, akiknek  99.750 forintnál kevesebb a nyugdíja, 10 ezer forintos összegben kapnak rezsitámogatást; míg a 99.750-285.000 forint közötti nyugdíjösszegben részesülők 8 ezer forintos jóváírást kapnak a decemberi fűtésszámláikon
Fotó: Laczkó Izabella

Ötezer helyett nyolcezer és tízezer forint értékben

Éppen két hete, a rendkívüli ülésen módosították a szociális rendeletet azzal, hogy a dunaújvárosi nyugdíjasoknak évente kétszer biztosítanak rezsitámogatást 5 ezer forint értékben, vagyis decemberben is számíthatnak jóváírásra a fűtésszámláikon (vagy vízszámláikon) a támogatásra jogosult idősek. Most megint visszakerült a képviselők elé a rendelet módosítása. Ezúttal kétféle összegben határozták meg a támogatás mértékét:

  • azok az idősek, akiknek a havi ellátási összege nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének három és félszeresét (vagyis 99.750 forintnál kevesebb a nyugdíjuk), 10 ezer forintos összegben kapnak támogatást; 
  • míg a 99.750-285.000 forint közötti nyugdíjösszegben részesülők 8 ezer forintos rezsitámogatást kapnak.

Kimaradt a kapusedző

Ugyancsak vissza kellett hozni az eredményes olimpiai szereplésért járó jutalmazás témáját, valószínűleg azon prózai okból, mert kihagyták Kardos Krisztinát a díjazásból. Még 2017-ben alkotta meg az akkori testület azt az önkormányzati rendeletet, amelynek értelmében eredményességi jutalomban részesítik az olimpiai részvételi jogot szerzett dunaújvárosi sportolókat és edzőiket; illetve az előkelő helyen végző olimpikonjainkat és az őket felkészítő edzőket. Az idei párizsi Olimpián eredményesen szereplő dunaújvárosi kiválóságok díjazásáról a szeptemberi közgyűlésen határoztak a képviselők. Eredetileg 3,39 millió forintot tett volna ki az össztámogatásuk, ám a képviselők döntő többsége 2,55 millió forintra csökkentette a díjazást. Ráadásul kihagyták az ötödik helyen végző női vízilabda válogatott dunaújvárosi kapusedzőjét, Kardos Krisztinát a jutalmazottak közül. Ezt pótolták a mostani ülésen, és a dunaújvárosi sportszakembert 450 ezer forint jutalomban részesítették.

A közgyűlés törölte a megállapodásból

A nemzetiségek jogairól szóló törvény értelmében az önkormányzat közigazgatási szerződésben állapodhat meg a települési nemzetiségi önkormányzatokkal helyiséghasználatra vonatkozóan. Jelenleg is van ilyen érvényben lévő együttműködési megállapodás a horvát, a lengyel, a roma, a ruszin, a szerb és az ukrán nemzetiségi önkormányzatokkal. A törvény rendelkezik arról, hogy a választásokat követően felül kell vizsgálni a dokumentumot. Szükség is volt a módosítására, hiszen jelölt hiányában nem tartottak városunkban ukrán nemzetiségi választást, így október 1-től meg is szűnt ez a szervezet, a közgyűlésen pedig törölték a megállapodásból.

Vissza kell fizetni 5,8 millió forintot

Még a fideszes többségű városvezetésnek köszönhetően újulhatott meg a Fabó Éva Sportuszoda a Modern Városok Program keretében, amelyhez a kormány mintegy 3 milliárd forint támogatást biztosított. A beruházás egy év alatt készült el, a sportolók és a városlakók 2019. október 2-án vehették ismét birtokba az intézményt. Bár a kivitelezés megvalósult, a projekt még nem zárult le, ezután következett a „papírmunka” (például a szükséges dokumentációk összeállítása, a szakmai-pénzügyi beszámolók készítése), ami már a következő ciklus idejére esett. Most októberben az illetékes államtitkárság arról küldött tájékoztatót, hogy az önkormányzat a beruházásra kapott teljes összegből 5,8 millió forintot nem használt fel, ezt az összeget pedig vissza kell fizetni. A képviselők egyrészt arról határoztak, hogy teljesítik a kötelezettséget. Azonban erre a projektre az idei költségvetésben 3,5 millió forint áll rendelkezésre (a napirend alapján). A testület úgy döntött, hogy a még hiányzó 2,3 millió forint fedezetéül a TOP-os programok tételsorából csoportosítanak át forrást - az első napirendi pontban a polgármesteri hivatal Főépítészi és Pályázati Osztálya arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a visszafizetés ügyintézése már megtörtént.

közgyűlés
Tizenegy állami tulajdonban lévő ingatlant ajánlottak fel az önkormányzatnak ingyenes átvételre, ebből kettőt kérelmezett a közgyűlés: egyet a Kenyérgyári út környékén, egyet az Aranyvölgyi út mentén
Fotó: Laczkó Izabella

Ingyenesen átadja az állam a tulajdonjogot, ha kell

A Maradványvagyon-hasznosító Zrt. olyan állami tulajdonban lévő ingatlanokat ajánlott fel az önkormányzat számára ingyenesen, amelyek Dunaújváros közigazgatási területén találhatók, például Pálhalmánál, a nagyvenyimi körforgónál, vagy éppen a Magyar út mentén. Tizenegy területről van szó, amelyeket igény esetén ingyenesen átadják az önkormányzat tulajdonába. A közgyűlési döntés értelmében mindössze két terület átadását kérelmezik. Az egyik egy 3393 négyzetméteres közterületként funkcionáló ingatlan, amely a Kenyérgyári úton lévő panzió körül van. A határozatban rögzítették, hogy a későbbiekben gyalogosforgalom lehetőségét kívánják biztosítani itt. A másik az Aranyvölgyi út és a Római városrész között húzódó közparknak egy 1043 négyzetméteres területe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában