könyvajánló

2021.06.24. 10:00

Görög istenek között

A József Attila Könyvtár munkatársai közül ezúttal Katona Zsuzsa ajánlja Madeline Miller: Kirké című könyvét.

duol.hu

Madeline Miller amerikai írónőnek nem ez az első regénye, amelynek témája a görög mitológia. Akhilleusz dala című regénye 2014-ben jelent meg magyarul.

Mint tudjuk, minden a görögökkel kezdődött. Az ő mítoszaikból, legendáikból tudunk a világ keletkezéséről, a titánokról, az istenekről, félistenekről, na és a halandókról. Azt is tudjuk, hogy ezeknek a szereplőknek sohasem volt felhőtlen a viszonyuk, kapcsolatuk.

Kirkéről, a kisistenről (aki Héliosz, a napisten és egy nimfa lánya) Homérosztól annyit tudunk, hogy Odüsszeusz Trójából hazatérőben kikötött és megpihent szigetén. Tőle tudjuk azt is, hogy Kirké hajlamos volt a szigetén kikötő hajósokat disznóvá változtatni.

Madeline Miller szórakoztató és izgalmas történetében arról mesél, hogyan jutott Kirké a szigetre, honnan van varázsereje, miért segített Odüsszeusznak. A kicsit elhanyagolt, kigúnyolt Kirké gyermekkorának meghatározó élménye volt Prométheusz megbüntetése. Miért segítettél az embereknek? – teszi fel Kirké a kérdést az istennek. Prométhe­usz nem ad egyértelmű választ, ám azt elmondja, hogy „Minden halandó más. Az egyetlen dolog, amin osztoznak, a halál.”

Kiderül, miért változtak a hajósok disznóvá
Fotó: Bajusz György/Dunaújvárosi Hírlap

Kirkének sokáig tart rátalálnia önmagára, felismernie varázserejét. Eleinte hibát hibára halmoz, pl. féltékenységből szörnnyé változtatja Szküllát, a nimfát. Ennek a tettnek a szigetre való száműzetés a „jutalma”. Élete azonban így sem eseménytelen. Sokat tanul a növényekről, hatásukról, néha meglátogatja Hermész, a hírnök. Egyszer elhagyhatja a szigetet, hogy segítsen nővérének Krétán Minótaurusz születésénél. Itt ismeri meg Daidaloszt, a halandót, aki csodás szövőszéket készít neki.

A története folytatódik, és megtudjuk, mi az oka a disznóvarázslatnak, mi történik Odüsszeusz és Kirké között. Kirké mindig nyitott és kíváncsi a halandók életére. Egyre inkább úgy érzi, hogy „Nem számított, milyen buzgók voltak életükben, hány csodát készítettek, csak por és füst maradt belőlük. Mindeközben minden szánalmas és hasznavehetetlen isten nyugodtan szívhatja tovább a friss levegőt, amíg el nem sötétülnek a csillagok.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában