A könyvtárosok ajánlják

2024.07.21. 19:00

Bakancslistás könyvei mellé javasoljuk: A négy szél

A nyári szabadság alatt talán jut idő arra is, hogy elővegyék azokat a könyveket, amelyek elolvasását már régóta tervezik. De ha nincsenek ilyenek, jó szívvel ajánljuk a figyelmükbe a Dunaújvárosi József Attila Könyvtár munkatársainak javaslatait. Ezúttal Szabó Csilla Ildikó ajánlja Kristin Hannah: A négy szél című regényét.

Körmendi Erzsébet

Fotó: archív

„A remény egy érme, amit magamnál hordok. Egy amerikai egycentes, amit régen kaptam egy férfitól, akit megszerettem. Voltak idők az utunk során, amikor úgy éreztem, az egycentes és az általa képviselt remény az egyetlen dolog, ami megtartott minket.”

Fotó: József Attila Könyvtár

Az írónő rendkívül izgalmas és szívszorító regénye 1921 és 1940 között zajlik Amerikában.

Az úgynevezett Dust Bowl az 1930-as évek azon időjárási jelensége Észak-Amerikában, amelynek során hatalmas porviharok jelentek meg, jelentős károkat okozva az Egyesült Államok és Kanada prérijeinek ökológiájában és gazdaságában. A jelenséget a nem megfelelő mezőgazdasági módszerek alkalmazása és a komoly szárazság idézte elő. 1935. április 15-én, a Fekete Vasárnapon egyetlen nap alatt több mint 300000 tonna felső talajt fújt szét a szél a Nagy-síkságról. Ez a természeti jelenség és a nagy gazdasági világválság tömeges nyugatra vándorlást okozott. Éhínség pusztít. Családok mennek tönkre.

A regény főszereplője a huszonöt éves Elsa Wolcott egy három gyerekes családban nő fel. Mindig is kívülállónak érezte magát a saját családjában. Nem kapott szeretetet. Állandó nemtetszésük valóságos fájdalmat okozott számára. Mindig szeretettel gondolt a már elhunyt nagypapájára, aki mindig kiállt mellette a családi nézeteltérésekben. Az ő szavai kísérik: „Ne aggódj amiatt, hogy egyszer meghalsz, Elsa! Inkább amiatt aggódj, ha nem élsz igazán. Légy bátor!”

Elsa, gyenge fizikuma ellenére egy nagyon bátor nő, aki azután is talpon marad, hogy családja kitagadja. Idővel két gyerek bátor anyukája lesz. A természeti csapások, az éhínség a fia betegsége, a kilátástalanságok arra kényszerítik, hogy egyedülálló édesanyaként két gyerekével Kaliforniába meneküljön. Szívbe markoló, ahogy végig küzd, harcol gyerekei jólétéért, a mindennapi betevő falatért. Az álom, hogy Kaliforniában jobb körülmények közt fognak élni, szertefoszlik. Hányattatások évei következnek, iszonyú körülmények. Itt is mindig nagypapa szavai csengnek a fülében és adnak bátorságot a továbbiakban: „Légy bátor! Aztán hozzátette: Vagy tegyél úgy, mintha az lennél! Az ugyanaz.”

A remény és az anyai szeretet az, ami nap mint nap erőt ad és tovább élteti.

„A négy szél idefújt minket az ország minden részéből ennek a nagyszerű földnek a legszélére, és most végre kiállunk, harcolunk azért, amit helyesnek tartunk. Harcolunk az amerikai álmunkért, hogy újra valóra válhasson.”

„A remény egy érme, amit egy olyan nőtől kaptam, akit mindig is szeretni fogok, és most, hogy nyugatra utazom, a kezemben tartom, a keresők új generációjának tagjaként."

az ajánlást készítette: Szabó Csilla Ildikó

https://www.jakd.hu/konyvajanlo

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában