Rockmaraton 2024

2024.07.12. 14:49

Már az első nap a pokol hősége árasztotta el a Rockmaratont (képgalériákkal, videókkal)

Az időjárás is beszállt a 30. Rockmaraton fesztivál marketingjébe, bedobott egy vaskos adalékot, hogy ne csak a Hell nagyszínpad előtt érezzék magukat a pokolban a fesztiválozók, hanem az egész Szalki-szigeten. Viszont bebizonyosodott némi valóságtartalma annak az élcnek is, hogy a mennyben jobb az ellátás, de a pokolban jobb a társaság.

Balla Tibor

Fotó: Ihász Martin

Már a csütörtöki napon alaposan feltekerték a hőmérsékleti potmétereket, csak az árnyék nyújtott némi enyhülést, de valós lehűlést ott sem lelhetett a fesztiválozó. Viszont a Rockmaraton közönségét nem olyan fából faragták, hogy megfutamodjon olyan apróságok miatt, mint hogy leolvad róla a nejlonzokni. A fesztiválon fellépő első dunaújvárosi zenekar, a Junkies ebből a szempontból nem kapott szerencsés idősávot, viszont ők voltak azok, akik hazaiként a 30 méteres nagyszínpadon kezdhettek.

Meg kell mondjuk, jól áll a Szekeres András vezette bandának ez a körítés. Természetesen most sem hagyta ki, hogy felemlegesse Dunaújvárosban töltött ifjú éveinek emlékét a slágereik között. A vendégdobossal fellépő banda produkcióján cseppet sem látszott a tikkasztó hőség, legfeljebb közönségük volt kicsit kókadtabb a szokottnál, ők maguk beleadtak apait, anyait. Mivel mindösszesen 40 percet kaptak a szervezőktől (fontos elmondani, hogy a két nagyszínpad menetrendjét szinte percre pontosan tartották, ami ritka), így majdhogynem csak a legnagyobb Junkies slágerek dörögtek a Kossuth Lajos utcáig felismerhetően a hangszórókból. A zenekar a koncert után elvegyült a tömegben.

A Szekeres András vezette Junkies
Fotó: Laczkó Izabella

2022 augusztusában a Budapest Parkban hirdettek koncertet’60 totál – 40 metál’ – Totális Metál – Kalapács József életműkoncert címmel. Ezen a bulin állt színpadra a Kalapács József, Rudán Joe, Nagyfi László, Pazdera György, Tarcza László, Nagy Dávid alkotta legénység és játszottak ős Pokolgép számokat szép sikerrel. Gyakorlatilag az ős-Pokolgép Kukovecz Gábor kivételével a színpadon volt, erre nagyon sokan voltak kíváncsiak már akkor is. Az azóta eltelt időben Totális Metál néven adnak alkalmi koncerteket ugyanebben a felállásban, többször léptek már fel a Barba Negra színpadán is. E sorok írója ezek közül a korábbin jelen is volt, de a hangosítással nem volt maradéktalanul elégedett, így természetes, hogy nagy érdeklődéssel várta a Rockmaratonra csütörtök estére, a kisebbik nagyszínpadra hirdetett koncertet.

A Totális Metál zenekar Rudánnal és Kalapáccsal a fronton akár az egész fesztivál szlogenjét is hozhatná: Mindhalálig rock ‚n’ roll
Fotó: Laczkó Izabella

A hőség hasonló volt, mint a 2022-es Budapest Park béli eseményen, de a hangzás már sokkal tisztább és erőteljesebb volt, mint az említett barbás bulin. Viszont a fesztiválprogram feszessége miatt a műsor is feszített volt: nagyjából egy órát kapott a banda a Szalki-szigeten. Hozták is a kötelezőket, szép kis lelkes tömeg gyűlt össze a színpad előtt, igaz, már ekkor sokan helyet foglaltak maguknak a nagyszínpad előtt, ahol az Accept koncertjét várták a rajongók. 

Ahogy a Totális Metál végzett az ő közönségük is átvándorolt a Borsodi Nagyszínpad elé és nagyjából egy cigarettaszünetnyi idő után a hurokba is csapott a legendás német heavy/power metal együttes. A hangzásra szerintünk itt sem volt panasz, talán csak annyi észrevételt tennénk, hogy nagyobb hangerőre számítottunk. Azt nem mondjuk, hogy halk volt, mert valószínűleg a Rómain is hallani lehetett a zúzást, de a hatalmas színpadhoz hatalmas hangerőt képzeltünk el. Aki szereti a zenéjüket megkapta azt amire várt: nagyon nagy tempót mentek, hozták a klasszikus nótáikat, a már-már eposzi hosszúságú számokat. A közönség kezdetben inkább figyelő, elemző álláspontra helyezkedve szinte mozdulatlanul nézte a show-t, aztán mindenki belejött a koncertbe. Aki lemaradt volna erről, annak Mark Tornillo énekes szolgált egy jó hírrel: idén ősszel a Barba Negrában fellép majd az együttes.

Mark Tornillo bizonyítja, 70 évesen is van még kraft benne
Fotó: Ihász Martin

A Metal.hu Aréna legfontosabb fellépője kétségtelenül a Destruction volt, tudósítónknál legalábbis biztosan ez vitte el a napot. A hangzással sem volt probléma, az elképesztő nagyságú dobszerelés brutális alapot adott a zenének, a fémesen csengő, mégis lágyan dörmögő basszus ezt tovább erősíttette. Mindehhez jött az az elképesztő energia és kidolgozottság, összmunka, amit árasztott a banda. Soha rosszabb koncertet! A nagyszínpadi programot a szokásos showelemekkel gazdagon dúsított kalózmetált játszó Alestrorm zárta vérprofi előadásmóddal az éjfél után is tömegesen kitartó közönség előtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában