Rockmaraton 2024

2024.07.18. 11:30

A Judas Priestnek és a stábjuknak főztek

Kiemelkedő pont lesz Dunaújváros történetében, hogy a 30. Rockmaraton fesztiválon fellépett a világhírű Judas Priest együttes. A zenekar és az őket kiszolgáló stáb ellátásáról a dunaújvárosi Campus étterem stábja gondoskodott. A világhírű fellépőket hermetikusan elzárták mindenkitől, így a Cseke Richárd vezette ötfős Campus csapatnak sem autogramot, sem közös fotót nem sikerült beszereznie a különleges feladat ellátásakor, de sokat megtudhattak egy ilyen profeszzionális szervezés működéséről. Lapunknak Csikós Gábor, a Campus Étterem étteremvezetője mesélt a feladatról és a felszolgált menüről.

Balla Tibor

Csikós Gábor

Fotó: Laczkó Izabella

- A fellépőknek az ellátását jellemzően nem dunaújvárosi szolgáltatók szokták végezni. Egyedül a Dunagyöngye Halászcsárda esélyes ilyenkor, hogy a VIP vendégeket ellássa a közelsége miatt. Most felmerült egy speciális igény, hogy magasabb szintű vendéglátásra van szükség a fesztiválon belül, de ezt a halászcsárda a leterheltsége miatt nem tudta elvállalni. Szalánczi Zoltán a csárda részéről bennünket ajánlott, mert olyan vendéglátót szeretett volna ajánlani, akiben ő maga is megbízik. Tíz nappal a rendezvény előtt megkaptuk a zenekar riderét (technikai és catering igénylista – szerk.), hogy mire van szükség.

- Konkrétan leírták, hogy ők mit szeretnének?

- Kerek perec megmondták, de volt benne mozgástér. Első körben az volt a feladatunk, hogy készítsünk egy menüajánlatot a leírtak szerint, ami passzol az elképzelésbe. A zenekart és a stábot (crew) külön kellett választani. A crew-cateringet már reggel 8-tól kellett adnunk a szauna épületében. Teljes szállodai reggelit kértek oda a sült bacontól, a virslin át, az angol mustárig, mindent. De voltak kifejezetten angolos dolgok is, mint például a HP Sauce, vagy a Marmite, amikkel még nem nagyon dolgoztunk és a beszállítóinknál sincsen, így speciális boltokban kellett ezeket beszerezni. A reggelire, az ebédre és a vacsorára is 3 órás ablakok voltak, tehát szinte összeértek ezek az étkezések. Ebédre megmondták, hogy szeretnének egy gulyáslevest, és szeretnének ők maguk szendvicseket összeállítani, ehhez vigyünk bagettet, tonhalkrémet, padlizsánkrémet, paradicsomot, paprikát, uborkát, jégsalátát és hasonlókat, előkészítve. Az angoloknál jellemző, hogy egy könnyebb ebéd van, de itt volt marhasült, meg Fekete-erdő sonka is szeletelve, tehát volt egy kis extra. A vacsorát külön kérték a személyzetnek és a zenekarnak. Ezzel kapcsolatban a konkrét elvárás az volt, hogy legyen fehér hús, hal, marhahús, vegán ételek és legyen egy kenhető előétel. Legyen desszert, fagylalt, gyümölcs-sajttál. A gyümölcs-sajttál gyakorlatilag végigkísérte a napot, ezt folyamatosan biztosítani kellett.

Cseke Richárd 

- Ezek hogyan voltak elkészítve? Az egyszerű ember hogyan képzelje el?

- A reggeli viszonylag könnyű volt, mert szállodában a legtöbben jártunk már, tehát tudjuk, hogy milyen. Ebédnél ott volt a leveses melegentartó chafingünk, meg mellette a csésze, ki voltak rakva a hozzávalók a szendvicshez. Amit hűteni kellett, azt üvegfalú hűtőbe tettünk, mert elég meleg volt a fesztiválon, sőt a nyár talán egyik legmelegebb napjáról beszélünk. A fesztivál szervezőjével bejártuk a két helyet, ahová a vendéglátást be kellett vinni, a szaunaház alatti részt és a nagyszínpad mögötti részt, ahol egy konténerben volt berendezkedve a zenekari pihenő, ahová nekünk a büféasztalos vacsorát kellett 8 főre bekészíteni. Angolul beszélő személyzetre volt szükségük, de csak készenlétben, hogyha bármi felmerül, akkor be tudjon avatkozni, de a helyszínen nincs rájuk szükség. A show előtt úgy volt, hogy nincs étkezés, aztán mégis lett. Napközben derült ki, hogy a koncert előtt kellene, ez, az, amaz és a koncert végén is még az és az.

- Hányan dolgoztak lent?

- Mi öten voltunk, és 30 fő volt a stáb, 8 fő a zenekar, akiket el kellett látnunk. Ez is egy kicsit máshogy indult. Egy nagy létszámot kellett volna ellátnunk, a reggeli 32, az ebéd az már 40, a vacsora pedig 42 plusz 8. Így lett volna, de ez végül is korlátozódott 32-re, meg zenekarnál 8-ra.

- Legendák keringenek egy-egy zenekar italigényéről. Nagy volt?

- Mi semmilyen itallal nem foglalkoztunk. De abban a terjedelmes anyagban, amit megküldtek, benne volt, hogy a színpad egyik sarkába, a dob elé, a másik sarkába milyen italokat kell elrejteni. Azt elárulhatom, hogy semmi extra nem volt. Mentes víz, alkoholmentes üdítők, valamennyi sör, 15 eurónál kedvezőbb árú borok, de semmi olyan, amit szoktunk hallani, hogy a '90-es években, meg a 2000-es évek elején milyen szélsőséges dolgokat kértek a zenekarok.

- Csak a Judas Priest csapatát látták el?

- Mi azokat a vendégeket szolgáltuk ki, akiken Judas Priest logó volt, nem jöhetett bárki. A VIP-ben ott voltak a többi zenekar fellépői is, de nekik egy másik étterem biztosította az ellátást. Mi első körben a Rockmaraton szervezőivel tárgyaltunk, majd a Live Nation nemzetközi menedzser céggel, majd a végén a zenekar menedzsmentjével. Ahogy haladtunk előre az időben, egyre közelebb kerültünk a zenekarhoz, és egyre jobban szélesedtek a feladataink és egyre jobban tértünk el attól, amit előzetesen megbeszéltünk. Mindenkiben nagyon nagy rugalmasságot tapasztaltunk. Mondok erre egy példát. Pénteken összeismerkedtünk a Live Nation csapatával, megbeszéltük, ki kivel tartja a kapcsolatot. Akkor már mondták is, hogy a reggeli ne ott legyen, hanem hozzuk a színpad mellé. Csakhogy ott süt a nap, jelen pillanatban még mosdószag van. Kérdeztük, hogy biztos, hogy jó? Ők még futnak egy utolsó kört a menedzsmentnél, de szerintük a reggeli legyen itt. Aztán este kaptam egy üzenetet, hogy a reggeli maradhat ott, ahol az ebéd van. Még alig jutottunk el addig, hogy elkezdtek volna reggelizni, de már jöttek az érdekességek. Ugyan azt beszéltük, hogy a rideren a második és a harmadik oldal a tiétek, de nekünk az elsőhöz is kellene még ez az, meg a negyedikhez, ötödikhez is. Mit tudtok még beszerezni? Ment a matek, nekiálltunk pénteken este nyolckor nézelődni, hogy mit tudunk tenni. Szerencsére ezek már nem alapanyagok voltak, hanem jellemzően eszközök.

- Mégis mik?

- Semmi extra. Hogy ki hoz krékert. Fagylalt csak akkor lehet, ha van fagyasztó, vagy hűtő. Nagy dolgokat nem tudok mondani, inkább az egész működése volt a számunkra izgalmasabb. Nem voltak különleges kívánságok, csak Coronita sör, vörösbor, fehérbor, kávé, de koffeinmentes is, ott főzött English Breakfast tea. Gondolkodtunk, hogy mennyi Marmite-ot, angol mustárt, meg HP szószt kell vásárolni, de bármennyit vihettünk volna. Addig kenték volna a szendvicset, amíg van Marmite. A zenekarnak viszont nem volt nagy fogyasztása, de voltak azért izgalmak. Reggel lementünk, kipakoltunk - nagyon tetszett a Live Nation-ös srácoknak a büféasztal, amit odakészítettünk -, a közel 30 főből már heten reggeliztek is, amikor szóltak, hogy 17-nek viszont fel kéne vinni a színpadra a reggelit. Akkor nekiálltunk, és összeszedtük, hogy mit vigyünk nekik ebből az egészből. Ebédnél szóltak, hogy jöhet a főétel. De főételt nem rendeltek. Mi legyen? Mi ebben nem tudunk rugalmasak lenni, mert megrendelésre dolgozunk. Elmentek, szereztek húsz hamburgert. Este felmerült koncert közben, hogy kellenének nekik pizzaszeletek. Ez már a 22 óra utáni időszak, tehát a legtöbb dunaújvárosi pizzéria zárva van. De lett. Szereztek. Nem tudom, hogy, de egyszer csak ott lett. Velünk úgy nagyon korrektül bántak. Bármi kérdésünk felmerült azonnal teljesítették. Volt AAA-s passzunk, ami a legmagasabb szintű, bárhová bemehettünk volna. De amikor a zenekar belépett a bokszába, akkor szóltak, hogy akkor „thank you, and by”.

- Nem is találkoztak velük?

- Mi a zenekart úgy láttuk, hogy a színpad melletti VIP részbe megérkeznek, jönnek-mennek, köszöntik egymást, örülnek a roadoknak, meg a többieknek. Közvetlenek voltak és barátságosak. De hogy a fogyasztásuk hogyan alakult, azt csak abból láttuk, hogy mi maradt, amikor elpakoltunk.

- Valami visszajelzés érkezett, hogy elégedettek voltak-e?

- Amikor hétfőn beszéltem a szervezővel, azt mondta, hogy mivel semmilyen visszajelzést nem kaptak, ezért tudják, hogy rendben volt minden. Tehát a vendéglátás ezen részével, ami ránk vonatkozott, amivel minket megbíztak, nem volt semmilyen probléma. A kollégáim rettenetesen jól érezték magukat. Nagyon tetszett nekik ez az egész feeling. Szerettek volna még autogramot is szerezni, de az a helyzet, hogy ez egy hermetikusan elzárt, nem is akármilyen zenekar. A koncert előtt érkeztek meg, koncert után távoztak.

- Akkor van az esélye, hogy a következő maratonon már a Campus Étterem szolgáltathat?

- Mi szeretnénk. Az elején én elmondtam a szervezőknek, hogy nagyon kevésbé érezzük, hogy a dunaújvárosi szolgáltatókat is eléggé bevonják, de aztán láttam dunaújvárosi szolgáltatókat is lent. Elmondta, hogy hol kell kutakodni a következő időszakban ahhoz, hogy bekerülhessünk. Mi bízunk benne. Mi bírjuk ezeket az ügyeket, mert ez legalább egy kicsit kibillent bennünket a komfortzónából. Hétköznap közétkeztetünk, hétvégén lakodalom, közétkeztetés, lakodalom, most nyáron tábor. Ez meg egy extra. Tehát, hogyha lesz 31. Rockfesztivál, és a szervezők úgy döntenek, bízunk benne, hogy kapunk egy szeletet.   

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában