Szalkszentmárton

2024.07.02. 10:00

Takács Róbert kiadványában a felső-kiskunsági dunamelléki népdalok kelnek életre

Takács Róbert énektanár, a szalkszentmártoni népdalkör egykori vezetője, gyűjtötte össze a felső-kiskunsági dunamelléki népdalokat. A "Gyöngyszemek" című kiadvány várhatóan még ebben az évben megjelenik.

Duol.hu

A felső-kiskunsági dunamelléki népdalainak megőrzését szívügyemnek tekintem – fogalmazott Takács Róbert

Fotó: Gulyás Sándor

Takács Róbert a bajai tanítóképző elvégzése után énektanári diplomát szerzett, és pályafutását a tassi, majd a szalkszentmártoni általános iskolában kezdte, írja a baon.hu. Gyermekkora óta vonzódott a zenéhez és a népdalokhoz, így természetes volt számára, hogy tanítói munkája mellett énektanárként is tevékenykedjen. Hamarosan tagja, majd vezetője lett a szalkszentmártoni népdalkörnek. – A termelőszövetkezet támogatásával működő népdalkörrel rendszeresen felléptünk a környező településeken és az ország különböző pontjain. Sikereinket fesztiválokon és szakmai versenyeken bizonyítottuk, például 1982-ben Baján, az országos minősítésen kiváló fokozatot értünk el a zsűri külön elismerésével. Az országot járva sok ismeretlen népdalt fedeztem fel, amelyeket lejegyeztem és hangfelvételeket készítettem. Gyűjteményem egyre bővült, de a rendszerezésre és feldolgozásra sokáig nem jutott időm – emlékezett vissza Takács Róbert nyugalmazott énektanár.

A gyűjtött dalok és hanganyagok hosszú ideig Takács Róbert íróasztalának fiókjában maradtak. Törökné Novadovszki Nelli, a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatójának kérésére a gyűjtemény hét darabja nemrég egy iskolai kiadványban jelent meg, mely a Nemzeti Tehetség Program támogatásával készült.

– Családom, barátaim és kollégáim régóta biztattak, hogy tegyem közzé az általam gyűjtött népdalokat. Az iskolai kiadvány adta meg a végső lökést, hogy nekilássak a munkának. A gyűjtőmunka során lejegyzett nótákat rendszereztem betűs kottákkal, és illusztrációnak archív felvételekből és ma élő hagyományőrzők képeiből válogattam. A száznyolc felső-kiskunsági dunamelléki népdalt tartalmazó Gyöngyszemek című kiadvány anyaga összeállt és kiadásra vár – mondta Takács Róbert.

A felső-kiskunsági dunamelléki autentikus népdalokat és eredeti szövegeket tartalmazó népzenei kiadvány eddig nem készült a régióban, így hiánypótlónak számít. A szerző jelenleg támogatókat keres a kiadvány megjelentetéséhez, amit később elektronikus formában is szeretne elérhetővé tenni. – A népi kultúra fontos szerepet játszik nemzeti identitásunk megőrzésében. Ennek lényeges eleme a helyi népzenei hagyományok megőrzése és továbbadása. Hálával tartozunk mindazoknak, akik megőrizték és átörökítették ezeket. Kiadványom lehetőséget ad az iskoláknak és népdalköröknek a felső-kiskunsági dunamelléki népdalkincs továbbadására, amivel elődeinknek tartozunk – hangsúlyozta Takács Róbert.

A népdalokat a szalkszentmártoni néptáncosok is felhasználták. Kővágó Zsolt, a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület művészeti vezetője évek óta kutatja a helyi táncokat és népviseleteket. Ennek eredményeként született meg a Szalki regruta bál című koreográfia, melyben minden korosztály szerepel. Az autentikus viseletek Czuczor Teca 2016-ban megjelent Itt élek, mesÉlek című könyve alapján készültek, a népdalok pedig Takács Róbert gyűjtéséből valók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában