Torna

2 órája

Makai Lilla - Óriási erőt adott a magyar szurkolók biztatása

Tíz magyar finálé a Waberer's Torna Challenge Világkupán. A magyar hölgyek négy, a férfiak hat döntős helyet szereztek a szombathelyi Waberer's Torna Challenge Világkupa versenyen.

Duol.hu

Fotó: Freschli Jozsef

A selejtezőkkel vette kezdetét a szombathelyi megmérettetés a Schaeffler Arena Savariában. A délután 15:00 órakor rajtoló viadalon 30 ország tornászai mérték össze tudásukat, köztük természetesen a magyar delegáció tagjaival. A hölgyeknél Mayer Gréta ugráson elsőként (12.975), talajon harmadikként (12.850) került a döntőbe. Talajon az élete első Vk-ján szereplő Kutasi Hanna 12.000 ponttal zárt. Gerendán Makai Lilla 12.300 egységgel hetedikként kvalifikált a legjobbak közé, Kutasi 10.700 ponttal fejezte be a viadalt. Felemáskorláton Makai ötödik helyen (12.500) jutott a fináléba, Mayer Gréta 12. (11.150) lett.

A férfiaknál talajon Mészáros Krisztofer 14.100 ponttal elsőként került a döntőbe, míg Molnár Botond 13.350 egységgel zárt. Lólengésen Tomcsányi Benedek (13.700)  elsőszámú tartalék, Kiss Balázs 13.200 ponttal fejezte be a versenyt, gyűrűn azonban javított, hiszen (13.700; 3. hely) bejutott a döntőbe, Tomcsányi pedig - csakúgy, mint a lólengésen-  elsőszámú tartalék (13.400). Ugráson Závory Szilárd 14.125 ponttal kvalifikált (3.hely) a legjobbak közé. Korláton Mészáros (13.500; 6. hely) döntőzik, Závory a 11. helyen zárt. A selejtezőnap utolsó szere a nyújtó volt, ahol Mészáros megszerezte harmadik döntőjét is (14.000; 1 hely) Závory Szilárd pedig hetedikként jutott a vasárnapi fináléba (12.700). 

A Waberer’s Challenge Világkupán végül 30 ország versenyzői álltak a szerekhez, közöttük olyan nemzetek tornászai, amelyek először szerepeltek Szombathelyen, például mongol és sri lankai tornászok, de Európa-bajnokok is bemutatkoztak.

Folytatás szombaton 15 órától a férfi talaj, lólengés, gyűrű és a női ugrás és felemáskorlát fináléival, előtte 14.30-tól pedig az Európa-bajnok Dévai Boglárka és az Eb-bronzérmes Vecsernyés Dávid hivatalos búcsúztatására kerül sor a szombathelyi Schaeffler Aréna Savariában. A szombati nap abból a szempontból is különleges lesz, hogy a Waberer’s fesztiválhangulatot varázsol a helyszínre, többek között lesz kamionos szimulátor és nyeremények is.

Mészáros Krisztofer - Nagyon boldog vagyok, mert végre hazai közönség előtt versenyeztem. Az olimpia után ez volt az első hazai megmérettetésem, ezért is jöttem. Korláton és talajon is első helyen végeztem, elégedett vagyok. Ez egyfajta felkészülés is a jövő heti mesterfokúra, ahol majd hat szeren versenyzek. De nem akarok ennyire előre rohanni, várom a hétvégi döntőt.

Závory Szilárd - Három szeren indultam, és kettőn sikerült is kvalifikálnom a döntőbe. A korlát nem a legerősebb szerem, és nem is úgy sikerült, ahogyan azt szerettem volna. Az ugráson bemutatott gyakorlataimnak és a kapott pontszámoknak is nagyon örülök.
Kiss Balázs - A gyűrűnek nagyon örülök, mert tiszta gyakorlatot csináltam, így harmadik helyen várom a döntőt, amivel abszolút elégedett vagyok. A döntőben szeretnék egy hasonló tiszta gyakorlatot, és akkor elégedett leszek. A ló egy kicsit küzdős volt. Nem volt zökkenőmentes a felkészülés, mert volt egy nagy repedés a tenyeremen, ami hátráltatott. Kevesebb magabiztossággal és gyakorlatmennyiséggel álltam a lóhoz, és örültem neki, hogy sikerült megcsinálni a versenyt.

Tomcsányi Benedek - A lólengés jobban ment, örülök, hogy megcsináltam ezt a nehéz gyakorlatot. Voltak benne hibák, mert kicsit izgultam is. Lovon utolsó pillanatig nyolcadik voltam, de végül a kilencedik helyre szorultam. Ami azért is különösen bosszantó, mert lovon jó vagyok, de még tisztítanom kell a gyakorlatomat. Gyűrűn is jó gyaki volt, de végül mindkét szeren elsőszámú tartalék lettem, ezért kicsit csalódott vagyok.

Molnár Botond - Talajon a selejtezőben kisebb gyakorlatot mutattam be, úgy voltunk vele, ha az jól sikerül, akkor bent vagyok a fináléban. Én azt éreztem, hogy jó volt, sajnos, a bírák másképp látták. Ugráson sérült voltam, emiatt egy kisebb gyakorlatot mutattam be, ami most erre volt elég. 

Fotó: Freschli Jozsef

Mayer Gréta - Mindig nagy öröm itt lenni és hazai közönség előtt versenyezni. Szinte már rutinos versenyzőként járok ide vissza, de mindig örömmel jövök. Emellett boldog vagyok, hogy két döntőbe is sikerült bekerülni.

Fotó: Freschli Jozsef

Makai Lilla - Óriási erőt adott a magyar szurkolók biztatása. A felemás korláton a gyakorlatom sajnos nem sikerült olyan jól, ahogy terveztem, de boldog vagyok, hogy mindkét szeren, felemás korláton és gerendán is bejutottam a döntőbe.

Kutasi Hanna - Fantasztikus érzés volt itt lenni, hiszen a tavalyi évben még én is a nézőtérről figyeltem a magyar csapatot. Ami a teljesítményemet és a gyakorlatokat illeti, van még néhány apró hiba, gerendán például mindenképpen szeretnék javítani. Ezzel együtt hatalmas büszkeség volt itt lenni, és óriási motivációt jelent számomra a későbbiekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában