Búcsú

2 órája

Rafael Nadal bejelentette, hogy visszavonul (videó)

Visszavonul Rafael Nadal, a spanyolok 22-szeres Grand Slam-győztes teniszezője.

MW

Rafael Nadal 2022. február 26-án a mexikói nemzetközi teniszbajnokság megnyerése után Acapulcóban. A 22-szeres Grand Slam-győztes spanyol teniszező 2024. október 10-én bejelentette visszavonulását

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: David Guzmán

A 38 éves klasszis csütörtökön a közösségi médiában közölte, a novemberi Davis Kupa-döntőt követően felhagy a profi sporttal.

Az elmúlt két év különösképpen nehéz volt, egyszerűen már nem tudok játszani úgy, hogy valami ne hátráltatna

– fogalmazott búcsúvideójában a mallorcai sztár.

Nadal 2001-ben, mindössze 14 évesen debütált a profik között, első nagy sikerére nem kellett sokat várnia, a spanyol válogatottal 2004-ben Davis Kupa-győzelmet ünnepelt úgy, hogy legyőzte az akkori világranglista második helyezettjét, az amerikai Andy Roddickot.

A következő évben megkezdte menetelését a Roland Garroson, ahol Pete Sampras 1990-es diadala óta az első tinédzser győztes lett. A francia nyílt bajnokságon egészen elképesztő, 112–4-es mérleggel rendelkezik.

A 2008-as pekingi olimpián egyesben aranyérmet nyert, ebben az évben pedig karrierje során először a világranglista élére ugrott.

A közönségkedvenc Nadal elsősorban az elveszett labdát nem ismerő, a legnehezebb helyzetekből is talpra álló mentalitásáról, egyedülálló tenyeres pörgetéseiről vált ismerté, és emelkedett a sportág legnagyobbjai közé.

NADAL, Rafael; DJOKOVIC, Novak
A spanyol Rafael Nadal a szerb Novak Djokovic ellen játszik a 2024-es párizsi nyári olimpia teniszbajnoksága férfi egyesének második fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2024. július 29-én
Fotó: Franck Robichon / Forrás: MTI/EPA

A salakkirály Nadal karrierje során 92 ATP-tornán diadalmaskodott, közte rekordot jelentő 14 alkalommal nyert a Roland Garroson. Legutóbb éppen Párizsban játszott az olimpián és – miután az első fordulóban Fucsovics Mártont búcsúztatta – nagy riválisától, a 24-szeres GS-győztes Novak Djokovicstól kapott ki.

Nadalt 2005 áprilisa és 2023 márciusa között 912 héten keresztül jegyezték a legjobb tízben a világranglistán, ez ugyancsak rekord,

 mint ahogyan a salakon megnyert 63 viadal. 

A Roland Garros mellett Barcelonában 12-szer, Monte-Carlóban 11-szer, Rómában 10-szer diadalmasodott, és négyszer szettveszteség nélkül győzött Grand Slam-tornán, amire rajta kívül senki nem volt képes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!