NAV-infó

3 órája

Fiktív számlák minden szinten — videóval

Több mint kétmilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek, az a periodikusan változó vállalkozásokból felépített több szintű cégláncolat, aminek működését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a közelmúltban felszámolta. Országos akcióban 49 helyszínen kutattak, 29 gyanúsítottat hallgattak ki és 5 embert vettek őrizetbe a pénzügyi nyomozók.

Duol.hu

Forrás: NAV

Fotó: képernyőfotó a videóból

Egy Fejér vármegyei férfi irányította azt a hierarchikusan felépített bűnszervezetet, amelynek tagjai nagyfokú szervezettséggel, egymással titkos kommunikációs csatornákon érintkezve működtettek valós gazdasági tevékenységet nem folytató társaságokat.

Az elkövetők a cégek élére stróman személyeket ültettek; kizárólagos céljuk az volt, hogy tényleges gazdasági tevékenység nélkül kiállított számlákat biztosítsanak a haszonhúzó társaságoknak. A cégek a fiktív számlák áfatartalmát jogosultalanul levonásba helyezték, ezzel különösen jelentős vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek – tájékoztatta szerkesztőségünket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A NAV nyomozói, IT-szakemberek, revizorok, járőrök, valamint a MERKUR Bevetési Egység támogatásával 49 helyszínen kutattak, ingatlanokat, bankszámlákat zároltak, gépkocsikat és készpénzt foglaltak le több mint másfél milliárd forint értékben. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyonvisszaszerzési Hivatal Nemzetközi Osztályával együttműködve a bűnszervezethez köthető külföldi ingatlan és jármű zár alá vételét is kezdeményezte a nyomozóhatóság.

Az ügyben a NAV Közép-dunántúli nyomozók 29 embert hallgattak ki gyanúsítottként. A bűnszervezet vezetőjét és négy társát őrizetbe vették. A NAV bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában