Konferencia

2 órája

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: nincs béke erős védelmi ipar nélkül

Európának békére van szüksége, de ehhez nélkülözhetetlen a védelmi ipar megerősítése - mondta a honvédelmi miniszter pénteken Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tartott védelmi és hadiipari konferencián.

MW

Forrás: honvedelem.hu

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy Európa új kihívásokkal kénytelen szembesülni, védelmi képességi és védelmi iparának kapacitásai ugyanakkor gyengék. 

A kontinens biztonsági rendszerét ezért újjá kell építeni és meg kell erősíteni.

 Európa ezen a területen is számíthat Magyarországra, amely az utóbbi csaknem 10 évben nemzetközi partnerségekre támaszkodva újjáépítette a hadiiparát, és jelentősen javította a védelmi képességeit - emelte ki a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint Európa számára az ukrajnai háború csak egy a kihívások között. Az EU szomszédságában pusztító, nap mint nap óriási károkat és szenvedést okozó konfliktust számos tagállam katonai erővel zárná le. 

Magyarország úgy véli, hogy Oroszország és Ukrajna szembenállására a harctéren nincs megoldás, Európai biztonsági rendszerét pedig újjá kell építeni, a kontinens védelme megerősítésre szorul - fogalmazott.

A tárcavezető rámutatott, hogy a kormány nem csak beszél Európa biztonságáról, hiszen a védelmi képességek 2016-ban kezdődött megerősítése az ország szuverenitásán túl az egész kontinens érdekét szolgálta. A haderőfejlesztési program keretében számos európai partnerrel együttműködve sorra jöttek létre az új üzemek, néhány év alatt újjáépült a magyar védelmi ipar. A tárcavezető kiemelte a Rheinmetall várpalotai lőszergyárát és zalaegerszegi járműgyártó üzemét, az AirBus helikopteralkatrész-gyártó központját Gyulán, valamint a Kiskunfélegyházán épült fegyvergyárat.

Hozzátette, hogy 

a beruházások a következő években is folytatódnak, a kormány elkötelezett a védelmi célú fejlesztések iránt, és kiemelt figyelmet fordít a folyamat legfontosabb részére, a személyi feltételekre is, beleértve a tartalékos állomány megerősítését. 

A miniszter szerint az eddigi tapasztalatok kedvezőek, a területvédelmi tartalékosokhoz néhány hónap alatt több ezren csatlakoztak.

Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára úgy látja, a világjárvánnyal beköszöntött a bizonytalanságok kora, a mindennapi élet alapjaiban változott meg, a kihívások a gazdaságot is komolyan fenyegetik. A konferencián kifejtette:

 Európa közben megfeledkezett a védelmi ipar jelentőségéről, így ez a terület a magyar EU-elnökségnek is fontos eleme. 

A kormány az elmúlt években az együttműködés számos formáját kihasználta, hogy nemzetközi nagyvállalatok közreműködésével megerősítse a magyar védelmi ipart - mondta.

Közben belföldi cégek is lehetőséget kaptak arra, hogy új megrendeléseket szerezve külföldi piacokra jussanak el. A védelmi ipar kapacitásai a belföldi igények kielégítésén túl ma már az exportteljesítményéhez is hozzájárulnak, és a kormánynak meggyőződése, hogy a védelmi képességeket európai szinten is javítani kell. 

A kontinens nem mondhat le a védelmi ipar fejlesztéséről, 

kapacitásainak jelentős növeléséről, valamint az ehhez szükséges gazdasági háttér megteremtéséről - szögezte le az államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában