Állásfoglalás

1 órája

Orbán Viktor: súlyos csapás az európai gazdaságra a kínai elektromos autókra kivetendő kiegészítő vám

Óriási csapás az európai gazdaságra és a németországi autóiparra nézve, hogy az Európai Bizottság hamarosan kiegészítő vámot vet ki a Kínából érkező elektromos járművekre – foglalt állást Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az X közösségi portálon.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszél a kormány kihelyezett ülésén Geszten 2024. október 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Fischer Zoltán

A kormányfő szavai szerint Németország és az európai ipar már nem képes meggyőzni a bizottságot, hogy hozzon észszerű döntéseket. "

De akkor ki képes rá?

– tette fel a kérdést Orbán Viktor.

Az Európai Bizottság pénteken jelentette be, hogy az európai uniós tagállamok többsége megszavazta a kiegyenlítő vámok kivetéséről szóló javaslatot. 

A bizottság ugyanakkor folytatja a tárgyalásokat Kínával egy alternatív, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályozásaival teljes mértékben összhangban lévő megoldás kidolgozására. A vámok kivetését azzal indokolta a testület, hogy a kínai elektromos autók állami támogatása tisztességtelen előnyhöz juttatja a kínai cégeket, ezzel gazdasági kárral fenyegeti az uniós gyártókat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közölte, hogy Magyarország nem szavazza meg a javaslatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában