Megrázó: a fél város gyászolja az Aquaworld-ben elhunyt kisfiút

DH - Múlt hét csütörtökön zuhant bele egy budapesti élményfürdő aknájába egy kilenc éves gyerek, akinek testét szétroncsolta a hullámkeltő berendezés. A dunaújvárosi kisfiú iskolájának kapuja felett most fekete zászló emlékeztet a tragédiára...

duol.hu

A Budapesti Rendőr-főkapitányság műszaki szakértőt rendelt ki az Aquaworld élményfürdőben történt gyermektragédia ügyében - közölte a rendőrség még szombaton az MTI-vel. A vizsgálat e hét elején hozhat eredményt. 
Amint arról korábban beszámoltunk, az újpesti vízipark szörfmedencéjénél csütörtökön egy 9 éves kisfiú belezuhant egy aknába, s a hullámkeltő berendezés szétroncsolta a testét. A BRFK halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. A műszaki szakértő a többi között a szörfmedence állapotát is vizsgálja, a nyomozás pedig kiterjed arra, hogy a medencét milyen feltétellel használhatták a látogatók, például volt-e életkorhoz, vagy a testmagassághoz kötve - mondta Pap Judit, aki hozzátette, hogy az élményfürdő területén több helyen vannak térfigyelő kamerák, amelyek felvételét szintén elemzik és a tanúk meghallgatása is folyamatosan zajlik.
 
A Blikk szombaton azt írta: "a kazettán, amelyet átadtak a rendőrségnek, látható, ahogy beindul a félóránként üzemelő szörfmedence vízforgatója. Felcsapnak az első hullámok, amit a kisfiú a medence szélén állva csodál. Mindössze egyetlen lépést tesz, szerencsétlenségére éppen az aknatetőre, amit váratlanul megemel a hömpölygő víz. A fedő megbillen, és egy szempillantás alatt eltűnik a kisfiúval együtt. Az alig egy méterre álló fürdőmester azonnal lekapcsolja a berendezést, és keresni kezdi az eltűntet. A fürdőzők közül sokan beugranak a vízbe. Nagyjából ez látható a megrázó felvételeken, amit most a nyomozók másodpercről másodpercre elemeznek".
A Blikk szerint az Aquaworld vezetősége arra gyanakszik, hogy "a baleset az aknafedél anyagának idő előtti elöregedése miatt történt".
 
Mint kiderült: a szerencsétlenül járt kisfiú dunaújvárosi volt. Így most a fél város gyászolja a kilenc éves R. Somát, a gyermek iskolájának a kapuja felett például péntek reggel óta fekete zászló leng. Soma harmadik éve járt az intézménybe, ahol mindenki nagyon szerette. A Bors című napilap megszólaltatta  Soma osztályfőnökét, Tóth Katalint, aki így nyilatkozott:
- Nagyon szerettem ezt a kisfiút, a szívemhez nőtt az évek alatt. Higgyék el, nekem legalább annyira fáj az elvesztése, mint a szüleinek. Soma harmonikus családban nőtt fel, a szülők erőn felül is mindent megpróbáltak megadni neki és hét évvel idősebb nővérének, Noéminek. Talán ennek is köszönhető, hogy a kisfiú kifejezetten érdeklődő, kalandkereső és bátor volt. Imádta az újdonságokat, semmitől sem rettent vissza, egyik kedvenc hobbija volt a karatézás. A családnak az utóbbi időben nem volt könnyű, hiszen az édesanya is nagyon súlyos beteg volt. Azért is mehettek közösen az újpesti Aquaworldbe, hogy a nehéz hónapok után közösen kapcsolódjanak ki - mondta a tanárnő.
 
Kelecsényi Ágnes, az Aquaworld értékesítési igazgatója azt közölte: a tragédiát egy olyan berendezés okozta, ami a medence részét képezi. A fedelét nem lehet könnyen felnyitni, de hogy pontosan mit történt, még a vízipark munkatársai sem tudják. Az Emi-Tüv Kft. több berendezést is bevizsgált az Aquaworldben, a szörfmedence vizsgálatát azonban a park nem kérte.
 
- A berendezés gépházának lejáratát záró aknafedelet csavarokkal kellett volna rögzíteni. Amikor a fiú rálépett, a fedél elmozdult, ô pedig beesett a gépházba. A tragédia felelőse minden bizonnyal az lesz, aki nem csavarozta vissza a fedelet. Ha lett volna a létesítmény egészére vonatkozó kötelező bevizsgálás, akkor valószínűleg nem történik meg a tragédia – magyarázta Madaras Gábor, az Emi-Tüv Kft. vezetője.

Forrás: MTI, Bors

A képen: Móricz iskolán fekete zászló emlékeztet a tragédiára
Fotó: Vohlmann György

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!