Irány a válogatott!

2024.06.12. 13:34

Hemzsegnek a City-játékosok az Eb-n, a Liverpool adja a legtöbb csapatkapitányt

Az angol, olasz, és spanyol bajnok adja a legtöbb játékost a pénteken kezdődő Európa-bajnokságra. Bár a Szoboszlai Dominikot foglalkoztató Liverpool „csak” kilenc játékossal szerepel a kontinenstornán, a Vörösöknél három válogatott csapatkapitánya is játszik a németországi tornán.

A Premier League győztese a Manchester City az összes csapatrészbe ad futballistát az Eb-n szereplő válogatottaknak

Forrás: AFP

Fotó: Glyn KIRK

Az Európa-bajnokság előtt rengeteg statisztika lát napvilágot, így azt is számba veszik, hogy mely csapatok adják a legtöbb játékost a kontinenstornára. A németországi Eb előtt pár nappal kiderült, hogy a Manchester City és az Internazionale a két éllovas, egyaránt tizenhárom labdarúgóval képviselteti magát – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról, de a Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid is előkelő helyen szerepel a listán.

WALKER, Kyle
Kyle Walker, a Manchester City csapatkapitánya felmutatja a bajnoki trófeát csapattársai között
Fotó: Ash Allen / Forrás: MTI/EPA

Tarolt a City

A Premier League győztese a Manchester City az összes csapatrészbe ad futballistát az Eb-n szereplő válogatottaknak: az angol nemzeti tizenegybe ott van John Stones, Kyle Walker és Phil Foden, a portugálban Rúben Dias, Bernardo Silva és Matheus Nunes, a belgában Kevin de Bruyne és Jérémy Doku, a horvátban Josko Gvardiol és Mateo Kovacic, a spanyolban Rodri, a svájciban Manuel Akanji, a hollandban Nathan Aké – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

A Serie A-ban győztes Internazionale „Eb-kerete” is illusztris névsort takar, többek között az olasz válogatott középpályájának egyik gyémántja is ott van, aki 2029-ig hosszabbított a milánói klubbal. A Manchester City és az Inter után a Real Madrid, a Barcelona és a Paris Saint-Germain következik egyaránt tizenkét Eb-szereplővel. A franciák világbajnok támadója Kylian Mbappé papír szerint június 30-ig valóban a PSG alkalmazottja, de már aláírta az új szerződését. A francia támadót így inkább már a Realhoz kell besorolni.

A BL-győztes spanyolok is tizenhárom játékossal lesznek ott az Eb-n, s ez a lista lehetne tizennégy fős is, de Thibaut Courtois, aki június 1-jén a BL-döntőben a királyi gárda kapuját védte, nincs ott a belga keretben. A Szoboszlai Dominikot foglalkoztató Liverpoolnál „kis csalással” tíz játékost számolnak el, a Vörösök egy másik szempontból mégis különlegesnek számítanak a listán.

A Liverpool a csékák csapata

Érdekesség, hogy az Eb-re kilenc játékost küldő Liverpoolnál három válogatott csapatkapitánya játszik: Virgil van Dijk (Hollandia) és Andy Robertson (Skócia) mellett a magyar csapat kiválósága Szoboszlai Dominik is az angol bajnokságban lépett pályára az elmúlt szezonban.
– Minél több embert várunk Németországba. Szerintem a franciaországi Európa-bajnokságot ha felül tudjuk múlni, az elég durva lenne. Magunkat leginkább, de mindenkit boldoggá akarunk tenni – árulta el Szoboszlai, akiről pár nappal az Eb-rajt előtt az is kiderült, hogy a kontinenstorna legfiatalabb csapatkapitánya lesz.

A Liverpoolnál egyébként egy ügyes trükkel tíz játékost számoltak el. Vitezslav Jaros, a cseh válogatott kapusa kétségkívül a Liverpool szerződtetett játékosa 2020 óta, de jelenleg kölcsönadva Ausztriában a Sturm Graz kapuját védi. A Liverpool azonban ehhez a statisztikához ravasz módon visszavette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában