Érzelmeket támogató illatok

2024.06.08. 11:30

Hogyan tudunk megszabadulni a szorongásainktól?

A szülőknek van szükségük segítségre, hogy segíthessenek gyermeküknek.

Fekete Györgyi

A legtöbben nagyon fontosnak tartjuk az illatokat. Vannak, amelyek határozottan vonzanak, de vannak olyanok is, amelyeket valamiért nem tudunk elviselni. Minderről eleddig azt gondoltam, hogy csak ízlés dolga. Azonban az illatokhoz való viszonyunk nem ennyire egyszerű, ahogy Rosenberg-Nagy Ágotától megtudtam. Összefüggésben vagy szorongásainkkal, kellemetlen élményeinkkel, de örömeinkkel, kellemes emlékeinkkel is egyaránt. Sőt, az illatok segítenek feldolgozni azokat az érzéseket, amelyeket cipelünk magunkkal, s visszahúznak bennünket. 

Érzelmeket támogató illatok

- Egy csomó illat van előtted kis üvegekben, és kártyák is, amelyek azt tartalmazzák, hogy milyen illat milyen érzelmekkel harmonizál. Mire használod ezeket?

- Érzelmet támogató illatkeveréket lehet készíteni. Tehát a különböző illatok különböző érzelmeket támogatnak, és meg lehet keresni azokat az illatokat, amivel éppen olyan kombinációt tudunk magunknak készíteni, ami támogatja az érzelmi állapotunkat.

Rosenberg-Nagy Ágota Dunaújvárosban született, hét évet élt Hollandiában, majd otthagyta a növekvő könyvelői vállalkozását, hogy San Franciscóba költözzön a fiával, Noah-val, hogy férjével lehessenek (aki éppen álmai városában kapott munkát). Itt a sok családi és pénzügyi kihívás mellett még ráadásul úgy döntött, hogy beiratkozik a főiskolára, lefutja a maratont majd miután megkapta a zöldkártyájat azonnal dolgozni is kezdett ott.

2019-ben Lucy lányukkal bővült a családjuk, s úgy döntöttek, hogy hazaköltöznek Dunaújvárosba. Most úgy érzi, hogy pontosan azzal foglalkozik, amivel foglalkoznia kell.

- Pontosan mi ez?

- Illatokkal foglalkozom, ezek több célú felhasználását, így a többi között szorongó gyerekek szüleit tanítom, hogyan tudják támogatni a gyermekeiket a nehéz időben….

A szorongás újabb szorongásokat szül

- Miért nem a gyerekekkel foglalkozol?

- A gyermek szorongásának a kezelése a szülőkre kellene, hogy összpontosítson. A kutatások szerint sokkal hatékonyabb, mint közvetlenül a gyerekekkel dolgozni. Az egész család átéli azokat a zavarokat, amelyeket a szorongás okoz, és az aggódó gyermek is érzi ezt. Tudják, hogy ők felelősek azért a viselkedésért, amely problémákat okoz mindenki számára. Ez bűntudatot és túlterheltséget okoz a gyermeknek, még akkor is, ha valójában nincs teljesen tudatában annak, hogy hogyan zavarják meg a dolgokat a családban. A gyerekeknek és a kamaszoknak szükségük van arra, hogy a család erősebb legyen. Szükségük van arra, hogy családjuk szilárd és rugalmas legyen, hogy biztonságos teret találhassanak itt és fejlődhessenek a szorongásukban. A szülőknek információra és támogatásra van szükségük ahhoz, hogy megépítsék azt az erős várat a szorongó gyermekük számára,amely áthelyezi a család fókuszát mindenkinek az igényeire. Tehát ahelyett, hogy elkerülnék a szorongást, szembenéznek vele, és együtt dolgoznak rajta.

Saját bőrén tanulta meg

- Személyes történetem vitt erre az útra. Noah fiam szorongásra hajlamos, és éppen abban az időszakban több segítségre volt szüksége, mint amit én tudtam adni neki. Amikor már a beszélgetések, a pozitív megerősítések nem voltak elegendőek, akkor jött az életünkbe ez a technika, hogy magyarázatot adjon a miértekre és megoldást nyújtson a problémák kezelésére. A technika olyan sokat segített az életünkben, hogy éreztem, hogy ezt meg kell tanítanom másokkal is, így már négy éve tartok fejlesztő workshopokat, amelyek az Aroma Freedom Technikára épülnek és három éve képezek ki okleveles gyakorlatvezetőket, akik az érzelmi aromaterápiának ezt az erőteljes módszerét beépítik a segítő folyamatokba.

- Gyakorlatilag az illatoknak van egy stimuláló, gyógyító szerepe is?

Az érzelmeink fogságában

- Hát persze, az illatok egyből a limbikus rendszerbe mennek, ahol az érzelmeink, emlékeink vannak, úgyhogy így hatnak. Nincsen semmilyen szűrőrendszer az orrunk és az agyunk között, így közvetlen a kapcsolat. Így lehet az érzelmeinket illatokkal stimulálni, illetve támogatni is. Van, hogy egy illatot nagyon szeretünk abban az érzelmi állapotunkban, egy év múlva pedig utáljuk. Valószínűleg azért, mert érzelmileg valami történt velünk, és ezért most nem igazán tudjuk tolerálni azt az illatot.

- Tehát ezt megtanultad?

- Ezt tanultam, olvastam könyveket, nagyon sok írásos anyag van erről, illetve kutatás is.

Mindemellett 2019-ben végeztem el az Aroma Freedom Technika gyakorlatvezetői képzését dr. Perkusnál. Érzelmi feloldással foglalkozom az illatok és különböző technikák segítségével. 

 

- Hogyan működik? Hogyan tudsz segíteni?

- Többféle módon. A gyermekek szorongás csökkentése egy bonyolultabb technika, de a felnőtteknek is sokat tud segíteni egy érzelmeket támogató illatkeverék. Ez az érzelmet támogató illatkeverék például akkor tud segíteni, amikor jön egy stresszes szituáció az életünkbe. Felidézzük, hogy az a helyzet korábban milyen érzelmet váltott ki, az érzelmeket meg kell nevezni, és azt is, hogy hol érezzük a testünkben, milyen gondolat váltotta ki ezt az érzelmet, és utána használhatjuk az érzelmi illatkeveréket arra, hogy elmozdulást hozzon létre ebben az úgynevezett emlékkomplexumban. Amikor megvan ez az emlékkomplexum, akkor belélegezzük az általunk kiválasztott illóolajat vagy illatkeveréket, mivel az amygdala úgy működik, hogy az emlékkép által okozott érzelmet, és az illatok feldolgozását egyszerre nem tudja elvégezni, így az illat lesz az elsődleges, és automatikusan reagálunk rá.

- Tehát akkor nem az érzelem, hanem az illat feldolgozása lesz a feladata...

- Igen, amíg az illatot dolgozza fel, lenyugszik a testérzet, elmozdulás jön az emlékkomplexumban, és akkor már meghalljuk a logikus választ, hogy miért nem szolgál minket ez az emlék többé, vagy ez az érzelem többé már...De minderről részletesebben olvashatnak a honlapomon is.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában