Liberty: Újraindítaná a hengerműveit Dunaújvárosban

Ezúttal is levélben tájékoztatta a munkavállalókat a Liberty Dunaújváros cégcsoport vezetője, Rahul Yenurkar arról, hogy november közepétől fokozatosan újraindítják az un. downstream üzletágukat, a hengerműveket. A folyamatról egy ütemtervet is közzétett a Liberty.  

Duol.hu

Fotó: DH archív

Az egyébként pozitív hírt a szakma és a munkavállalók szkeptikusan fogadták az elmúlt időszak nehézségei miatt mondván, hogy akkor kell a hídon átmenni, amikor odaérünk. Mindenesetre bíz(z)unk abban, hogy az a „híd” nem túl messze van! A Liberty Dunaújváros cégcsoport vezetőjének levelét betűhíven közöljük:

Liberty
A Liberty meleghengerműve, Coil Box
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

„A Liberty Dunaújváros menedzsmentje – a szakszervezetekkel egyeztetve – az elmúlt hetekben áttekintette az üzem novemberi újraindításának lehetőségeit. Annak ellenére, hogy az acélipar egész Európában jelentős kihívásokkal szembesült ebben az évben, úgy gondoljuk, hogy mostanra elegendő piaci lendület (értsd. piaci fellendülés – a szerk.) van ahhoz, hogy a Liberty Dunaújváros hengerművei sikeresen újraindulhassanak.

Az újraindulás tervezett üteme a Liberty üzemeiben

A pénzintézetekkel és a kormányzattal folytatott egyeztetések jelenleg is zajlanak, ezért az alábbi időpontok irányadóak, de kisebb eltérések előfordulhatnak.

Terveink szerint a késztermékgyártás a technológiai sorrendet követve, november közepétől fokozatosan indul újra

amelynek első lépése az előkészítő munkák befejezése, ezzel biztosítva a zökkenőmentes és biztonságos megindulást. Ennek megfelelően:

  • november 15-től a Meleghengermű,
  • november 25-től a Hideghengermű és a Szállítómű indul újra,
  • december 1-től, az utolsó ütemben pedig a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. valamennyi érintett munkavállalója számára műszakrend-változástatást rendelek el, a termelési folyamatok indításához igazodva.

(Ehhez csak annyit fűznénk hozzá, hogy a teljes újraindulás ütemtervében azért a Szállítóművet mi egy lépéssel előbbre sorolnánk!)

A hideghengermű indulását november 25-re tervezik

A termelési szinthez igazítanák a műszakrendeket

A műszakrendek a termelési szinthez igazodnak majd, így a kezdeti időszakban a berendezések legfeljebb háromműszakos munkarendben fognak üzemelni.

Célunk, hogy a nehéz piaci körülmények ellenére egy stabil és fenntartható jövőt építsünk. A termelési folyamatok újraindításával egyidőben folytatjuk azokat az erőfeszítéseket, amelyek biztosítják a hatékony, biztonságos és versenyképes működést, valamint folytatjuk a zöldacél-gyártásra való átállásunkat.

Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a Liberty Dunaújváros megbízható partnere maradjon ügyfeleinek, és hozzájáruljon az európai acélipar hosszú távú sikeréhez.

Minden munkatársunknak köszönjük a türelmet, és abban bízunk, hogy a jövőben a piaci helyzet fellendülésével a gyártási folyamatok folyamatosságát biztosítani tudjuk.”

Vagyonfelügyelő a Dunarollingnál

Mint ismeretes, a hónap elején a maga is felszámolás alatt lévő ISD Power Kft. (A felszámolás alatt lévő ISD Dunaferr Zrt. egykori tagvállalata – a szerk.) felszámolást kezdeményezett a Liberty Steel Centrál Europe Kft. egyik tagvállalata, a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. ellen. Ezzel kapcsolatban Rahul Yenurkar egy hete arról tájékoztatta a munkavállalókat, hogy már

megérkezett a kijelölt vagyonfelügyelő a Dunarolling Dunai Vasmű Kft.-hez

akinek feladata a vállalat pénzügyi helyzetének áttekintése, az adósságok rendezésének koordinálása és a pénzügyi stabilizáció biztosítása. A vagyonfelügyelő szoros együttműködésben dolgozik a vezetőséggel annak érdekében, hogy a likviditási problémák megoldódjanak, és működésük hosszú távon is fenntarthatóvá váljon.

A bérek kifizetése érdekében

A felszámolás kezdeményezésének hírére - még akkor - a Nemzetgazdasági Minisztérium úgy reagált, hogy a munkavállalók helyzete, a vasműs bérek kifizetése mindenek előtti prioritás és felhívta a figyelmet arra, hogy a munkavállalók bérének rendezése mindig a munkaadó feladata. Ennek a Liberty Steel mindezidáig eleget tett. Amennyiben azonban ez a jövőben mégsem történne meg, abban az esetben a kirendelt vagyonfelügyelő kezdeményezheti a bérek kifizetését a Bérgarancia Alap terhére. Erről a Magyar Közlönyben (részletek ott – a szerk.) megjelentek szerint a 291/2024. (X. 3.) Korm. rendelet a vagyonfelügyelő és az ideiglenes vagyonfelügyelő kirendelése, valamint a Bérgarancia Alapból történő támogatás-lehívás veszélyhelyzeti szabályairól címmel megjelentek az irányadóak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában