Üzletág – átruházás formájában

2 órája

Végelszámolással megszüntetik a Dunaferr leányvállalatát, a Dutrade-et

Végelszámolással szűnik meg a Dutrade Acéltermékfeldolgozó és Kereskedelmi Zrt.-t, miután a végelszámoló nyilvános pályázati felhívást tett közzé.

Duol.hu

Forrás: Dutrade Zrt. Facebook oldala

Megszüntetik a Dutrade Acéltermékfeldolgozó és Kereskedelmi Zrt.-t. Így döntött az egyedüli tulajdonos, a felszámolás alatt álló ISD Dunaferr Zrt. - írja társlapunk, a vg.hu, a 24.hu portál által szemlézett információk alapján. Azt írják, hogy a Dutrade-nél végelszámolási eljárás indult, a végelszámoló nyilvános pályázati felhívást tett közzé, amely szerint „üzletág-átruházás formájában értékesíteni kívánja eladó önálló gazdasági tevékenység tartós folytatására alkalmas működő egységét.”

Forrás: Dutrade Zrt. Facebook oldala

A Dutrade – amely a dunaújvárosi vasmű és más hazai, illetve külföldi kohászati cégek által gyártott acéltermékeket forgalmazta – nehéz helyzetét alapvetően meghatározta, hogy anyavállalata, a Dunaferr 2022 óta felszámolás alatt áll. A Dutrade 2021-ben 54 milliárd forint árbevételt és több mint 5 milliárd forint nyereséget könyvelhettek el, majd 2022-ben mintegy 30 százalékos árbevétel-csökkenés és nagy léptékű létszámleépítés mellett 2,4 milliárd forint veszteséget szenvedett el. Tavaly pedig még ennél is súlyosabbá vált a helyzet: 4,1 milliárd lett a mínusz – részletezi a cikk.

A portál úgy tudja, a zuhanórepülést „a negatív piaci környezettel”, az anyavállalat felszámolásával és a korábbi évek gazdasági visszaesésével indokolták a beszámolóhoz fűzött szöveges kiegészítésben.

A duol.hu a múlt héten számolt be arról,  hogy  a vasmű úgynevezett downstream üzletágát a tulajdonos, a Liberty döntése értelmében november közepétől fokozatosan újraindítja, amelyek között ott van a meleghengermű, a hideghengermű, a profilüzem és a fémbevonómű. Erről ütemterv is készült, amelyről tájékoztatták a dolgozókat is.

Mi is az az üzletág-átruházás

Üzletág-átruházás esetén egy olyan önállóan működő egység kerül átruházásra, amely a cégen belül szervezeti szempontból függetlenül, a hozzá tartozó vagyonnal alkalmas az önálló gazdasági tevékenység tartós folytatására. - írja az rsm.hu. A tranzakció így csak a meglévő céltársaságnak egy meghatározott részét, önállóan működő gazdasági egységét érinti, amelynek általában részei a tárgyi eszközök, ingatlanok, immateriális javak (szellemi tulajdonjogok),szállítói és vevői, vagy egyéb szerződéses pozíciók, ebből eredő követelésekkel és kötelezettségekkel együtt, a meglévő engedélyek, valamint az érintett üzletág szerinti tevékenységet végző munkavállalók is. A cégvásárlástól eltérően, az üzletág-átruházás során a vevő a múltbéli működésből eredő kockázatokat csak részlegesen veszi át. Ugyanakkor az üzletág-átruházás során az egyes szerződéses jogok és kötelezettségek tekintetében harmadik fél szerződő partnerek hozzájárulása lehet szükséges (szemben a kiválással, amely egy jogszabályon alapuló jogutódlást eredményez). A cégértékesítés helyett az üzletág értékesítését belső reorganizációs okok, carve-out célok, vagy divesztíciós megfontolások is indokolhatnak eladói oldalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában