Megállapodás a Rákóczi Szövetséggel

2019.05.07. 07:00

Új erőforrás a nemzeti összetartozás támogatására

Együttműködési megállapodást kötött a külhoni magyar iskolaválasztás és a Kárpát-medencei középiskolai kapcsolatok erősítése érdekében a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) és a Rákóczi Szövetség a Parlament Vadásztermében. A megállapodás ünnepélyes aláírásán részt vettek a megyei jogú városok polgármesterei, képviselői. Dunaújváros Megyei Jogú Várost – Cserna Gábor polgármester megbízásából – Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester képviselte. Az együttműködés jelentőségét Kövér László, az Országgyűlés elnöke méltatta.

Osváth Sarolta

Fotó: Osváth Sarolta

Magyarként annyit érünk, amennyit segíteni tudunk nemzettársainkon – hangsúlyozta köszöntőjében a parlament elnöke, aki egyébként a külhoni magyar iskolaválasztási program fővédnöke is. Szerinte jövőnk akkor lesz, ha Magyarországon, a Kárpát-medencében és bárhol a nagyvilágban biztosítani akarják és tudják gyermekeik anyanyelven történő szakszerű oktatását, az óvodától a szakképzésen keresztül az egyetemekig. Egyéni alkotóerőnk és kreativitásunk legmélyebb gyökerei a közös anyanyelvünkben találhatóak – mutatott rá, majd hozzátette: a Rákóczi Szövetség három évtizeddel előzi meg az Európai Uniót, amelynek jelenlegi vezetése ahelyett, hogy biztosítaná az európai emberek jogát a szülőföldön való megmaradáshoz, a kontinensen kívülről érkező illegális migránsoknak biztosít letelepedési jogot. Kifejtette, hogy az Európai Unió jelenlegi vezetése nem a több mint ötvenmillió, nemzeti kisebbségben élő európai őshonos közösséghez tartozó ember, és egyben európai adófizető nyelvi és kulturális jogait biztosítja, hanem az illegális migránsok integrációjára igyekszik minél több pénz fordítani. Ezzel szemben a Rákóczi Szövetség azért dolgozik, hogy a külhonban élő magyar fiatalság maradéktalanul gyakorolhassa jogait és átélhesse a nyelvileg és kulturálisan egységes magyar nemzethez tartozás élményét.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kaposvár polgármestere, Kövér László, az országgyűlés elnöke, Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke
Fotók: Osváth Sarolta

Kövér László kijelentette: a Megyei Jogú Városok Szövetségének csatlakozásával a nemzeti összetartozás és a szolidaritás új erőforrást kap Magyarországon. A szerződés aláírásával ugyanis a megyei jogú városok vállalták, hogy lehetőségeikhez mérten minden szellemi és anyagi segítséget, támogatást megadnak a Rákóczi Szövetségnek, a magyar iskolaválasztási program folytatásához, illetve ahhoz a munkához, amelynek révén magyar fiatalok százezrei vonhatók be a határokon átívelő nemzeti összetartozás élményébe.

Szita Károly az MJVSZ elnöke beszédében azt emelte ki, a kormányzati intézkedés mellett a nagyvárosi vezetők is építették az utakat a határon túli magyaroknak nyújtható segítséghez. Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke rámutatott: tevékenységük alapvetően a külhoni magyar családok magyar iskolaválasztására irányul, a 2004-ben indult program ma már a teljes Felvidék mellett Kárpátalját és Délvidéket, valamint Erdély és Partium jelentős részét is érinti.

Gombos István, Dunaújváros MJV humán ügyekért felelős alpolgármestere

Dunaújváros tíz év óta támogatja a Rákóczi Szövetség céljait és programjait – nyilatkozta lapunknak az együttműködési megállapodás aláírása után Gombos István, Dunaújváros megyei Jogú Város alpolgármestere. – Jó ügyet szolgálunk, hiszen olyan magyar gyerekekről van szó, akinek szükségük van az anyaországból jövő segítségre – mondta. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a dunaújvárosi általános és középiskolások ellátogathatnak a határon túli magyar lakta területekre és kapcsolatot teremthetnek az ott élőkkel. A megállapodás révén a külhoni általános- és középiskolák, valamint az egyetemek lehetőségei bővülhetnek a magyar kultúra és nyelv megőrzése terén. Alapvető cél, hogy a Kárpát-medencében élő magyar kisebbség megőrizze és használhassa az anyanyelvét, és természetes, hogy ebben nekünk támogatni kell őket. Megalapozta a mostani megállapodást az, hogy már eddig is évente több százezer forinttal hozzájárultunk a Rákóczi Szövetség programjaihoz, ezen belül elsősorban a magyar iskolaválasztás ösztönzéséhez – emelte ki. Mostantól ez minden megyei jogú magyar város számára elkötelezettséget jelent és bízunk benne, hogy az anyagi lehetőségeink függvényében segíteni tudjuk a Kárpát-medencében élő fiatalok nemzeti identitásának erősödését – hangsúlyozta Gombos István.

A Rákóczi Szövetség a nemzetpolitika területén a legtekintélyesebb társadalmi szervezet, tagsága a külhoni magyarokkal együtt meghaladja a 25 ezret. A Kárpát-medencében 515 helyi szervezetük van (288 középiskolai, 37 egyetemi és 190 települési), a múlt évben több mint 1200 fiatal csatlakozott a szövetséghez,78 központi programjuk csaknem nyolcvanezer magyar fiatalt érintett. Előző évben a Kárpát—medencében több mint százmillió forintot fordítottak a magyar iskolaválasztási programra, több mint száz önkéntes közreműködésével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában