Büszkék lehetnek

2023.06.27. 18:16

Remekeltek a dunaújvárosi klub versenyzői a speciális olimpián

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi Mozdulj Diák DSE versenyzői a Berlinben rendezett Speciális Olimpiai Játékokon, hiszen Gulyás Noémi és Mente Teréz összesen öt aranyérmet szerzett, emellett még két ezüsttel is gazdagították a maguk és a magyar csapat medálkollekcióját.

Gallai Péter

Salamonné Szabó Éva (középen) az MSOSZ torna szakágvezetője, mellette Gulyás Noémi, aki négy arany- és egy ezüstéremmel zárt

Forrás: Magyar Speciális Olimpiai Szövetség

A 77 sportolót számláló magyar küldöttség összesen 32 aranyéremmel, 26 ezüstéremmel, 16 bronzéremmel és számtalan értékes helyezéssel zárta vasárnap a küzdelmeket. A világeseményen összesen 190 ország hét­ezer versenyzője vett részt, akik huszonhat sportágban vetélkedtek egymással.

A megnyitón részt vett Novák Katalin köztársasági elnök – az esküt is előtte tette le a magyar küldöttség a Sándor-palotában –, és az ő vezetésével vonult be a berlini Olimpiai Stadionba a magyar küldöttség, amire eddig még nem volt példa.

A legtöbb medált, összesen tizenkilencet a tornászok szerezték, őket követik a görkorcsolyázók tizenkét érem begyűjtésével. Csapatsportágakban is jeleskedtünk, hiszen kézilabdázóink és labdarúgóink egyaránt ezüstérmet, kosárlabdázóink pedig bronzérmet vehettek át.

A kiváló magyar szereplésből alaposan kivette részét a helyi klub két versenyzője, akik mellett a Mozdulj Diák DSE vezetője és egyben edzőjük, Salamonné Szabó Éva is részt vett az eseményen, mint a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség torna szakágvezetője. Ebben a sportágban volt érdekelt Gulyás Noémi, aki remekelt, hiszen négy bajnoki címet gyűjtött be: egyéni összetettben, gerendán, ugrásban és felemás korláton nem talált legyőzőre, továbbá talajon második lett. 

Mente Teréz a görkorcsolyázók versenyében szerzett egy arany- és egy ezüstérmet

A görkorcsolyázók között Mente Teréz 300 m-en szerzett aranyérmet,  a 2x100 méteren váltóban Czibula Ilonával a dobogó második fokára állhatott, s 100 m-en a 4. helyen fejezte be a viadalt. 
Az értelmi fogyatékossággal élő sportolók nemzetközi találkozójának sikeres lebonyolítását segítette önkéntesként a Széchenyi István Gimnázium 21 tagú – 19 diák, 2 pedagógus – lelkes küldöttsége is. A dunaújvárosi intézmény képviselői két napon át dolgoztak az olimpián, ott voltak és segédkeztek egyebek között a megnyitón is.

A küldöttség ünnepélyes köszöntése

A sport összetartó szerepét hangsúlyozta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Speciális Olimpia Nyári Világjátékokról hazatért magyar küldöttség keddi ünnepélyes fogadásán. – Nehézségekkel terhelt világunkban van valami, ami összeköt, egységet kovácsol, és ez a sport – hangsúlyozta Schmidt Ádám az MTI tudósításában, majd megköszönte a szülőknek és a családtagoknak, hogy a kezdetektől ott álltak a gyerekek mellett és segítették őket, hogy megvalósíthassák álmaikat, és kiemelte szerepüket a versenyzők sikereiben.

Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakos, köztársasági elnöki tanácsadó saját sportolói pályafutásából vett példákkal biztatta a versenyzőket, majd mottóként megfogalmazta: „Tegyétek azt, amiben hisztek, és higgyetek abban, amit tesztek!” Az amerikai Kennedy család által 1968-ban elindított olimpiai mozgalom küldetése, hogy rendszeres edzési és versenyzési lehetőséget biztosítson olimpiai sportágakban értelmi fogyatékos embereknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában