Konfirmációs ünnepség

2024.06.26. 11:30

Tele volt a kulcsi református templom a négy fiatal bizonyságtétele alkalmából

Ünnepi eseményre került sor a közelmúltban a kulcsi református templomban, ahol négy fiatal konfirmált. A templom zsúfolásig megtelt a helyi közösség tagjaival, akik együtt ünnepelték a konfirmandusokat ezen a jelentőségteljes napon.

Török Tímea

Fotók: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A keresztséget abban a reményben adták a szüleik a gyermeknek, hogy egyszer annak a keresztségnek a tartalmi részét is elfogadja a felnövekvő gyermek, magyarán: hitre jut. Ennek az ünnepe a konfirmáció. A konfirmáció az egyik legfontosabb esemény a református egyházban, amely során a fiatalok hivatalosan is megerősítik hitüket és csatlakoznak a gyülekezethez. Ez az esemény a hitvallás és a közösséghez való tartozás megerősítését jelenti. Az ifjak számára ez az első alkalom, hogy saját maguk dönthetnek hitük mellett, és ezzel hivatalosan is az egyház teljes jogú tagjaivá válnak. Ez alkalommal Kőhalmi-Himfy Boglárka keresztelésére is sor került.

Kőhalmi-Himfy Boglárka keresztelésére is sor került

A helyi közösség életében a konfirmáció fontos szerepet tölt be, hiszen nemcsak az egyének hitéletének megerősödését, hanem a gyülekezet közösségi erejének növekedését is jelenti. A közös ünneplés, az ima és a dicsőítés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a közösség tagjai közelebb kerüljenek egymáshoz és Istenhez.

A református közösség életében a konfirmáció fontos szerepet tölt be, a közelmúltban tartott ünnepi eseményen tele volt a kulcsi templom

Az ünnepségen a helyi lelkész, Fodor István vezette a szertartást, aki prédikációjában kiemelte a hit és a közösség fontosságát. A lelkész szerepe ilyenkor is meghatározó, hiszen ő készíti fel a fiatalokat a konfirmációra, ő vezeti őket az úton, és ő az, aki hitelesíti a hitvallásukat a gyülekezet előtt. Fodor István hangsúlyozta, hogy a konfirmáció nem a hit végállomása, hanem egy új kezdet, amelyben a fiatalok aktívan részt vesznek a gyülekezet életében és tovább mélyítik hitüket.

Fodor István lelkész vezette a szertartást, aki prédikációjában kiemelte a hit és a közösség fontosságát

Az ünnepség különleges pillanata volt, amikor a konfirmandusok megosztották személyes bizonyságtételüket a gyülekezettel. Az ifjak személyes hangvételükkel mély benyomást tettek mindenkire. Íme, a bizonyságtételekből egy-egy részlet:

Kőhalmi-Himfy Boglárka, 16 éves: „Nekem ez a természetes, hogy megyünk templomba és imádkozunk. Kicsi koromban is hittanra jártam. De soha nem értettem, hogy miért higgyek valamiben, amit még soha nem láttam és nem tapasztaltam... Az angol táborban, amikor dicsőítettünk, és azt az éneket énekeltük, hogy meghívtál, hogy vízre lépjek, hol nélküled elsüllyedek, akkor ott és abban a pillanatban hittem el, hogy van Isten, mert akkor ott nagyon megérintett, éreztem, hogy mellettem áll.”

Kőhalmi-Himfy Boglárka arról is szólt, hogy minden az angol táborban kezdődött

Kiss Domokos, 17 éves: „Már értem azt is, úgy segíthetek másoknak erre rájönni, ha őszintén megemlítem az életemnek azon részeit, amik vele kapcsolatosak. Például nekem elég az is, ha elmondom, hogy vasárnaponként szívesen járok a családommal templomba... Igyekszem a mindennapjaimban a sok jót észrevenni, ami történik, és hálát adni érte.”

Mostanában viszont kezdem érezni, hogy Isten létezik és hatással van a mindennapokra- mondta Domokos

Polányi Eszter, 17 éves: „Ebben a közösségben érzem leginkább Isten jelenlétét, szeretetét, gondoskodását. Hálás vagyok, hogy olyan emberek vesznek körül, akik elfogadnak. Hiszem, hogy Isten élő Lelke bennem él, vezet utamon, új ajtót nyit, ha kell, óv és védelmez engem, tanít és megsegít a bajban, ha kell próbára tesz.”

Hiszem, hogy Isten élő lelke bennem él, vezet utamon...- hangzott el Eszter bizonyságtételében

A konfirmációs ünnepség végén a gyülekezet közösen imádkozott és énekelt, majd a konfirmandusok megkapták emléklapjukat és a lelkész áldását. Az ünnepség mély benyomást tett minden résztvevőre, erősítve ezzel a közösség hitét és összetartozását.

A konfirmandusok Polányi Tamás főgondnoktól vették át az emléklapjukat



 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában