Katonai sírok feltárása

2024.08.21. 17:32

Ókori edényzetet találtak a szovjet katonai sírok mellett – az exhumálás a jövő héten folytatódik

Egy hétre leállt a volt szovjet katonai temető halottainak exhumálása, szokatlan feladatot kapott a Major Földmunkák Kft.

Fekete Györgyi

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

- Szokatlan munkát kapott a Major Földmunkák Kft?- kérdeztük Major György tulajdonos- ügyvezetőt.

- Valóban , az önkormányzat bízott meg bennünket azzal, hogy gépünkkel közreműködjünk a szovjet katonai sírok feltárásában.

- Milyen gép kellett?

- Ide olyan gép kellett, amelynek sima kanala van, forgós, nem nagy és gumiláncos….

- Ráadásul a gép kezelőjének idegen irányítás alatt kell dolgoznia, hiszen nem a mi építésvezetőnk irányítja a munkát, hanem egy teljesen idegen szakember csapat.

- Kijött többször ellenőrizni a munkát, mit tapasztalt?

-Néhány hete azt tapasztaltam, hogy betont kell törnünk, amit még az érkezésünk előtt már fel kellett volna törni, hiszen nekünk azt mondták, hogy már sima a talaj. Ez azért érdekes, mert ez a gép, amit kértek nem alkalmas a betontörésre. A nagy gépet ugyanis már nem engedték be a temetkezési hely területére.

- Találtak már holttesteket, az emberei hogyan fogadták ezt?

- Sajnos sok holttestet találtak, ezek különböző állapotban voltak, de ezekről mi sem nyilatkozhatunk. De azt elmondhatom, hogy mi 1989 óta foglalkozunk földmunkákkal, magas és mélyépítési szakterületünk van, de azt soha sem gondoltam, hogy ebbe az exhumálás is bele fog tartozni.

- Most nem dolgoznak , az ünnepek miatt?

- Nem , sajnos jelenleg nem dolgozhatunk a terepen, azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az exhumálást egy időre le kellett állítanunk, mert a régészek vették át a terepet.

Major György ennél többet nem mondott a titoktartásra hivatkozva, de mi tovább érdeklődtünk különböző fórumok, s nem hivatalosan annyit sikerült megtudnunk, hogy a leállás oka az, hogy római kori edényzeteket találtak a feltárás során, amelyeknek a leletmentését ezen a héten végzik az Intercisa Múzeum régészei, így a holttestek exhumálása csak a jövő héten folytatódik.

Egyébként úgy tűnik, hogy helytállónak bizonyul az a korábban írt feltételezésünk, hogy a szemtanuk visszaemlékezései alapján kórház működött a kúriában egy ideig a II. világháború idején, mert azt az információt kaptuk, hogy meztelen és gipszben lévő holttesteket is exhumáltak, a teljes katonai öltözetben és felszerelésben lévő elhunytak mellett. A különlegesen felkészült kifejezetten hadisírok feltárásában jártas régészek munkáját és a beazonosítást nehezíti, hogy a szovjet hadseregben nem használtak dögcédulát, s a nemzeti hová tartozásuk megállapítása is gyakorlatilag lehetetlen.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában