„Mert mi, magyarok erős és összetartó közösség voltunk, vagyunk és leszünk!”

2024.08.21. 14:00

Vidéken is megemlékezéssel, műsorral és kenyérszegéssel ünnepelték államalapításunk évfordulóját

Baracson augusztus 18-án, szombaton az apátszállási templomban kezdődött az ünnepi megemlékezés, ahol Hortyi Lászlóné olvasta fel Szent István intelmeit. Ezután a templomkertben felállított sátor alatt folytatódott az ünnepség, melyben István királyról, fiáról, nagy harcairól szólt a beszélgetés. A rendezvény kenyérszegéssel és közös étkezéssel zárult.

Horváth László

Mezőfalván a templom előtti téren áldották meg az új kenyeret

Fotó: Horváth László

Mezőfalván augusztus 20-án, kedden 8.30-kor ünnepi szentmisével kezdődött a megemlékezés. A Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselői sváb népviseletbe, a Mezőfalvi Sárgarózsa Nyugdíjas Klub tagjai pedig magyar népviseletbe öltözve hallgatták végig a misét. Kristofory Valter katolikus plébános beszédében kiemelte, hogy a mai technikai világban hajlamosak vagyunk megfeledkezni Istenről, valamint hallhattunk a verejtékkel és fáradtsággal készült kenyér tiszteletének fontosságáról is. 

Az ünnep tiszteletére Mezőfalván a szentmisét népviseletbe öltözött emberek hallgatták
Fotó: Horváth László

A szentmise után a templom bejárata előtt az asztalra helyezett kenyérnél Márok Csaba Mezőfalva polgármesterét kérte fel ünnepi gondolatok elmondására Valter atya. A beszédben elhangzott, hogy az idén már biztosan lesz kenyér, mert az aratás befejeződött és jó a termés. Az aszály azonban komoly nehézséget okoz a kukorica és az állattartók tekintetében. A mai napon egy csodálatos ünnepnek lehetünk tanúi, és remélhetőleg az új kenyérből mindenkinek jut majd az asztalára. A beszédet követően Márok Csaba megszegte az új kenyeret.

Ünnepi kenyérszegés Nagyvenyimen 
Fotó: Horváth László

Nagyvenyimen szintén augusztus 20-án ünnepeltek az emberek. Ahogy a helyi hagyományokban már megszokhattuk, ezúttal is a Szent Bernát Arborétumba szervezték a programot. Elsőként Farkas Erik színművész műsorvezető köszöntötte a megjelenteket, majd Kuminka József Nagyvenyim Önkormányzatának alpolgármestere mondta el ünnepi gondolatait. A köszöntőben a rövid történelmi visszatekintés mellett elhangzott, hogy ezer év az emberi történelemben nagy idő. Hatalmas szakadék tátong aközött, ahogy őseink éltek, és aközött, ahogy mi, a 21 század emberei élünk. A változás óriási, a fejlődés felgyorsult, de Magyarország 1991-ben visszakapta ezt a napot, és pont augusztus 20-a bizonyítja, hogy egy alapvetően egyházi, keresztény ünnep nagyon is alkalmas a nemzeti egység kifejezésére. 

Baracs Apátszállás templomkert adott otthont az augusztus 20-ai ünnepnek
Fotó: Horváth László

Nem mehetünk el 2024-es év ünnepén amellett, a mi a világban zajlik. Egyre több támadással, növekvő fenyegetettséggel, zsarolással vagyunk kénytelenek szembenézni. Megmarad-e Szent István népe, a keresztény alapokra felépített Európa, a humanizmus, a szabadság, a függetlenség, a nemzetiség értéke? Hiába való lesznek-e harcaink áldozati? Békében, biztonságban élhetnek az utánunk következő generációk? Ezért kell összefognunk, egymást erősítenünk. Mert mi, magyarok erős és összetartó közösség voltunk, vagyunk, leszünk! - hallhattuk többek között a beszédben.

Mezőfalván a templom előtti téren áldották meg az új kenyeret
Fotó: Horváth László

Az ünnepi köszöntő után kulturális műsor következett, melyben Farkas Erik irodalmi összeállítását, az Aranydaru Dalkör aratónótáit és a Nagyvenyimi Táncegyüttes produkcióit láthattuk. Az ünnepség végén Nagyvenyimen is megszegésre került az új kenyér, melyet a közönség is jó étvággyal fogyaszthatott. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában