Szívhez szóló kezdeményezés

2024.09.15. 11:55

A kulcsi kőkígyók útja a szurdokban

Kulcson, az óvoda szomszédságában, a festett kőfal mentén valami igazán különleges dolog történik. Két kígyó, Kunti és Kulpa, egy varázslatos utazásra indultak, hogy találkozzanak egymással.

Török Tímea

A kulcsi kőkígyók a szurdokban a kőfal mellett növekednek

Fotó: Török Tímea

A meseszerű kígyós történetben a két kígyó kőből készült farkukkal közelednek egymás felé, amit a helyi lakosok, főleg a gyerekek kreativitása és együttműködése táplál. A két kígyó útját a közösség által festett kavicsok jelölik, és minél többen vesznek részt a festésben, annál hosszabb lesz a kígyó testük, hogy végül találkozhassanak.

A kulcsi kőhüllőknek saját Facebook oldala is van már 
Fotó: Török Tímea

A „kőkígyó” Facebook-oldalán olvashatjuk: 

Mi vagyunk a kulcsi kőkígyók, Kunti és Kulpa. Elindultunk nagy utunkra a kulcsi kőfal két végén, hogy egyszer összeérjenek a kígyó farkaink és így megtaláljuk egymást. Kérlek fess te is köveket, hogy minél hosszabbak legyünk és minél hamarabb elérjük egymást! Kő festésre fel!

A kőkígyók ötletgazdája mindenkit kőfestésre buzdít
Fotó: Török Tímea

A kezdeményezés villámgyorsan népszerűvé vált a helyiek körében, és már most számos új, festett kő díszíti a szurdokban a faltövét. A közösségi oldal bejegyzéseiben oszthatják meg fotóikat a helyi lakosok műveiről, akik saját kezűleg festett kavicsokkal járulnak hozzá a két kígyó találkozásához. 

A kezdeményezés villámgyorsan népszerűvé vált Kulcson
Fotó: Török Tímea

Az ötletgazda, Buzás Dóri, egy helyi anyuka. Aki megkereste Király-Dienes Annamáriát, az önkormányzat rendezvényszervezőjét, hogy elindítsa ezt a szívhez szóló közösségi projektet. Annamária elmondta: 

Dórival rendbe raktuk a fal melletti gazos részt, és Dóri készített egy táblát is, ami felhívja az emberek figyelmét, hogy csatlakozzanak. A cél az lenne, hogy a festett kavicsok végigérjenek a szurdok mellett, de ha minden jól megy, talán a Kossuth utcán is elérhetnénk az óvoda és az iskola közötti részig.

Ez a közösségi kezdeményezés nemcsak szépíti a környezetet, hanem össze is kovácsolja a kulcsiakat 
Fotó: Török Tímea

Ez a közösségi kezdeményezés nemcsak szépíti a környezetet, hanem össze is kovácsolja a kulcsiakat. A festett kövek nemcsak díszítőelemek, hanem a helyi lakosok együttműködésének és kreativitásának szimbólumai is. Ha valaki szeretne csatlakozni, mindössze annyi a dolga, hogy fogjon egy követ, fessen rá valamit, és helyezze el a kígyók útvonalán – így segítheti Kunti és Kulpa találkozását. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában