Polgári Nap Rácalmáson

Tegnap, 6:58

Kultúra és közösség egy délutánban (képgalériával)

Szeptember 21-én a rácalmási Jankovich-kúria Rendezvény és Turisztikai Központ Gasztronómiai épületében ismét életre kelt a helyi polgári értékeket magának valló közösség rendezvénye, a Polgári Nap, amely a Rácalmási Polgári Egyesület szervezésében már a harmadik alkalommal jött létre.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella

Az esemény 16 órakor kezdődött, és a nap központi üzenete a kultúra és a közösség egysége volt. A rendezvényt Terekiné Rendes Éva, az egyesület elnöke nyitotta meg, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a Polgári Nap létrejöttéhez, és kiemelte a közösségi összefogás fontosságát Rácalmás életében. Hangsúlyozta, hogy az esemény célja nem csupán az, hogy szórakoztassa a résztvevőket, hanem hogy lehetőséget adjon az embereknek arra, hogy újra kapcsolatba lépjenek egymással és erősítsék a helyi összetartozást.

Fotó: Laczkó Izabella

Terekiné Rendes Éva hírportálunknak adott interjújában elmondta: „Idén Hűvösvölgyi Ildikó irodalmi estjét láthattuk. Csodálatos volt. Nagyon örültem, hogy a művésznő elfogadta a meghívásunkat, mert azt gondolom, amellett, hogy rendkívül elismert, egy nagyon különleges személyiség. Már maga a kapcsolattartás is megtisztelő volt számomra.”

A szervező hozzátette, hogy az est zenei része is kiemelkedő volt: „A rövid átállást követően Csuhaj-Barna Tibor és Lakatos Ágnes, a Voice and Bass két jazzművésze lép fel. Mindketten doktoráltak a saját tudományukból, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docensei. Járják a világot Japántól Dél-Amerikán át Izraelig és Dél-Koreáig, és most elhozták műsorukat Rácalmásra is.”

A program kiválasztásáról Terekiné elmondta: „Hagyománnyá vált a Polgári Nap, amit két évvel ezelőtt kezdtünk el. Minden évben ilyenkor, kora ősszel rendezzük meg, és ez a Polgári Egyesület egyik legnagyobb rendezvénye, amelyet a kezdetektől szerettük volna a színvonalassá tenni. Eperjes Károly volt az első vendégünk, aki mindjárt megadta az alaphangot. Következő évben Csókay András idegsebész volt a vendégünk, most pedig Hűvösvölgyi Ildikó. Ezzel azt a kitűzött célt valósítjuk meg, amit mi, az egyesület tagjai elgondoltunk.”

Fotó: Laczkó Izabella

A célokról Terekiné így fogalmazott: 

A legfontosabb az értékek közvetítése, különösen a polgári értékeké. Ebben a zajos és sokszor őrültnek tűnő világban a csendes, józan többséget képviseljük. Ez számunkra a legfontosabb.

Az első előadó, Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész, egy különleges, bensőséges hangulatú műsorral kápráztatta el a közönséget. Kaleidoszkóp című előadása lírai pillanatokat idézett fel, amelyek a nézők szívét mélyen megérintették. Az előadásban megjelenő érzelmi sokszínűség, a humor és a dráma tökéletes egyensúlya tette emlékezetessé ezt a műsort.

Fotó: Laczkó Izabella

A nap zenei csúcspontja a Voice and Bass duó volt. Lakatos Ágnes és Csuhaj-Barna Tibor jazz koncertje, szintén lenyűgözte a közönséget. Az ének és a nagybőgő kettőse egyedi zenei világot teremtett, ahol az improvizáció és a művészi szabadság dominált. 

A program hivatalos része után a jelenlévők egy kötetlen baráti beszélgetésre vonultak, ahol lehetőség nyílt a személyes eszmecserére, további ismerkedésre. A Polgári Napok szellemiségéhez hűen ez a rendezvény is sikeresen járult hozzá a rácalmási közösség összetartásához, egy újabb mérföldkövet jelentve a helyi civil életben.

 



 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában