Lehetőség

2024.09.26. 12:00

Zöldebb Rácalmás: még igényelhetők komposztálók

A rendelkezésre álló készlet erejéig most a kertes mezőgazdasági övezeti (zártkert) rácalmási ingatlantulajdonosok is igényelhetnek ingyenes komposztálót, a Zöldebb Rácalmásért program keretében, olvasható Rácalmás önkormányzatának Fb-oldalán, ahol igénylőlapot is mellékelnek. Zöldebb Rácalmás: az igénylőlap egyébként megtalálható a Rácalmás applikációban is.

Körmendi Erzsébet

Zöldebb Rácalmás:

Zöldebb Rácalmás:
Zöldebb Rácalmás: még igényelhetők komposztálók
Forrás: Rácalmás Fb-oldala

Az olvashatóan kitöltött, majd lefotózott vagy beszkennelt dokumentumot a [email protected] emailcímre kell elküldeni, vagy kitöltve bevinni a hivatalba. 

Az igényelt komposztálók átvételére a polgármesteri hivatalban ügyfélfogadási időben van lehetőség.

Miért jó komposztálni?

Az elsődleges szempont az, hogy a legegyszerűbb módon így készíthetünk saját „tápanyag-bombát’ a kertünk számára, ahol ez a talajt is javítja és növényeink biztos forrásból származó tápanyagokhoz jutnak. E mellett olyan kerti- és konyhai hulladékokat hasznosíthatunk, melyek más esetben egyszerűen a kukában végeznék, így viszont újrahasznosulnak a kertünkben.

A kertünk talaja sokszor „fejlesztésre” szorul, hiszen lehet, hogy túl kötött agyagos vagy épp a másik véglet, inkább homokos, laza szerkezetű melyen átszalad a víz és kevés tápanyagot tartalmaz. De

 bármilyen talajjal legyen is dolgunk, a hozzá adott komposzt annak szerkezetét és struktúráját javítja

, így nő a vízmegtartóképessége is, a kötött talaj pedig morzsalékosabbá válik az évek során.

A használatban lévő talaj, tehát a beültetett kert, folyamatosan igényli a tápanyagutánpótlást, attól függetlenül, hogy egynyári, évelő vagy éppen fa, esetleg cserje típusú növényeket ültettünk, hiszen ezek a vegetációs időszak alatt folyamatosan merítik a talajt. (Forrás: kiskert.hu)

Az érett komposzt kertünkben sokféleképpen felhasználható

Az érett, már-már földszerű sötétbarna, szinte fekete színű komposzt a tápanyagok széles spektrumát tartalmazza, így tökéletes kerti alkalmazásra, az pedig csak előny, hogy 

ezt a „fekete aranyat” magunk is előállíthatjuk.

Komposztból sosem elég, hiszen olyan sokféleképpen felhasználható a kertben. Ha új kertrészt alakítunk ki, gyepet telepítünk, vagy utánvetünk, ősszel a talajba dolgozhatjuk, a nagy tápanyagigényű egynyáriaknak, zöldségeknek kerülhet az ültetőgödrébe, de a még éretlen komposztot fák mellett talajtakaróként is használhatjuk, de cserepes, dézsás növényeink, sőt szobanövényeink is megháláljak az ilyen tápanyagutánpótlást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában