Iskolai élet

6 órája

Daruszentmiklós - Az I. Benedek Elek Suli Napok után

Daruszentmiklós településen az új tanévben friss lendületet vártak el a diákoktól, és hozzá pezsdítő, ebben a formában új programokat kínáltak nekik a Benedek Elek Tagiskola épületében Daruszentmiklóson. A meglepetés lelkesedésbe csapott át, és az valószínűleg még a hagyományos tanulmányaikra is jótékony hatással volt Daruszentmiklós diákjaira.

Balogh Tamás

Daruszentmiklós - Ügyeskedtek a diákok a nagyszínpadon

Fotó: Balogh Tamás

Daruszentmiklós iskolájában az őszi pezsgést a névadó születésnapi ünnepsége köré szervezték Benedek Elek a nagy mesélő születésnapja 1859. szeptember 30. alkalmat ad arra, hogy legalább akkor, valamennyien a nagyszerű ajándék, a népmesék felé forduljunk és lehetőséget kell kapnunk arra, hogy ismét felfedezzük az olvasás különlegesen kellemes élményét. Ezt a lehetőséget egy mesedélutánnal adták meg az iskola diákjainak, ahol az előadók a gyermekek voltak. A közös fellépésük érthető, kellemes izgalomba hozta őket, ami egy kellemes délutánon teljesedett ki.  

Daruszentmiklós Benedek Elek Tagiskola
Daruszentmiklós iskolája, a Benedek Elek Tagiskola mozgalmas programokat szervezett a diákoknak
Fotó: Balogh Tamás

A sport egy örök mágia Ez ott is, most is bebizonyosodott. Az 1859 méteres utcai futáson, például valószínűleg a többség elősször élvezhette a futóverseny légkörét, a tömeges bíztatást és a küzdelem és a sikeres célba érés lelkesítő érzését… Az azt követő csapatjáték, I. Benedek Elek Floorball kupa meccsei már véglegesen fölszabadította őket minden gátlás alól. Azt is elárulhatjuk, hogy a szurkolás is kiválóan működött. 

A finálé a „Nagyszínpadon” zajlott

 

Nagyszerű őszi időben, szabadtéren, teltháznyi közönség előtt az elsősök lovagi szertartásra emlékeztető avatási ceremóniájával, látványos tánccal, és „ A bölcs pásztorfiú” című mesejáték bemutatásával. Átadták az iskolalogó tervezői és a meseillusztrációs pályázat, valamint a rendezvénysorozat versenyein eredményesen szerepeltek díjait! Utána összenéztek, sóhajtottak és mosolyogtak egy nagyot és folytatták a hétfői tanrendjüket az iskolapadokban. Tökéletes nap volt, még így is!

És a ráadás!

Éppen hogy kifújták magukat a diákok és a felkészítő tanáraik, amikor egy újabb felhívás lelkesítette be őket. „Száll az ének szájrul, szájra” főcímmel jelent meg az a plakát, ami újabb versenyzésre, egy Dalos délutánra csábította a daruszenmiklósi kisiskolásokat. A dolgokat ezúttal Csizmadia Pálné Mártika tanárnő vette a kezébe, aki a mindennapokban is elhivatott ebben a témakörben. Egy ilyen esemény persze akkor igazán jelentős, ha rangos zsűri előtt zajlik. Azt már, csak halkan teszem hozzá, hogy erre a délutánra nem versenyre, hanem felszabadult közös énekelésre hívták a tehetséges gyermekeket. Így aztán a Rauf Norbert, Markovics Ferencné, Medvéné Paholló Enikő (SzMK), Nagy Dóra ( DÖK), Németh Mónika Mária igazgatónő alkotta grémium elismerő tapsokkal és oklevelekkel honorálta a lekes előadók produkcióját.

A díjazottak

Daruszentmiklós iskolájában mi történt?
 

Megnyitó

Németh Mónika a Daruszentmiklósi Benedek Elek Tagintézmény igazgatója az idei tanévtől tölti be ezt a valószínűleg örömteli, de nagy kihívásokat és terheket adó tisztségét. Tőle ezt hallottuk:

 

- Ez bizony így van, de elsősorban a kihívás részét ragadnám meg ennek a választéknak, és azoknak szeretnék megfelelni a következő időszakban. 

A kórus

Úgy látszott, hogy az I. Benedek Elek Suli Napokon egy csodálatos közösséget kormányoztál és az események minden résztvevőnek sok örömöt nyújtottak. 

- Az első két nap számított újdonságnak, a harmadik, a zárónap pedig a hagyományainkat éltette tovább. Ezt én egy kicsit kibővítettem és ezt a három alkalmat iskolai napoknak neveztük el, amit a jövőben, majd iskolai hétté szeretnék bővíteni. A mostani alkalom mintegy főpróbája volt annak az eseménynek. Arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon hogy is fog működni a rendezvénysorozat és milyen új feladatokat fog majd elénk állítani. 

Mit szóltak hozzá a gyerekek?

- Én azt láttam rajtuk, hogy nagyon élvezték mind a sportfoglalkozást, a futást, ami egy igazán látványos eseményünk volt, útlezárással, zenével és ünneplő közönséggel. Ugyancsak tűzbe hozta őket a Floorball kupanapunk is. Természetesen a Benedek Elek nevét viselve egy délutánt áldoztunk a a mesére is, ami természetesen csendesebb volt, de látható módon arra is ugyanolyan lelkesen készültek a diákjaink. 

 

Bátorságpróba az ovisoknak?

- Akár egy bátorságpróba is lehetne a számukra, hiszen közülük a nagyok ilyenkor egy kicsit szembesülnek azzal, hogy milyen világba fognak a következő szeptemberbe belecsöppenni. Igyekezünk minél több alkalommal bevonni őket a rendezvényeinkbe, mert mi is egy kis közösség vagyunk, és úgy látjuk, hogy szívesen csatlakoznak hozzánk. Különösen ma, amikor egy mesejátékot is láthattak. Remélem, hogy valóban bátorítottuk őket és ezért amikor már a tanulóinkká válnak könnyebben tudnak beilleszkedni a sorainkba.

A színpadra állított iskolások előtt pedig leveszem a kalapomat, mert olyan éretten és élvezettel adták elő a műsorukat.

- Már a próbákon is ilyennek láttam őket. Ferenczi Henrietta tanárnőről, a felkészítőjükről pedig mindenki tudja, hogy a szíve csücske a színdarabok betanítása, a zene a muzsikálás, amire itt kiváló lehetőség mutatkozott. Úgy érzem, hogy ezt a szeretetet a tanítványainak is maximálisan áttudja adni. 

A futás és a biztonság

- Egy ilyen esemény megszervezésénél a legelső szempont a tanulók épsége. Ehhez maximális támogatást kaptunk a rendőrség és a polgárőrség részéről. Így aztán biztonságba tudtuk elengedni őket, hogy megtegyék Benedek Elek születése évszámának 1859-nak megfelelő métert. Nem versenyt hirdettünk rá, hanem ezt inkább egy jó kis átmozgatásnak vehetjük. Persze még így is voltak, akik a végén elsírták magukat, mert ezt a szolid távot, egy nagy próbatételként élték meg. Számunkra is ez egy komoly tanulság, hogy a fizikai állóképességüket növelnünk kell. Ez is az egyik célunk, hogy a hasonló rendezvényeinken ne csak szellemileg, hanem testileg is felrázzuk, és még sikeresebbekké tegyük őket! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában